Zimné obutie pneumatík by v tomto čase malo byť rozhodne samozrejmosťou, no treba skontrolovať aj ich stav. „Zimné pneumatiky by mali mať hĺbku dezénu viac ako štyri milimetre. Hlboký dezén lepšie drží smer, pneumatiky majú výrazne kratšiu brzdnú dráhu a dokážu tak udržať auto na ceste aj v extrémnych podmienkach,“ upozorňuje Peter Kundlák. Obdobne pred cestou určite skontrolujte, či nemajú pneumatiky praskliny či iné poškodenia, ktoré by sa vám na ceste mohli vypomstiť. Skontrolujte aj tlak v pneumatikách. Ak je pneumatika podhustená, môžete ju preraziť na jame, ktorú pod snehom nezbadáte a najmä na slovenských cestách ich je počas zimy naozaj veľké množstvo. Vážna dopravná nehoda hrozí aj pri prehustených pneumatikách. Pneumatika sa dotýka vozovky len stredom dezénu, čím nemá nielen potrebnú trakciu, ale môže sa dokonca pretrhnúť.Pixabay
StoryEditor

Výmenu pneumatík nepodceňujte. Celoročné sú kompromis, ktorý sa nemusí oplatiť

16.10.2018, 15:36
V ďalšej časti utorkového seriálu Príprava auta na zimu sa pozrieme na "prezúvanie" pneumatík či užitočné rady pri ich skladovaní.

Servisné strediská sa už pomaly pripravujú na čoskoro štartujúci nápor zákazníkov. Dôvod je jednoduchý, blíži sa zimné obdobie a množstvo vodičov tak čaká prezúvanie pneumatík - či už prehodenie kolies, alebo kompletná výmena plášťov.

Všeobecne platí odporúčanie meniť letné pneumatiky za zimné, keď vonkajšia teplota dlhodobo klesne pod sedem stupňov Celzia. Odporúčanie na úvod? Nenechávajte si výmenu letných pneumatík za zimné na poslednú chvíľu, môže vás potom nepríjemne prekvapiť dlhá čakacia doba v servisoch.

Aj napriek tomu, že odporúčania vravia o prezúvaní na zimné pneumatiky pri dlhodobej priemernej teplote nižšej ako sedem stupňov Celzia. Na Slovensku pritom zákon určuje povinnosť zimných "plášťov" len pri súvislej snehovej pokrývke. Riadiť sa tým však neodporúčame. 

Pozrite si tiež, ako správne používať svetlá auta:

​Zručnejší majitelia áut si pritom môžu kolesá prehodiť aj svojpomocne "pred domom", nezaberie to totiž viac než hodinu či dve. Najlepšie však je nechať si kolesá pred sezónou skontrolovať - vyvážiť a dofúkať na správny tlak.

Kompromis, ktorý sa nemusí oplatiť

Vyhnúť sa prezúvaniu dá aj osadením celoročných pneumatík, ktoré na seba minulú zimu pritiahli pomerne veľkú pozornosť, keď šéf spoločnosti Michelin vyhlásil, že zimné pneumatiky často nie sú potrebné. Jednou z ich najväčších výhod je, že odpadá starosť so sezónnou výmenou plášťou a s tým spojené čakanie v servisoch.

Na druhú stranu, celoročná pneumatika neponúka (hoci by sa to mohlo z jej názvu zdať) ideálne vlastnosti za každých podmienok počas roka. Musela by totiž fungovať pri mínusových teplotách a snehu, ale tiež pri tropických horúčavách, čo jednoducho nie je možné. Vo oboch obdobiach tak bude ponúkať len priemerné vlastnosti.

Ide teda o akýsi kompromis, ktorý môže nájsť svoje uplatnenie len v určitých oblastiach - kde nie sú tak výrazné teplotné rozdiely počas roka a kde je veľmi malá pravdepodobnosť snehovej pokrývky.

Práve na ľade, snehu či veľkom množstvo vody môžu mať celoročné plášte problém a tak ohrozovať vás, posádku auta či iných účastníkov cestnej premávky.

​Rozhodne preto odporúčame, najmä v slovenských podmienkach, nešetriť a používať zimné/letné pneumatiky. Veď práve oni sú komponent, ktorý vás spája s cestou a zohráva v bezpečnosti významnú úlohu. Cenový rozdiel pritom nie je príliš veľký a môžete sa vyhnúť tiež možným komplikáciám v prípade poistnej udalosti.

Správny dezén a skladovanie

Pokiaľ ide o dezén pneumatiky, odporúča sa vymeniť plášť za nový už pri dosiahnutí hĺbky štyri milimetre (zákon určuje tri milimetre). Jazdou na príliš ojazdených pneumatikách totiž riskujete šmyk, ktorý spolu s podstatne horším počasím hrozí oveľa častejšie.

Dôležité po prezutí pneumatík je ich následné správne uskladnenie. Nesprávny postup totiž môže skrátiť ich životnosť, preto by sa majitelia mali riadiť niekoľkými zásadami. Ak máte k dispozícii skladovacie priestory, je ideálne uložiť pneumatiky na diskoch na ležato, do špeciálneho stojana či do políc, najlepšie len dve na seba.

iDnes.cz

​Ak prezúvate len gumy, potom pneumatiky bez diskov stavajte na stojato. Aspoň tak to odporúčajú odborníci v pneuservisoch. Hovoria tiež, že pneumatiky by ste mali každý mesiac pootočiť, aby sa nedeformovali.

Dnes už uskladnenie pneumatík, prípadne ich očistenie a taktiež očistenie diskov, ponúkajú aj samotné pneuservisy. Ide o veľmi výhodnú voľbu v prípade, že pneumatiky či kompletné kolesá nemáte kde uschovať mimo sezóny.

01 - Modified: 2018-06-08 12:11:50 - Feat.: 0 - Title: Čo s ojazdenými pneumatikami? Riešenie je jednoduché a zadarmo 02 - Modified: 2018-01-27 09:13:42 - Feat.: 0 - Title: Zimné pneumatiky potrebné naozaj sú. Celoročné vychádzajú v ústrety lízingovým firmám 03 - Modified: 2018-01-12 11:08:57 - Feat.: 0 - Title: Môžu v mrazoch prekonať letné pneumatiky tie zimné? Áno, má to však jeden veľký háčik 04 - Modified: 2017-12-24 19:32:11 - Feat.: 0 - Title: Zimné gumy vraj každý nepotrebuje. Hovorí sám šéf Michelinu 05 - Modified: 2017-10-24 09:20:05 - Feat.: 0 - Title: Pozrite sa, prečo je lepšie obuť nové zimné pneumatiky na zadnú nápravu
01 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 04 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-24 10:30:00 - Feat.: - Title: Simpsonovci po 34 rokoch zabili jednu z populárnych postáv. Ktoré ďalšie seriálové úmrtia nás najviac šokovali?
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 03:18