StoryEditor

Ponúkajú skvelé jedlo, prírodu či históriu. Toto sú najkrajšie cyklotrasy západu

26.05.2019, 00:00
Cyklistická sezóna je v plnom prúde, a tak sme pre vás vybrali cesty ako uliate pre rekreačných cyklistov. Ktorou sa vyberiete najbližšie?

V jednom sa zhodnú všetci aktívni športovci. Miesta, kde zvyknú behávať, bicyklovať sa či korčuľovať, by mali byť i pastvou pre oči. K lepším pľúcam a silnejšiemu telu sa totiž pridá aj zážitok obohatený o krásne výhľady, jazerá, hrady či zaujímavé pamiatky. A že ich na Slovensku máme naozaj dosť. Najbližšie mesiace sa s nami vydáte na pútavú cestu po našich krajoch.

​Vybrali sme pre vás cyklotrasy z rôznych krajov, popri ktorých sa môžete zastaviť nielen na skvelé jedlo či pivo, ale aj navštíviť prírodnú rezerváciu, priehradu či pevnosť a dozvedieť sa i niečo z histórie. Nuž, zbaľte si fľašu vody, tričko navyše, možno smart hodinky, ktoré vám ukážu, koľko kilometrov ste prešli, a vydajte sa s nami preskúmať kúty západného Slovenska.

Trasa plná zážitkov

Bratislavským, Trnavským i Nitrianskym krajom vedie Dunajská cyklocesta známa aj ako EuroVelo 6, okrem nej prechádzajú našou krajinou ešte dve z dohromady 14 diaľkových európskych cyklotrás. Vedie z hlavného mesta (začína sa pri hraničnom prechode Berg) do Štúrova, až na pár krátkych úsekov je takmer celá po hrádzi, respektíve po veľmi málo frekventovaných cestách. Až po Gabčíkovo môžete ísť dvomi trasami, či už po ľavom alebo pravom brehu Dunaja. My sme sa vybrali po pravom.

Na začiatku, keďže ste v meste, stretnete i veľa korčuliarov či bežcov. Keď sa dostanete do bratislavskej mestskej časti Rusovce, ocitnete sa neďaleko rovnomenného kaštieľa s parkom. Prejdete aj okolo areálu Divoká voda v Čunove, ak by ste mali chuť ísť raftovať či skúsiť si plavbu na kajaku, prestávku by ste si mali urobiť práve tu, aktivitu si však rezervujte dopredu. Pri ceste ďalej narazíte na kompu Vojku-Kyselicu, ktorou môžete prejsť aj na druhý breh Dunaja.

V každom prípade sa dostanete k vodnému dielu Gabčíkovo, ktoré má vodoochrannú funkciu a vybudovali ho s cieľom zabrániť povodniam, regulovať vodný tok a uľahčiť lodnú dopravu na Dunaji. Plavebné komory umožňujú lodiam prekonať výškový rozdiel. Práve v jeho okolí sú kr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 02 - Modified: 2024-03-08 13:33:47 - Feat.: - Title: Rezort dopravy reaguje na Cyklokoalíciu: Legislatívny proces pri novele cestného zákona bude pokračovať 03 - Modified: 2023-10-16 08:45:02 - Feat.: - Title: Pod Tatrami by mohli pribudnúť ďalšie cyklistické trasy 04 - Modified: 2023-08-04 11:03:12 - Feat.: - Title: Na nábreží v centre Bratislavy výrazne zmenia dopravu, pribudnú cyklopruhy aj buspruhy 05 - Modified: 2023-07-14 10:49:43 - Feat.: - Title: Do kampane Do práce na bicykli sa zapojilo viac ako 14 a pol tisíc účastníkov
menuLevel = 1, menuRoute = carovne-slovensko, menuAlias = carovne-slovensko, menuRouteLevel0 = carovne-slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 19:19