StoryEditor

Ako najlepšie udržať hodnotu auta? Stačí dodržať niekoľko jednoduchých zásad

01.08.2019, 13:40
Pri predaji v budúcnosti je zostatková hodnota vozidla veľmi dôležitá a môžete tak dostať za auto aj o stovky či tisíce eur viac.

Automobil umožňuje užívať si voľnosť, mobilitu, pohodlie. Rovnako ako každý spotrebný tovar, aj vozidlo sa časom opotrebuje. Jeho hodnota však neklesá len so zvyšujúcim sa vekom, ale závisí aj od niekoľkých ďalších faktorov.

Napríklad aj od toho, ako s ním jeho majiteľ zaobchádza a ako sa o automobil stará. Zároveň je dôležité, o aké auto vôbec ide - niektoré si totiž udržia svoju hodnotu podstatne lepšie, než iné značky či modely.

Pozrite si aj náš nedávny článok o vozidlách s rôznou zostatkovou hodnotou:

Dôležitosť údržby platí pri ojazdených vozidlách dvojnásobne, pričom dôkladná starostlivosť sa v tomto prípade naozaj oplatí. Pri dodržiavaní osvedčených postupov a zvolení správnej starostlivosti možno vysokú hodnotu jazdeného auta udržať aj o niekoľko rokov dlhšie. To sa vám v konečnom výsledku môže vyplatiť pri následnom predaji auta - môžete si totiž pýtať viac.

Dôležitá je aj história

Vlastné auto predstavuje pre väčšinu ľudí jednu z najhodnotnejších vecí, ktoré vlastnia. Z dlhodobých skúseností však vyplýva, že Slováci vo všeobecnosti venujú svojmu vozidlu len úplne základnú starostlivosť. Je to pre nich len akýsi spôsob dopravy z body A do bodu B, pričom vozidlo neprikladajú špeciálnu pozornosť.

Práve to je spôsob, akým sa pripravia až o niekoľko stoviek, až tisíce eur pri možnom následnom predaji. Technický stav a praktické alebo úžitkové vlastnosti automobilu nie sú tým jediným, čo potencionálny záujemca o auto sleduje. Dôležitým faktorom, ktorý býva pri kúpe vozidla rozhodujúci, je tiež vzhľad i história vozidla.

„Zdokumentovaná servisná história je najvýznamnejším faktorom, ktorý ovplyvňuje trhovú hodnotu auta. Je potrebné pravidelne viesť servisnú knižku, uchovávať faktúry zo servisu za opravy a výmeny dielcov,“ uviedol prevádzkový riaditeľ siete autocentier AAA Auto, Petr Vaněček.

„Keď vozidlo utrpí na parkovisku škrabanec na blatníku, ktorý je nutné prelakovať, je potrebné všetko zdokumentovať a pri predaji auta byť schopný doložiť, že vozidlo nebolo havarované, ale len prelakované pre kozmetickú chybu,“ dopĺňa Vaněček. Je totiž pri predaji rozdiel, keď je auto po vážnej nehode, alebo lakované len kvôli drobným škrabancom.

Vzhľad nepodceňujte

Pravidelné a správne umývanie karosérie je najlepší spôsob, ako zachovať povrchovú úpravu vozidla v dobrej kondícii a zabrániť tak vzniku obávanej korózie. Práve vonkajšie kozmetické chyby na exteriéri a v interiéri automobilu majú zásadný vplyv na jeho predajnú cenu. Veď sa spýtajte seba, či by ste si v inzerátoch vybrali radšej ošarpané auto, alebo naleštený model so zachovalou karosériou.

Je dôležité nezabúdať ani na to, že automobil má svoje slabé miesta. Príkladom je takzvaný brzdný prach, ktorý pri brzdení dopadá na disky kolies, ktoré znečisťuje a má na ne nepriaznivý vplyv. Horúce častice sú nebezpečné najmä pri hliníkových kolesách.

​Takáto špina sa časom a vplyvom poveternostných podmienok, ale tiež vystavením tepla pri používaní auta, doslova zažerie do diskov a ich čistenie je potom podstatne náročnejšie.Vytvorí sa na nich žltohnedý spálený povlak, ktorý je dôsledkom dlhodobého zanedbávania diskov.

Škvrny v interiéri patria do kategórie absolútneho základu starostlivosti o vozidlo. Zanedbávanie bežnej čistoty, ale aj funkčnosti interiéru môže spôsobiť zníženú funkčnosť systémov, samozrejme aj nepekný vzhľad a tým pádom i zníženie celkovej hodnoty auta.

Špeciálnu starostlivosť vyžadujú najmä kožené sedadlá, ktoré by mohli v opačnom prípade praskať. Aspoň raz ročne by sa mali hĺbkovo vyčistiť a netreba zabudnúť ani na pravidelnú impregnáciu kože, ktorá poškodeniam dokáže zabrániť. 

S motorom opatrne

Samozrejme, veľmi dôležitý je technický stav, ale ďalším problémom je i umývanie znečisteného motora. Túto prácu by mal majiteľ auta radšej prenechať odborníkom. Vzhľadom na množstvo elektronických systémov pod kapotou najmä moderných vozidiel sa neodporúča neodborná manipulácia a použitie vysokotlakových prístrojov. Voda by sa totiž mohla takýmto spôsobom dostať aj na také miesta, kde by byť nemala a mohla by narobiť poriadne problémy.

​Dôležitou kapitolou je tiež čistenie klimatizácie. Pravidelnou údržbou predĺžite jej životnosť, ale predovšetkým chránite svoje zdravie a rovnako i zdravie posádky. Vo výparníku klimatizácie sa totiž vďaka kondenzovanej vode môže nachádzať veľké množstvo škodlivých mikroorganizmov, ktoré sa po spustení klimatizácie dostávajú priamo do vašich dýchacích ciest.

Okrem toho by sa mala klimatizácia využívať aspoň pár krát za mesiac aj počas zimných mesiacov. Možno o tom neviete, ale dokáže výrazne pomôcť napríklad pri zahmlených oknách - vzduch totiž vysušuje.

Zápach v interiéri, či už je spôsobený čímkoľvek, predstavuje obdobné znehodnotenie vozidla ako celkové znečistenie. Obyčajné vyvetranie vozidla či použitie sprejov alebo aromatických doplnkov a autokozmetiky tento problém rieši len krátkodobo. Pre dosiahnutie dlhodobých výsledkov a vyriešenie problému je potrebné dôkladné vyčistenie a vytepovanie vozidla, ktoré je vhodné nechať radšej na odborníkov. 

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 02 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 04 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 11:06