Aktuálna podoba svetlozelenej tabuľky EČV pre elektromobily a plug-in hybridy.FOTO: HN/Radoslav Petrík
StoryEditor

Pribudne výrazná novinka pre motoristov? Tabuľky s EČV sa majú dočkať ďalších zmien

10.11.2022, 11:04
  • Novela zákona, ktorá upravuje podobu tabuliek s EČV a škrtá používanie skratiek okresov, bola prijatá ešte v roku 2021 a platiť mala od marca tohto roka.
  • Platnosť sa kvôli nepripravenosti systému a hroziacim problémom s uplatňovaním objektívnej zodpovednosti odložila na rok 2023.
  • Prichádza však správa aj o zmene, ktorá má všetky tabuľky farebne zjednotiť a vyriešiť mimo iného i ďalší problém.

Hoci v súčasnosti na automobiloch či motocykloch povinne nachádzame tabuľky s evidenčným číslom vozidla (EČV, kedysi ŠPZ) s jedinečnou kombináciou písmen a čísel a na každej z tabuliek je na začiatku povinne udávaná taktiež skratka jedného z celkom 79 slovenských okresov (určujúc miesto registrácie konkrétneho vozidla), od budúceho roka má prísť vytúžená revolučná zmena.

Tá nepochybne poteší motoristov, prinesie menej byrokracie a zároveň ušetrí nemalé financie či čas. O spomínanom prechode na v zásade úplne odlišný systém evidencie vozidiel a najmä vydávanie tabuliek s EČV sme už informovali viackrát, ide totiž o súčasť novely zákona z roku 2021, ktorá však kvôli nepripravenosti štátnych systémov a obavám z možných problémov s uplatňovaním objektívnej zodpovednosti dostala odklad až na rok 2023. Pôvodne mali zmeny platiť už od 1. marca 2022.

Ľahší prepis, bez okresu a možnosť ponechať si tabuľky

Tabuľky s evidenčným číslom by sa tak mali napokon až od januára 2023 dočkať vítaných zmien, kedy sa zástup čísel a písmen (aj tých určujúcich okres registrácie) vymení za „všeobecné“ tabuľky EČV s unikátne vygenerovanou kombináciou – novo v tvare AA 000AA. Rozpoznávať okres, z ktorého vozidlo pochádza, tak bude od nového roka prakticky nemožné. Doterajšie zaregistrované vozidlá si však pôvodné značky môžu ponechať, výmena za nové nie je potrebná.

image

Revolučná zmena, ktorá poteší motoristov. Tabuľky s EČV sa od budúceho roka zmenia

„Tieto novinky považujeme za významné, nakoľko každoročne dopravné inšpektoráty vykonajú približne 400-tisíc zmien držby vozidiel. V novom roku výrazne znížime finančné náklady štátu za nákup nových tabuliek a ušetria aj občania, vlastníci motorových vozidiel na správnych poplatkoch," povedal minister vnútra SR Roman Mikulec. 

Novela zákona o cestnej premávke umožní pri predaji vozidla predávajúcemu ponechať si tabuľky s evidenčným číslom z vozidla, ktoré by následne mohol prideliť na svoje ďalšie vozidlo. Týmto sa vyšlo v ústrety najmä držiteľom, ktorí požiadali o vydanie tabuľky s voliteľnou logistikou (napr. BASTROM), alebo pridelenie tabuľky zo skladových zásob dopravného inšpektorátu (napr. BB555AB), za ktoré bol vyberaný zvýšený správny poplatok vo výške 165,50 eur za jeden kus tabuľky. Pri štandardnom vozidle je poplatok za dva kusy takýchto tabuliek 331 eur.

image

Máte Slovensko naozaj v hrsti? Spoznajte okresy iba podľa „ešpézetiek“ áut, možno budete prekvapení

Pre kupujúceho by to v takomto prípade znamenalo povinnosť požiadať o pridelenie iného evidenčného čísla na vozidlo. Tento spôsob zároveň umožní požiadať o pridelenie evidenčného čísla vytvoreného na základe požiadavky občana. Nielen so skratkou príslušnosti k okresu pobytu alebo sídla, ale s akoukoľvek skratkou – ABCDEFG, JANICKO, AAA1B2C a podobne.

Zruší sa i dvojkrokový prepis vozidla, kedy najskôr pôvodný vlastník odhlási vozidlo na svojom dopravnom inšpektoráte a potom ho nový vlastník prihlási na svojom inšpektoráte. Kompletný prepis vozidla aj s vydaním nových dokladov sa vykoná na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte, pričom v prípade potreby sa budú doklady aj tabuľky zasielať kuriérom.

„Na stole“ je nová grafika

Okrem toho sa však aktuálne diskutuje aj o ďalšej zmene, vydávať by sa tabuľky s EČV mali totiž aj v novej grafike. Hlavnou novinkou má byť používanie nového typu písma a zároveň i zjednotenie farebnosti všetkých tabuliek na čierno-bielu. Vyplýva to z návrhu vyhlášky Ministerstva vnútra SR, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

image

Pravdepodobný dizajn nových tabuliek s EČV od roku 2023. Zjednotiť sa má farba (čierno-biela) a zlepšiť čitateľnosť písma.

FOTO: MINV SR

"Nový font písma nahradí desaťročia používané písmo, ktoré už nespĺňa moderné trendy a požiadavky kladené na čitateľnosť písma predovšetkým za zníženej viditeľnosti a na automatizované spracovanie evidenčných čísel z tabuliek na rôzne účely," vysvetlil rezort.

Tabuľky by mali mať po novom iba čierno-biele prevedenie. Rôzne skupiny motorových vozidiel budú odlíšené špecifickou skladbou evidenčného čísla. Napríklad elektromobily, ktoré doteraz mohli byť vybavené farebne špecifickými EČV, budú namiesto svetlozelenej tabuľky rozpoznateľné evidenčným číslom začínajúcim sa písmenami EV alebo EL. Ide o riešenie, ktoré sa používa napríklad aj v susednej Českej republike (skratka EL).

image

Rozlišovanie elektrických/plug-in hybridných áut má byť podobné ako v Česku - zapojiť sa majú skratky EL a EV.

FOTO: HN/Radoslav Petrík

Zmena sa však nedotkne iba vozidiel s elektrickým alebo plug-in hybridným pohonom, zasiahne aj takzvané diplomatické tabuľky vozidiel, ktoré sa vydávajú v žlto-modrom prevedení. Taktiež sa zmena týka zvláštnych evidenčných čísel, ktoré majú v súčasnosti niekoľko farebných modifikácií, ako sú červeno-biela, červeno-žltá, modro-biela, čierno-tmavozelená alebo zeleno-biela.

Grafické návrhy nových tabuliek podľa predkladateľa vytvorila Katedra vizuálnej komunikácie Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave pri dodržaní základných požiadaviek na tabuľky kladených zákonom o cestnej premávke. Riešenie zjednotenia tabuliek s EČV má i ďalší príjemný benefit a to vyriešenie problému s dlhodobou nedostupnosťou zelených tabuliek pre e-autá.

image

Najpredávanejšie auto roka na Slovensku? Zabudnite na hybridný pohon, nemá ani turbo

01 - Modified: 2022-10-26 12:53:31 - Feat.: 1 - Title: Revolučná zmena, ktorá poteší motoristov. Tabuľky s EČV sa od budúceho roka zmenia 02 - Modified: 2022-10-25 09:45:00 - Feat.: 1 - Title: Kto odškodní Slovákom nehodu spôsobenú ukrajinským vozidlom? Pravidlá sa zmenili 03 - Modified: 2022-09-06 12:56:51 - Feat.: 1 - Title: Bizarnosť zo Serede: Vodič si nakreslil evidenčné číslo na auto s prepadnutou STK 04 - Modified: 2022-09-06 09:39:44 - Feat.: 1 - Title: Skutočne poznáte všetky kúty Slovenska? Rozlúštite skratky okresov na „ešpézetkach“ 05 - Modified: 2022-11-09 13:36:01 - Feat.: 1 - Title: Najpredávanejšie auto roka na Slovensku? Zabudnite na hybridný pohon, nemá ani turbo 06 - Modified: 2022-11-07 13:53:30 - Feat.: 1 - Title: Sezóna prezúvania štartuje. Ako pneumatiky skladovať a ktorých sa už radšej zbaviť?
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expertka 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 05 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 04:01