StoryEditor

Vlastníte auto s manuálnou prevodovkou? Na tieto veci zabudnite, inak ju poškodíte

12.11.2021, 10:06
Nesprávnym zaobchádzaním s "manuálom" môžete rapídne znížiť životnosť spojky i prevodovky, prípadne vážne poškodiť aj motor auta. Čomu sa vyhnúť?

Dnes už majú záujemcovia o kúpu nového auta na výber skutočne nespočetné množstvo modelov od najrôznejších značiek i segmentov. Niekomu sa pozdávajú viac súčasné trendové športovo-úžitkové vozidlá, iný dáva prednosť praktickým vanom, ďalšieho zas lákajú konvenčné kombíky, sedany alebo pre mesto ideálne kompaktné crossovery či miniautá. 

To všetko možno dostať, aj vzhľadom na tlaky "z hora", nielen s bežným spaľovacím pohonným ústrojenstvom, ale taktiež v mild-hybridnej, hybridnej, plug-in hybridnej alebo často i plne elektrickej forme. Technológie rýchlo napredujú a menia sa taktiež preferencie zákazníkov. Zatiaľ čo v minulosti jasne dominovali manuálne prevodovky a tie automatické ste nachádzali primárne v prémiovkách, v súčasnosti je situácia iná a manuál postupne vytláčajú z ponúk viacerí výrobcovia.

Čoraz viac klientov automobiliek si tiež vyberá automatické prevodovky a to hlavne kvôli komfortu na cestách. Mnohí jednoducho objavili čaro pohodlia cestovania vozidlom s automatickou prevodovkou, kedy neriešite radenie, všetko nechávate na samotnej prevodovke a viete sa tak lepšie sústrediť na jazdu či vzniknuté situácie na ceste. Nehovoriac o odbremenení ľavej nohy počas poskakovania v zápche.

Pochopiteľne, tak ako automatické, tak aj manuálne prevodovky majú svoje prednosti i zápory. Niekomu vyhovuje viac to, inému tamto, dôležité je vedieť s jedným či druhým prevedením správne zaobchádzať. A práve manuálne prevodovky sú z pohľadu zaobchádzania o niečo náchylnejšie na možné poškodenia od užívateľa. 

V galérii vyššie sme pre vás teda zhrnuli základné pravidlá a najčastejšie zlozvyky mnohých vodičov, ktoré sa môžu z dlhodobého hľadiska podpísať na zníženej životnosti spojky i prevodovky. Následná oprava týchto kľúčových súčastí vozidla nie je práve finančne najlacnejšia a tak je dobré uvedomiť si, čo a ako robiť. Vyhnete sa problémom a dlhšie si užijete svoje auto bez "sypania" nemalých peňazí do opráv týchto i ďalších pridružených trpiacich dielov.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 20:59