StoryEditor

Toto sú najväčšie automobilové novinky tohto roka. Nechýba prémia a "ľudová" voľba

24.12.2020, 23:00
Ktoré vozidlá počas uplynulých 12 mesiacov predstavili výrobcovia svetu a ktoré patria k tým, čo najviac v očiach verejnosti zarezonovali?

Tento rok bol pre ľudí i firmy náročný a nevyhol sa tomu ani automobilový priemysel. Hoci výrobcov potrápila pandémia koronavírusu, vládne pandemické obmedzenia, príchod prísnejších emisných limitov a úpadok predajov nových áut, ich ponuky obohatili mnohé zaujímavé modely.

Keďže autosalóny boli naprieč svetom poväčšine zrušené, premiéry automobilových noviniek teda prebiehali najčastejšie online formou, na malých podujatiach s výraznými hygienickými a bezpečnostnými obmedzeniami, vynechané boli následne aj prvé jazdy s modelmi a spoznávali sme ich zväčša až po príchode na slovenský trh v rámci redakčných testov alebo krátkych úvodných "domácich" jázd.

Aj napriek všetkým týmto komplikáciám bol rok 2020 bohatý na nové vozidlá a to mnohokrát v podobe úplne nových generácií. Z naozaj početného zástupu noviniek sme pre vás vybrali niekoľko pre náš trh najzaujímavejších a tých, ktoré v očiach Slovákov i svetovej verejnosti zrejme najviac zarezonovali.

Mercedes-Benz triedy S

Otvoriť náš výber HN môžeme vrcholom nemeckej prémie. Tento rok totiž prebehla svetová premiéra špičkovej vlajkovej lode Mercedes-Benz triedy S, ktorá priniesla opäť záplavu technológií, revolučných riešení, dizajnových vychytávok či automobilových trendov pre nasledovné obdobie.

V ponuke je tradične klasická i predĺžená verzia, novinka si stále do veľkej časti ctí tvary predchodcov, no zároveň je doplnená o inovované dizajnové prvky. Sem určite patrí mohutná predná maska, prvýkrát horizontálne orientované zadné svetlá, vylepšená je aerodynamika a kabína je potom kompletne nová.

​​Pred vodičom sa nachádza obrovský digitálny prístrojový štít a stred štýlovej palubnej dosky obohacuje veľký vertikálne umiestnený dotykový displej infotainmentu, opticky napojený na stredový tunel. Nový je volant, tvarovanie obloženia dverí, vzhľad výduchov klimatizácie, dizajn sedadiel a technologická výbava by vystačila na samostatnú knihu.

Spomenúť môžeme MBUX Interior Assist, veľký head-up displej doplnený o rozšírenú realitu, aktívne ambientné osvetlenie s 250 LED diódami či napríklad svetlá Digital Light s „premietaním“ na cestu a natáčanie zadnej nápravy. Samozrejmosťou je zástup bezpečnostných a asistenčných systémov. Pod kapotou má potom pracovať slušná porcia rozličných motorov, od základnejších šesťvalcov, až po špičkové prevedenia AMG či plug-in hybrid.

Octavia RS a Scout

Jednou z najočakávanejších noviniek tohto roka bola nepochybne i nová generácia Škody Octavia v športovom prevedení RS a terénne zameranej verzii Scout. Dizajnovo sa zmenili nárazníky a mnohé ďalšie detaily, ktoré robia z už v základe pomerne dynamicky pôsobiacej Octavie ešte agresvínejšie vozidlo s čiernymi doplnkami....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 16:46