Dôležitou súčasťou povinnej výbavy vozidla je podľa vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 143/2009 Z. z. tiež lekárnička. Tá má slúžiť ako dočasná prvá pomoc ešte pred samotným príchodom lekára. Jej obsah sa však delí na celkom štyri časti: 1. pomôcky, dezinfekcia a ochrana záchrancu, 2. malé rany a odreniny, 3. veľké rany, krvácanie či popáleniny, 4. zlomeniny a poranenia kĺbov. Odporúčame priebežne sledovať jednotlivé moduly, keďže každý z nich má samostatnú dobu expirácie. Platí totiž, že v prípade obsahu "po dátume spotreby" môže byť pri kontrole aj kvôli jednej vadnej časti považovaná celá lekárnička za nespôsobilú. Často je potrebné kupovať lekárničku celú a nie len samostatne potrebný modul. V obsahu by nemala chýbať aj takzvaná kartička prvej pomoci, na ktorej sa dočítate, ako poskytnúť prvú pomoc pri rôznych siruáciách.HN/Radoslav Petrík
StoryEditor

Polícia ani STK už nebude kontrolovať platnosť lekárničiek. Má to však háčik

08.10.2019, 13:55
Autor:
TASRTASRrperpe
Ministerstvo novelou vyhovelo dlhoročným pripomienkam odbornej i laickej verejnosti v tejto problematike.

Október je pre vodičov zrejme mesiac zmien. Od 1. októbra totiž postačí, ak vo vozidle budete nosiť takzvanú "Zelenú kartu" - Medzinárodnú kartou poistenca, ktorá slúži na preukázanie zaplateného povinného zmluvného poistenia (PZP). Bielu kartu, ktorá platila výhradne na území Slovenska, zrušili.

Minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd) podpísal novelu vyhlášky o prevádzke vozidiel v cestnej premávke. Touto novelou sa v rámci povinnej výbavy vozidiel mení doba exspirácie lekárničiek tak, aby mohli byť vo vozidlách aj po dátume spotreby.

Doba platnosti na autolekárničkách sa už teda nebude kontrolovať ani v rámci pravidelnej technickej kontroly vozidla (STK), uviedlo v pondelok Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR. Rovnako vám už za lekárničku po expirácii nemôže dať polícia pri cestnej kontrole pokutu. 

"Touto zmenou sme chceli vyjsť v ústrety vodičom, ktorí boli nútení pravidelne obmieňať autolekárničky pre dobu trvania ich platnosti, hoci dnešné zloženie autolekárničky si takéto časté obmeny nevyžadovalo. Podľa nových pravidiel sa nebude prihliadať na samotnú dobu exspirácie, a to do momentu, pokiaľ z nej vodič niečo nepoužije," povedal Érsek. Novela nadobudla účinnosť 7. októbra 2019, má to však jednu podmienku.

Obsahu lekárničky sa totiž táto zmena vyhlášky nedotkla a jej povinnou súčasťou zostala aj karta prvej pomoci. Obsah lekárničky musí byť taktiež neporušený, vizuálne v poriadku a nesmie byť znečistený alebo inak znehodnotený.

Lekárnička má byť uložená tak, aby na ňu nedopadalo priame slnečné žiarenie, ktoré by ju mohlo znehodnotiť. Úložný priestor lekárničky musí byť tiež suchý, čistý a musí byť ľahko prístupný.

​V osobných vozidlách je ideálnym miestom pre uschovanie autolekárničky kufor vozidla, kde nedochádza k žiadnej zmene. Lekárnička v autobusoch sa podľa novej úpravy umiestňuje na označenom a prístupnom mieste v priestore vozidla určenom pre cestujúcich.

Úložný priestor lekárničky musí byť suchý a čistý a musí byť ľahko prístupný. V osobných vozidlách je ideálnym miestom kufor vozidla, kde nedochádza k žiadnej zmene. Lekárnička v autobusoch sa podľa novej úpravy umiestňuje na označenom a prístupnom mieste v priestore vozidla určenom pre cestujúcich.

Vodiči sa teda dočkali inteligentného kroku vpred, ktorý ušetrí majiteľom peniaze. Ministerstvo teda novelou vyhovelo dlhoročným pripomienkam odbornej i laickej verejnosti v tejto problematike.

01 - Modified: 2024-04-09 06:37:21 - Feat.: - Title: Z bratislavského mosta Lanfranconi skočil muž, zraneniam na mieste podľahol 02 - Modified: 2024-04-08 13:54:25 - Feat.: - Title: Polícia obvinila troch mužov z falšovania výnimiek na parkovanie. Prípad môže súvisieť s kauzou okolo Separa a jeho priateľky 03 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 12:02:34 - Feat.: - Title: Polícia začala v prípade tragickej nehody v Spišskom Podhradí trestné stíhanie 05 - Modified: 2024-04-09 14:41:54 - Feat.: - Title: Americká legenda je na Slovensku: Koľko stojí obľúbený Ford i jeho špeciálna verzia?
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
10. apríl 2024 03:54