StoryEditor

Častá chyba dnešných vodičov. Rovná cesta nemusí vždy znamenať hlavnú cestu

08.01.2018, 10:30
Koľkokrát za poslednú dobu sa vám stalo, že ste nedostali prednosť v jazde? Je to jav, ktorý nie je o nič zriedkavejší, ako ostatné priestupky, vďaka ktorým vznikajú nehody.

Táto chyba patrí k častým priestupkov, rovnako ako rýchlosť, nevenovanie sa vedeniu vozidla a podobne. Rovná cesta je pre niekoho vždy hlavná cesta a zbaviť sa tejto nevedomosti je poriadne tvrdý oriešok.

Ak idete niekde prvýkrát, dávajte pozor. Rovná cesta nemusí zákonite znamenať hlavnú cestu. Rovnako, ak ste niekde dlhšie neboli, nejazdite po pamäti - dopravné značenie mohli pozmeniť.

Križovatky upravené dopravným značením sú jednoduchšie. Existuje predpoklad, že vodič dokáže križovatku včas zaregistrovať, a dokonca stihne aj správne vyhodnotiť dopravné značenie, čiže mal by ňou prejsť bezpečne. Samozrejme, tento predpoklad je mnohokrát vyvrátený stávajúcimi sa dopravnými nehodami. Čo za to môže? Nevšímavosť vodičov je len jedným z dôvodov.

Na druhej strane tu sú križovatky, ktoré nemajú vôbec žiadne značky. Prednosť sprava je pravidlo, ktoré sa síce v autoškole do hlavy vtĺka, ale v reálnom svete a premávke ho vie len málokto aplikovať.

Prečo? Pretože na zastavaných obecných cestách, či uliciach, na ktorých nie je umiestnené žiadne dopravné značenie, sú križovatky ľahšie prehliadnuteľné a ešte aj križujúce sa cesty vyzerajú na prvý pohľad svojou šírkou rovnocenne.

Avšak pozor, nezamieňajte si prednosť sprava s miestami ležiacimi mimo cesty. Tam toto pravidlo neplatí. Križovatky, ktoré nie sú upravené žiadnymi dopravnými značkami, nie sú výsadou len málo frekventovaných dedinských, či malomestských uličiek, ako by ste si mohli na prvý pohľad myslieť.

Kto veľa jazdí napríklad po bratislavskom Starom Meste už určite postrehol, že máloktorá križovatka má značku Daj prednosť v jazde. K tomu si prirátajte nahusto odparkované autá či nedostatočný rozhľad a nehoda je hneď na svete. Hoci len menší "ťukanec" v nízkej rýchlosti.

Parkoviská a kruhové objazdy

Pozor aj na ďalšie prípady, pretože nie je napríklad parkovisko ako parkovisko. Zvyčajne na nich platia rovnaké pravidlá, ako na bežnej ceste. Čiže ak nie sú osadené dopravné značky o daní prednosti, či o určení hlavnej cesty, platí pravidlo pravej ruky. Takže to, že idete po vami mylne vydedukovanej hlavnej rovnej dlhej ceste popred obchodný dom, ešte neznamená, že nemáte dať prednosť sprava prichádzajúcemu autu z menšej uličky.

Googlemaps

​Na toto pravidlo zabudne možno 99 percent vodičov automaticky po vstupe na takmer ktorékoľvek parkovisko. Rovnaký problém sa môže naskytnúť aj pri prejazde kruhovým objazdom. Ak sa totiž pred kruhovým objazdom nenachádza dopravná značka Daj prednosť v jazde, vodič prichádzajúci na kruhový objazd by mal mať prednosť pred vozidlom idúcim po kruhovom objazde. Platí tu totiž rovnako pravidlo pravej ruky a teda, vodič by mal vozidlo prichádzajúce na kruhový objazd pustiť.

Takýto prípad je len veľmi ojedinelý, pretože väčšina kruhových objazdov je doplnená pri vjazdoch o značku Daj prednosť vjazde. V opačnom prípade by mohlo dôjsť k výraznému zníženiu plynulosti premávky a zrejme aj k nehodám - veľa vodičov totiž nepozná pravidlo pravej ruky.

Čo vraví zákon?

Zákon č. 8/2009 Z. z. z 3. decembra 2008 o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov (k 1.1.2017) § 20 Jazda cez križovatku znie:

  • (1) Vodič, ktorý prichádza do križovatky po vedľajšej ceste označenej dopravnou značkou „Daj prednosť v jazde“ alebo „Stoj, daj prednosť v jazde“, je povinný dať prednosť v jazde vozidlám a ostatným účastníkom cestnej premávky prichádzajúcim po hlavnej ceste okrem chodcov, ktorí neprechádzajú cez križovatku v organizovanom útvare.
  • (2) Ak prednosť v jazde nevyplýva z odseku 1, vodič je povinný dať prednosť v jazde vozidlu prichádzajúcemu sprava.
  • (3) Vodič nesmie vojsť na križovatku, ak mu situácia nedovoľuje pokračovať za križovatkou v jazde, takže by bol nútený zastaviť vozidlo na križovatke; to neplatí, ak vodič musí zastaviť vozidlo v križovatke z dôvodu dávania prednosti chodcom prechádzajúcim cez vozovku alebo pri odbočovaní doľava podľa § 19 ods. 4.
  • (4) Na príkaz dopravnej značky „Stoj, daj prednosť vjazde!“ vodič je povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, odkiaľ má na križovatku náležitý rozhľad.
  • (5) Vodič vchádzajúci do kruhového objazdu označeného príslušnou dopravnou značkou je povinný dodržať smer na kruhovom objazde vyznačený šípkami. Vodič vchádzajúci do kruhového objazdu má prednosť v jazde, ak dopravnou značkou nie je ustanovené inak.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 04 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 05 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 10:34