HN/Pavol Funtál (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Ako správne používať klimatizáciu v aute? Je nutné dodržiavať niekoľko zásad

03.06.2019, 14:32
Prichádza obdobie slnka, vody a klimatizácie v aute. Pozor však na nástrahy, ktoré sa s chladným vzduchom nepopierateľne spájajú.

Dočkali sme sa. Spolu so začiatkom nového mesiaca prišla aj poriadna zmena počasia - upršané dni vystriedalo ostré slnko a teploty siahajú takmer na 30 stupňov Celzia. Kvôli tomu sa aktuálne budú vo väčšej miere používať klimatizácie v budovách, no taktiež najmä v automobiloch.

Tie totiž dokážu slnečné lúče zohriať podstatne rýchlejšie, napríklad na parkovisku, takže apelujeme, aby vodiči/majitelia nenechávali v zaparkovaných autách deti, zvieratá, cenné veci a tiež potraviny na dlhšiu dobu. Ako rýchlo dokáže teplota vo vozidle stúpať sme sa presvedčili aj osobne v dávnejšej reportáži.

Údržba je dôležitá

Vráťme sa však k využívaniu klimatizácie, ktorá je súčasťou drvivej väčšiny automobilov na cestách. Je to komfortný prvok výbavy, no aj ten je potrebné vedieť správne používať. Na začiatok je dobré skontrolovať stav systému klimatizácie, vydezinfikovať ho, vyčistiť, pretesniť a ak dostatočne nechladí, je potrebné i doplniť chladiacu zmes.

Tieto úkony vám spraví množstvo servisov, takže si stačí vybrať najlepšiu ponuku alebo aktuálne prebiehajúcu servisnú akciu. Samotná údržba klimatizácie je totiž veľmi dôležitá, dezinfekciu je vhodné realizovať minimálne raz ročne, nakoľko sa vo vnútri usádza množstvo baktérii a plesní, ktoré pri používaní mieria rovno do dýchacích ciest pasažierov. 

Predídete tiež nepríjemnému zápachu, šíriacemu sa z ventilácie vozidla. Pomôcť môžu aj bežne dostupné výrobky na čistenie klimatizácie, odbornému servisnému čisteniu však konkurovať vedia len ťažko. Pri kontrole odporúčame vymeniť aj peľový filter vozidla. Odporúčame tak urobiť napríklad pred cestou na dovolenku.

Teplotu voľte rozumne

Veľmi dôležitým bodom je pri využívaní klimatizácie správne nastavenie teploty v kabíne. Okrem toho, že citlivejším ľudom s oslabenou imunitou môže nesprávne zaobchádzanie s klimatizáciou spôsobiť zdravotné problémy (bolesť hrdla, bolesť svalov, kŕče, ...), príliš veľký teplotný rozdiel medzi vozidlom a vonkajšou teplotou nie je dobrý ani pre ostatných „zdravých“ ľudí.

Najčastejšie je výsledkom prechladnutie alebo dokonca teplotný šok. V najhoršom prípade môže ísť až o srdcový kolaps (ľudia so srdcovými chorobami).

​Je teda nesmierne dôležité správne nastaviť teplotu. Tá podľa odborníkov nemá byť výrazne nižšia (maximálne zhruba o päť stupňov Celzia) než je vonkajšia teplota prostredia. Čo však v prípade, že automobil neobsahuje automatickú klimatizáciu, ale manuálnu? Vtedy sa jednoducho odporúča držať viac hranice, kde sa „červené body menia na modré“. 

Ak plánujete cestovať na dlhšie trasy, je možné nastaviť teplotu klimatizácie aj na nižšiu úroveň a pred "cieľom" ju potom postupne zvyšovať, čím zmiernite rozdiel medzi vnútornou a vonkajšou teplotou pri vystupovaní z auta. Niekoľko minút pred samotným ukončením jazdy klimatizáciu úplne vypnite, pootvorte okná a zvýšte otáčky ventilátora, aby došlo k vysušeniu výparníka a predchádzalo sa tvorbe zápachu pri opätovnom zapnutí klimatizácie.

Pri jej používaní taktiež nemierte studený vzduch priamo na seba a už vôbec nie do tváre, inak vám opäť hrozia zdravotné ťažkosti. Rozumnejšie je teda otočiť výduchy na okná či strop, kedy neprúdi chlad priamo na pasažierov. Dodržiavanie týchto bodov nie je komplikované, neuberá to z výsledného efektu, no zabraňuje vzniku problémov spojených s využívaním klimatizácie auta.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 20:01