StoryEditor

Úradníci dostávajú odmeny, často nevedno za čo

Úrad pre štátnu službu pripravuje zmeny, ktoré by mali vniesť poriadok do odmien pre úradníkov. Ministerstvá rozdeľujú svojim ľuďom každoročne na odmenách milióny korún. Často pritom nie je jasné, aké pravidlá pri odmeňovaní platia.

Ministerstvá rozdeľujú svojim ľuďom každoročne na odmenách milióny korún. Často pritom nie je jasné, aké pravidlá pri odmeňovaní platia. Najvyšší kontrolný úrad najnovšie upozornil na minuloročné odmeňovanie na ministerstve zdravotníctva. "Nedal sa vyčítať konkrétny prínos toho-ktorého zamestnanca, ktorý bol odmenený. Podľa zákona musí byť zrejmé, za čo bola odmena vyplatená," uviedol hovorca NKÚ Peter Tábory. Návrhy na koncoročné odmeny boli zdôvodnené kolektívne. "Na každého zamestnanca pritom musí byť samostatné rozhodnutie." Čo na to Zajacovo ministerstvo? Tvrdí, že šlo len o formálny nedostatok. "Okamžite sme prijali opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov," povedala Eva Slováková z tlačového odboru rezortu zdravotníctva. Podobné prípady sa pravidelne objavujú vo výsledkoch kontroly NKÚ už niekoľko rokov.
Za nadštandardnú kvalitu
Len za prvý polrok 2005 to v prípade rezortu zdravotníctva boli takmer dva milióny. Každý zamestnanec v priemere dostal zhruba 8-tisíc korún. "Odmeny poskytujeme za plnenie pracovných úloh v nadštandardnej kvalite alebo nad rozsah činnosti vyplývajúcej z pracovnej pozície," vysvetľuje Slováková. Ešte lepšie si privyrobili na ministerstve obrany. Priemerná odmena za celý minulý rok tu presiahla 25-tisíc korún. "Odmeny mohli dostať napríklad pracovníci sekcie legislatívy, ktorí pripravovali komplikovaný a rozsiahly zákon o štátnej službe profesionálneho vojaka," hovorí Martin Kovalik z tlačového odboru rezortu obrany. Štedro sa odmeňuje aj na ministerstve vnútra. Do júla tam zamestnancom rozdelili 2,8 milióna korún. "Sú v tom zahrnuté aj odmeny, ktoré minister pridelil za summit Bush-Putin," dodáva Natália Hattalová z komunikačného odboru kancelárie ministra.
Len z ušetrených peňazí
Ministerstvo spravodlivosti neudeľuje pravidelné štvrť- alebo polročné odmeny. Výnimkou je splnenie mimoriadnej úlohy. Stalo sa to len sporadicky, výška odmien sa pri tom pohybovala v niekoľkých tisíckach. "Vyššie odmeny, napríklad okolo 30-tisíc, sme tu, myslím, tento rok ešte ani nemali," podotkol vedúci úradu tohto ministerstva Július Fekiač. Na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny sa odmeňuje iba vtedy, ak sa podarí ušetriť na mzdových prostriedkoch. "Napríklad tak, že nemáme obsadené všetky rozpočtované miesta," spresnil hovorca tohto rezortu Martin Danko.
Upratovanie v odmenách
Poriadok do odmeňovania chce vniesť Úrad pre štátnu službu. Dnes totiž neexistuje žiadny limit na výšku odmien. "S týmto stavom nie sme spokojní. Chceme stanoviť určité hranice," uviedol pre HN predseda úradu Ľubomír Plai. Podľa neho by sa výška odmien mala odvíjať od stanoveného percenta funkčného platu. Súčasne však zdôraznil: "Určite by to nemalo byť 150 percent..." Fekiač je skeptický. "Neviem si predstaviť, podľa akého kľúča chcú maximálnu možnú výšku odmien stanoviť, aby platila tak pre prácu na ministerstve obrany, aj v rezorte zdravotníctva."
Reforma "v plienkach"
Zmeny chystá Úrad pre štátnu službu aj v systéme odmeňovania. "Stáva sa, že za tú istú prácu sú úradníci v rôznych služobných úradoch odmeňovaní rozdielne. To sa nám zdá absolútne neprijateľné," upozorňuje Plai. Šéf úradníkov v rezorte spravodlivosti má však obavy. "Len aby to neznamenalo návrat k systému, kde starší štátni úradníci boli odmeňovaní oveľa lepšie ako mladí, perspektívni, bez praxe," uviedol Fekiač. Reforma odmeňovania v štátnej správe sa zatiaľ len pripravuje. Úrad pre štátnu službu v tejto súvislosti spolupracuje aj s expertmi zo zahraničia. Do "balíka" zmien zapadá aj návrh ministra spravodlivosti Daniela Lipšica, ktorý cez novelu infozákona chce odtajniť výšku platov a odmien štátnych úradníkov. "Tak to malo byť už dávno, sú to údaje, ktoré má verejnosť právo poznať," uzatvára Plai.


Ako sa odmeňovalo (zistenia NKÚ)
Národné osvetové centrum (1999) - so zamestnancami uzatvorili dohody na práce, ktoré mali vykonávať v riadnom pracovnom pomere, pričom zamestnanci dostali vyššiu odmenu, než na akú mali nárok.
Úrad geodézie, kartografie a katastra SR (2003) - podpredsedovi úradu vyplatili mimoriadnu odmenu 5-tisíc Sk v rozpore so zákonom o štátnej službe.
Najvyšší súd SR (2003) - jedna skupina sudcov dostala značne vyššie odmeny ako ich kolegovia aj napriek tomu, že zdôvodnenia odmien boli úplne rovnaké u oboch skupín. Niektorí sudcovia dokonca nedostali žiadne odmeny, aj keď ich mali pôvodne navrhnuté.
Sociálna poisťovňa a vybrané pobočky (2003) - v niektorých pobočkách vyplácali odmeny bez zdôvodnenia, v pobočke Michalovce kontrola zistila neoprávnené vyplatenie odstupného.
Výskumný ústav vinohradníctva a vinárstva (2004) - ústav vyplatil zamestnancom bez uvedenia dôvodu odmeny za takmer pol milióna korún. Väčšina zamestnancov nemala vypracovanú ani pracovnú náplň, podľa ktorej by sa malo kontrolovať plnenie ich úloh. Odmeny na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru vyplatili bez výkazu vykonaných prác.
Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (2004) - stredisko z prostriedkov ŠR vyplatilo zamestnancom odmeny neoprávnene.
Ústav informatiky SAV (2004) - riaditeľovi ústavu boli vyplatené odmeny bez toho, aby mu ich schválil predseda SAV. V rozpore so zákonom o verejnej službe bolo použitých takmer 200-tisíc Sk.
(Zdroj: NKÚ SR)

Koľko si zarobí priemerný úradník
- plánovaný tarifný plat na tento rok 18 133 Sk, od augusta mu stúpne plat o 7 %
- osobný príplatok - za kvalitné plnenie služobných úloh až do 100 % z platovej tarify
- príplatok za riadenie - od 5,5 do 90 % z príslušnej platovej tarify
- osobitný príplatok úradníka mimoriadnej významnosti - 50 až 100 %
- odmena - za kvalitné plnenie služobných úloh, za splnenie mimoriadnej služobnej úlohy, pri dosiahnutí 50 rokov veku, po nadobudnutí nároku na starobný dôchodok

01 - Modified: 2003-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Umožnili nižšie ceny 02 - Modified: 2003-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Niektorým podnikom bude horšie
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 22:03