TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Mali by ste sa vrátiť späť do autoškoly? Tieto značky musí poznať každý vodič

09.02.2022, 10:06
Otestujte sa v kvíze a zistite, či dokonale ovládate časté dopravné značky. Medzery v ich poznaní môžu na cestách spôsobiť chaos, škodovú udalosť či nehodu s vážnymi následkami.

Minulý rok bol z pohľadu nehodovosti na cestách vôbec najlepším v histórii Slovenska. Na cestách bolo spôsobených "len" 11 869 dopravných nehôd, čo predstavuje pokles oproti roku 2020 o šesť dopravných nehôd. Pri týchto udalostiach bolo usmrtených 226 osôb, teda o jednu osobu viac, ako počas roka 2020. 

Istý podiel na tom má, samozrejme, pretrvávajúca pandémia a s tým spojená znížená mobilita. Okrem toho polícia vo svojom zhodnotení dát za rok 2021 podotkla, že prijímala opatrenia v dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky za účelom zníženia dopravnej nehodovosti a jej následkov.

Opatrenia boli zamerané predovšetkým na dodržiavanie zákazu požitia alkoholu alebo inej návykovej látky vodičmi pred alebo počas vedenia vozidla a na dodržiavanie ustanovených alebo obmedzených rýchlostí jazdy motorových vozidiel.

Taktiež išlo o dodržiavanie zákazu držať v ruke alebo iným spôsobom obsluhovať telefónny prístroj alebo iné telekomunikačné, audiovizuálne alebo obdobné zariadenie okrem použitia systému „voľné ruky“, povinností vodičov vozidiel voči chodcom a na najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky, teda chodcov, cyklistov a motocyklistov.

Medzi najčastejšie hlavné príčiny vzniku dopravných nehôd a aj dopravných nehôd s usmrtením patrili v roku 2021 porušenie povinnosti vodiča - nevenovanie sa plne vedeniu vozidla a nesledovanie situácie v cestnej premávke, nedanie prednosti chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov či rýchlosť jazdy. 

Hoci teda v minulom roku polícia zaznamenala najnižší počet dopravných nehôd a ťažko zranených osôb od vzniku Slovenskej republiky, druhý najnižší počet ľahko zranených osôb od vzniku Slovenskej republiky a tretí najnižší počet usmrtených osôb od vzniku Slovenskej republiky, vodiči by mali mať na pamäti základy bezpečnej jazdy.

Medzi absolútne základy patrí i ovládanie dopravných predpisov, dopravných značiek a venovanie sa vedeniu vozidla. Pripravili sme si pre vás preto krátky kvíz, ktorý preverí vaše vedomosti z okruhu dopravného značenia - vodičovi môže neznalosť spôsobiť nemalé problémy a byť príčinou nehody alebo škodovej udalosti. Zvládnete dosiahnuť plný počet bodov?

01 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 04 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 08:34