StoryEditor

Predajcovia sľubujú aj to, čo auto nemá. S týmito prvkami sa podvádza najčastejšie

27.01.2022, 12:35
Autor:
rperpe
Rebríček piatich najčastejších podvodných položiek výbavy vychádza zo skúseností odborníkov pri technickej obhliadke jazdených áut pred kúpou.

Situácia na trhu s vozidlami sa pravdepodobne oproti vlaňajšku výrazne nezmení ani tento rok. Pomerne dlhé čakacie lehoty na dodanie nových áut, tak zrejme budú tlačiť záujemcov o automobil k predajcom zánovných a jazdených modelov. Ani tu však možno nepochodia. 

Kríza s nedostatkom polovodičov a pretrvávajúcou pandémiou zasiahla nepriamo aj oblasť jazdeniek. Ich cena v poslednom čase výrazne stúpla, dopyt prevyšuje možnú ponuku a zákazníci často nemajú dostatočný výber - nakoniec potom kúpia auto, ktoré vlastne ani nechceli alebo robia kompromisy.

Pozrite si najčastejšie prvky výbavy a percentá zistených prípadov, s ktorými sa v inzerátoch podvádza a ktoré v kontrolovanom aute chýbali, aj keď bola uvedená v inzeráte predajcu áut/autobazára. Vychádza to z údajov kontrol služby CarAudit spoločnosti Carvago.

Počet jazdených áut je teda stále pomerne nízky a odráža to, že majitelia si svoje staršie kúsky nechávajú z neistoty, kedy im bude doručený nový model alebo zotrvajú u starších modelov kvôli nejasnej budúcnosti s ohľadom na stále výraznejšiu elektrifikáciu.

Jednoducho si povedia, že stará technika je lepšia. Veľa záujemcov o kúpu jazdeného auta však dáva prednosť vozidlám z druhej ruky kvôli finančnej stránke.

Dokážu ušetriť peniaze a zároveň dostať schopné auto s lepšou výbavou, výkonnejším motorom či napríklad väčších rozmerov, než by tomu bolo u úplne nového modelu. Nehovoriac o tom, že strata hodnoty začína okamžite po opustení brán dílera. V skratke, za svoje peniaze jednoducho dostanete často viac, než je tomu u nových áut priamo od zastúpení.

Výbava je pritom jedným z popredných kritérií pri výbere auta. Existuje mnoho zákazníkov, pre ktorých sú napríklad vyhrievané sedadlá alebo pohodlné bezkľúčové odomykanie dôležitejšie ako dokonca konkrétny typ motoru či tvar karosérie. Predajcovia áut to, samozrejme, vedia a tí nečestní to bez akýchkoľvek rozpakov využívajú.

​V na oko lákavých a nepriestrelných inzerátoch preto často sľubujú výbavu, ktorú konkrétne auto absolútne nemá. Spoliehajú sa na to, že zákazník si chýbajúce položky pred podpisom zmluvy akosi nevšimne, že ich k šťastiu nepotrebuje alebo sa im ho aspoň podarí presvedčiť na iné auto v ponuke.

"Naše skúsenosti potvrdzujú, že predajcovia úplne bežne "vylepšujú" výbavu áut ponúkaných v inzerátoch," hovorí Jan Skála, riaditeľ nákupu a logistiky internetového trhoviska Carvago, ktorého technici už skontrolovali viac ako 10-tisíc áut.

"Okrem inzerovania automobilov, ktoré v skutočnosti neexistujú a ich cieľom je len prilákať zákazníkov do autobazára, a zatajovania informácií o skutočnom technickom stave sa v rámci našej technickej kontroly CarAudit najviac stretávame práve s nepravdivo uvádzanou výbavou."

Kým zásadné položky výbavy dokáže odkontrolovať snáď každý záujemca, pri kontrole technického stavu je dôležité zapojiť do diania profesionálov alebo sa pred kúpou vybrať na návštevu do servisu. Inak sa môže stať, že okrem horšieho technického stavu neadekvátneho k cene vozidla si zaobstaráte auto, ktoré vlastne ani nemá prvky, po ktorých ste túžili a ktoré vás k predajcovi priviedli. 

Pri kúpe jazdeného auta je okrem kontroly technického stavu dôležité preveriť aj položky výbavy. "Aj keby predajca pôsobil akokoľvek čestne, pri kúpe ojazdeného vozidla vždy odporúčam dôsledne uplatňovať heslo "dôveruj, ale preveruj,“ dodáva Skála.

01 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 04 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 05 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 08:46