StoryEditor

Čo robiť, ak vás na ceste zastihla búrka? Týmto častým chybám sa určite vyhnite

16.08.2022, 13:38
Autor:
rperpe
  • Kľúčové je počas nepriaznivého počasia znížiť rýchlosť a správne reagovať na vzniknuté situácie.
  • Rizikové je okrem iného podceňovanie osvetlenia vozidla či odstavenia vozidla na krajnici diaľnice.
  • Do istej miery dokáže škody spôsobené silnou búrkou pokryť havarijné poistenie, no nájdu sa i výnimky.

Letné obdobie je známe i hrozbou rýchlych, no pritom intenzívnych búrok. Najmä, ak vonku panuje tropické horúce počasie, ktoré tvorbe takýchto prietrží mračien nahráva. Jazda v takýchto podmienkach následne vyžaduje dodržanie dôležitých pravidiel, inak je nebezpečná nielen pre vodiča, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. A škody nemusí uhradiť ani poisťovňa.

Vodiči sa často v snahe o čo najmenšie škody rozhodnú búrkou buď doslova preletieť, alebo sa schovať na nie vždy práve bezpečnom mieste. V oboch prípadoch riskujú nielen nemalé materiálne škody, ale najmä hroziace fatálne následky takejto jazdy. Čomu sa vyhnúť a ako správne postupovať, radí odborník Vladimír Guštafik, Head of Operations Services Business Lease Slovakia.

Brodenie vodou

Ani rýchlo, ani pomaly. Jazda autom v zaplavenom teréne – či už v tuneloch, podjazdoch, ale aj pri vyliatí rieky z koryta na cestu – je pre vozidlo nebezpečná. Dokonca ani žiadna poisťovňa vám takúto avantúru nepokryje, a to ani z havarijného poistenia.

„Mnohí vodiči neodhadnú situáciu, a aj keď už zistia, že voda siaha po výšku podvozku, snažia sa pomaly prebrodiť terén. Tým však hrozí nasatie vody do spaľovacieho priestoru motora,“ upozorňuje Guštafik.

image
FOTO: TASR

Pri takejto jazde si na aute môžete spôsobiť skutočne rozsiahle škody. V prípade poistnej udalosti poisťovňu zaujíma, kde a kedy k poškodeniu došlo. Ak ste išli vedome do rizika a vošli vozidlom do zaplavenej časti vozovky, tak aj napriek havarijnému poisteniu by mohla poisťovňa krátiť až odmietnuť poistné plnenie.

Ak v takýchto prípadoch nie je možné z miesta zatopenia vozovky s vozidlom bezpečne odísť či vycúvať, je nutné okamžite zastaviť vozidlo a vypnúť motor, čím sa škody na vozidle minimalizujú.

„Plávanie“ na ceste

Jazda v plnej rýchlosti môže mať na zaplavenej ceste z prívalového dažďa pre vás, ako aj ostatných účastníkov cestnej premávky fatálne následky. „V prípade, že vodič vbehne v plnej rýchlosti do takejto naplavenej vody, vozidlo sa môže stať neovládateľné. Aquaplaning hrozí už pri rýchlostiach od 80 km/h a môže prísť náhle, bez varovania,“ upozorňuje Guštafik.

Hoci vám škody dokáže zmierniť havarijné poistenie, poisťovňa môže poistné plnenie krátiť či odmietnuť, ak k tomu prispel zlý technický stav vášho vozidla – najmä zjazdené pneumatiky.

image

30-tka v meste? Vodiči môžu čoskoro spomaliť, Brusel volá po plošnom znížení rýchlosti

Najlepšie je vyhnúť sa aquaplaningu tým, že idete mimo vyjazdených koľají, v ktorých stojí voda. Ideálne je prejsť jednou stranou vozidla po nezaliatej časti vozovky. Ak už však hrozí, že sa aquaplaningu nevyhnete, je potrebné ubrať plyn, prípadne stlačiť spojku. Prudkému brzdeniu sa vyhnite, situáciu tým len zhoršíte. Nesnažte sa pritom jazdu v silnej búrke zvládnuť tým, že zrýchlite, aby ste boli čím skôr v cieli.

„Prudký dážď zhoršuje nielen stav vozovky a ovládateľnosť vozidla, no znižuje aj viditeľnosť. Preto pri vyššej rýchlosti výrazne rastie riziko zrážky,“ upozorňuje odborník. Okrem toho, ak je intenzita krupobitia vysoká, na ceste môžu zostať aj nánosy ľadových kúskov, čo pri väčšej rýchlosti môže v prípade letných pneumatík spôsobiť šmyk s nedozernými následkami.

image
FOTO: TASR

Prispôsobte rýchlosť stavu vozovky a prepnite svetlá z denného svietenia na stretávacie svetlá, aby vás videli aj ostatní. V prípade, ak je intenzita krupobitia skutočne vysoká, znížte rýchlosť na minimum, zapnite svetlá výstražného znamenia a podľa možnosti zaparkujte vozidlo na najbližšom bezpečnom mieste.

Státie pod mostom

„Určite nezastavujte ani pod mostom, ani priamo v jazdnom pruhu. Idúce autá za vami by nemuseli zareagovať včas, čím by mohla vzniknúť omnoho vyššia škoda,“ radí Guštafik. Poškodenie čelného skla ľadom je poistnou udalosťou, za ktorú väčšina poisťovní poskytuje poistné plnenie z havarijného poistenia so štandardne dohodnutou spoluúčasťou. Ak ju chcete znížiť na nulu, možnosťou je pripoistenie čelného skla.

image

Kvíz, ktorý vás vráti do lavíc autoškoly. Skutočne si zaslúžite vodičský preukaz?

Poisťovňu zaujíma, kde a kedy k poškodeniu došlo, a preveruje, či v sa v danej lokalite a v danom čase takýto typ počasia vyskytol. Preto je potrebné uviesť pri nahlasovaní poistnej udalosti presné a pravdivé údaje. V opačnom prípade sa môže stať, že aj napriek havarijnému poisteniu by mohla poisťovňa krátiť až odmietnuť poistné plnenie. 

Pozor na vietor

V búrke a silnom vetre sa skutočne ponáhľať neoplatí. Ak aj nepadajú krúpy, ktoré by vám mohli rozbiť čelné sklo, rovnaké, aj fatálne škody hrozia počas jazdy v prípade dopadu odtrhnutých častí konárov zo stromov, uvoľnených predmetov zo striech, z balkónov, ale aj z idúceho auta pred vami či oproti vám.

image
FOTO: Pexels

Škody na vozidle počas takejto živelnej udalosti môže zmierniť havarijné poistenie, no opäť ku kráteniu poistného plnenia môže dôjsť, ak ste išli vedome do rizika či neprispôsobili jazdu podmienkam. Poistnú udalosť treba vždy riadne zdokumentovať, písomne aj fotograficky.

Ak dôjde len k hmotnej škode, teda nedošlo k poraneniu či usmrteniu niektorého z účastníkov poistnej udalosti, tak novo bez ohľadu na jej výšku pôjde o škodovú udalosť bez povinnosti volať políciu. Silný bočný vietor alebo náhle zmeny smeru vetra môžu s vozidlom poriadne zakývať, a to najmä pri vyššej rýchlosti, čím ľahko môžete stratiť kontrolu nad jeho ovládaním a spôsobiť vážnu nehodu.

image

Bezplatné nabíjačky Lidl skončia. Zneužívali ich pravidelne aj nenakupujúci vodiči áut

01 - Modified: 2022-08-15 12:06:47 - Feat.: 1 - Title: Za pneumatiky platiť podľa počtu kilometrov. Nový koncept Britov však má háčik 02 - Modified: 2022-08-15 09:10:22 - Feat.: 1 - Title: Kvíz, ktorý vás vráti do lavíc autoškoly. Skutočne si zaslúžite vodičský preukaz? 03 - Modified: 2022-08-09 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Na Slovensko prúdia staré diesele. Ceny jazdených áut klesli, nepotrvá to však dlho 04 - Modified: 2022-08-08 15:04:43 - Feat.: 1 - Title: 30-tka v meste? Vodiči môžu čoskoro spomaliť, Brusel volá po plošnom znížení rýchlosti
01 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 05 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy?
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 08:32