TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Mokrý sneh stieračom škodí. Odstráňte ho, inak sa vám môže nepekne vypomstiť

29.12.2020, 10:34
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Sneh, najmä ak je mokrý, z auta a skiel čo najrýchlejšie odstráňte. Touto maličkosťou sa vyhnete zbytočným problémom a výdavkom.

Zažili ste situáciu, keď v krátkom čase po snežení začalo pršať? V zime celkom bežný jav, ktorý sa však dokáže podpísať na technickom stave vášho auta. Presnejšie, na technickej kondícii stieračov, ktoré sú nielen v aktuálnej zimnej sezóne viac než dôležité.

Mokrý sneh totiž dokáže tlačiť na ramienka stieračov takou silou, že ich nakoniec zohne. Nehovoriac o namáhaní celého mechanizmu stieračov. A to nie je z pohľadu problematiky ani zďaleka všetko.

Nejdeme síce objavovať teplú vodu a už vôbec hovoriť o niečom novom, no stále mnohí vodiči na takéto drobnosti v zhone zabúdajú a zbytočne si tak zarábajú na problémy. Povedzme si pravdu, dôvodom môže byť i lenivosť, najmä teda v týchto chladných zimných ránach.

Často sa v týchto dňoch plynulo mení nočné sneženie ráno na dážď, ktorý následne postupne roztápa nočný napadaný sneh. Práve tento jav nemá ďaleko k tomu, aby vám, najmä na starších autách, poškodil spomínané stierače.

So závažím na stieračoch

Mokrý sneh sa totiž počas dažďa mení na zákerne ťažké závažie opierajúce sa do dôležitých ramienok stieračov. Ak takto navlhnutá a ťažká masa navyše vydrží niekoľko dní a vy ju z čelného či zadného okna manuálne neodstránite, riskujete nielen po aktivácii stieračov ich trvalé zohnutie alebo poškodenie ich mechanizmu ukrytého v torpéde pod čelným oknom.

Hádam ešte viac ako predné stierače týmto trpí stierač zadného okna. Sám totiž musí znášať tlak celej masy držiacej sa na veľkom zadnom okne. Jeho mechanizmus je pritom ešte citlivejší, pretože tlak pôsobí cez osku priamo na malý elektromotor jeho pohonu.

Mráz „škody“ ešte znásobí

To stále nie je všetko. Ešte horšia situácia totiž počas zimnej sezóny nastáva vtedy, ak takto mokrý sneh v noci opäť primrzne a okolo stieračov a pod nimi vytvorí súvislú ľadovú plochu.

Na jej odstránenie už nestačí len samotný rozmrazovač, tu už musíte pristúpiť k nekompromisnému rozlamovaniu ľadových kusov od stieračov, čo sa neraz skončí odtrhnutím mrazom skrehnutej gumičky od stieračov. Jej výmene alebo stieračov ako takých sa teda často nevyhnete.

Ako prevencia proti spomínaným problém pritom stačí tak málo – zísť k autu a v priebehu sekundy zotrieť ťažký, mokrý sneh z okien. Verte, že autu tým len prospejete a rovnako tak i svojej peňaženke. Každé euro sa počíta.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expertka 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 05 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 13:27