StoryEditor

Jedinečné múzeum, ktoré hrá oproti konkurencii ligu majstrov

05.01.2019, 23:00
Tisíckrát pôjdete do Vysokých Tatier a stále a znova fascinujú. Ten nádych, výhľad, história ťažko omrzia. „Vau“ efekt však nezažijete len v kopcoch, ale aj v jednom čarovnom múzeu.

Keby múzeá dostávali hviezdičky ako hotely, v lyžiarskom múzeu v Tatranskej Lomnici by ste rozmýšľali, či päť nie je málo. Zaslúžilo by si viac. V mnohých súkromných múzeách sa cítite ako v starom vetešníctve, v ktorom je nahádzané piate cez deviate všetko, čo sa našlo v šopách starých materí, keď ich vypratávali tesne pred zrovnaním domu so zemou.

​Lenže Ski Museum v centre tejto tatranskej osady medzi ne rozhodne nepatrí, skôr hrá medzi múzeami „ligu majstrov“ napriek tomu, že je súkromné a vytvorené zo zbierky jedného človeka. Na 330 štvorcových metroch nájdete kompletnú históriu zimných športov naservírovanú tak, ako to poznáme z top svetových múzeí podobného zamerania v severských krajinách či v Rakúsku.

Lyže, boby, korčule

Písať, kto doniesol do Tatier prvé lyže, v ktorom roku založil lyžovanie, nemá zmysel, všetko sa môžete oveľa lepšie dozvedieť v múzeu aj priamo s ukážkami, exponátmi, fotografiami. Omnoho zaujímavejší je príbeh samotného múzea.

„Lyže zbieram asi 25 rokov. V minulosti som mal s kamarátom v Tatranskej Lomnici reštauráciu a v interiéri sme mali historické lyže z mojej zbierky. Raz prišiel nejaký pán, pýtal sa, čo sú to za lyže, a nevedeli sme. Bolo nepríjemné, že máme na stene historické drevené lyže a ja som o nich nič nevedel. Začal som sa teda zbieraním zaoberať seriózne a úplne som tomu prepadol,“ spomína majiteľ múzea Vladimír Hubač (47).

Po lyžiach prišli horolezecké veci, sane, boby, korčule, a odrazu sa zbierka rozrástla na celú tatranskú športovú históriu. „Asi pred desiatimi rokmi prišla prvýkrát myšlienka, že by sme zo zbierky mohli niečo vybrať a otvoriť v Tatranskej Lomnici múzeum. Vedeli sme, že musí byť v centre, aby do neho zablúdili aj náhodní ľudia, nielen tí, ktorí doň idú cielene. Keby bolo na periférii, nefungovalo by to,“ hovorí Vladimír Hubač....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 17:58:39 - Feat.: - Title: Posledná možnosť vidieť Tatranský ľadový dóm. Po víkende ho zatvoria, roztopí sa vo voľnej prírode 02 - Modified: 2024-03-30 07:19:48 - Feat.: - Title: hn 03 - Modified: 2024-03-21 15:33:42 - Feat.: - Title: Ako sa správať, ak stretnete medveďa alebo ak zaútočí. TANAP radí, čo by ste mali mať pri sebe 04 - Modified: 2024-03-08 20:32:19 - Feat.: - Title: Vo Vysokých Tatrách boli ohlásené tri pády lavín, informuje Horská záchranná služba 05 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti
menuLevel = 1, menuRoute = carovne-slovensko, menuAlias = carovne-slovensko, menuRouteLevel0 = carovne-slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:37