StoryEditor

Lamborghini so „spaľovákom“ už nekúpite. Modely sú vypredané, na scénu prídu hybridy

07.07.2023, 11:25
  • Konvenčné automobily ikonickej značky Lamborghini sú nedostupné skôr, než sa predpokladalo.
  • Objednávkový list značky je plný, dostať sa k novinke výhradne so spaľovacím motorom je teda prakticky nereálne.
  • Náhradou budú od roku 2024 a 2025 plug-in hybridy, ktoré si však zachovajú aj legendárny atmosférický dvanásťvalec.

Iba nedávno sme vám priniesli informáciu o plánovanom ukončení výroby modelu Urus v konvenčnej verzii so spaľovacím motorom. Super-výkonné SUV z produkcie značky Lamborghini sa má totiž podriadiť tlaku na nízke emisie bruselských úradníkov a prejsť na elektrifikovanú verziu, ktorá bude medzi-stupienkom a predzvesťou neskoršieho príchodu plne elektrickej verzie v rámci druhej generácie Urusu.

Dnes najpredávanejší model značky, ktorý ešte pred svojim prvým uvedením niektorých fanúšikov automobilky poriadne rozhorčil, mal teda čoskoro vstúpiť do „zeleného“ sveta. Prechod k modelom s hybridným pohonom sa však zrýchlil a to nielen u modelu Urus, ale aj u ostatných zástupcov v portfóliu výrobcu. 

image

Ekológia na top miestach: Supervýkonné SUV, ako ho dnes poznáme, čoskoro skončí

Z útrob talianskej spoločnosti sa totiž k verejnosti dostala správa, že modely Lamborghini so spaľovacím motorom sú až do konca ich výroby beznádejne vypredané, automobilka následne začne prechádzať na hybridný pohon. S odvolaním sa na šéfa značky Lamborghini, ktorá spadá do nemeckého koncernu Volkswagen, to napísal denník Die Welt.

Koniec jednej éry prišiel skôr

Knihy objednávok na populárne modely Huracán a Urus sú teda úplne plné, uviedol to šéf automobilky Stephan Winkelmann. Po nich firma s výrobou áut so spaľovacím motorom úplne skončí a začne sa pre ňu nová zelenšia éra. Vlani v júli podnik oznámil, že investuje najmenej 1,8 miliardy eur do modelového radu s hybridným pohonom, ktorý plánuje uviesť do roku 2024.

image

Lamborghini Urus 

FOTO: Netcarshow.com

Ďalšie peniaze chce pritom automobilka investovať do uvedenia plne elektrického modelu do konca tohto desaťročia. Modely so spaľovacími motormi mali zostať v ponuke značky až do rokov 2024 a 2025, kedy ich nahradia plug-in hybridy, konštatoval to Winkelmann v rozhovore s listom Die Welt.

Má za to, že hybridný model Revuelto bude vypredaný do konca roka 2025 a pripomenul tiež, že automobilka v minulom roku zaznamenala rekordný odbyt. Tento rok však neplánuje poľaviť a opäť sa usiluje o „veľmi dobrý výsledok“.

Lamborghini a ďalší hráči na trhu s vysoko výkonnými športovými vozidlami – napríklad Ferrari, Aston Martin či McLaren – sa stretávajú s tým, ako previesť svoje autá na elektrický pohon bez toho, aby prišli o vysoký výkon, od ktorého sa odvíjajú aj vysoké ceny.

image

Britská anketa poriadne prekvapí: Toto sú najspoľahlivejšie, najzábavnejšie či najlepšie rodinné autá

Pre náročných a športovo-orientovaných záujemcov, ktorí budú chcieť siahnuť po výhradne spaľovacích prevedeniach modelov od Lamborghini, preto zostávajú ako možnosť kúpy iba jazdené vozidlá či zánovné kúsky u niektorých súkromných predajcov. 

Stále to budú modely plné výkonu a charakteru, avšak iného

„Niektoré z našich absolútne základných pilierov z technologického hľadiska dokonale zapadajú aj do elektrického sveta,“ ubezpečil fanúšikov technický riaditeľ Lamborghini Rouven Mohr v rozhovore pre Auto Daily. „Ak vravíme o integrácii funkcií karbónu (uhlíkových vlákien), integrácii batérie ako konštrukčnej časti, to je niečo, čo vám umožňuje oveľa viac slobody z hľadiska dizajnu v zmysle aerodynamiky,“ doplnil.

image

Lamborghini Revuelto

FOTO: Lamborghini

Lamborghini ani s prechodom na elektrifikované vozidlá s plug-in hybridnou technikou by teda nemali prísť o svoj charakter, hoci bude nepochybne iný, než u doterajších konvenčných modelov s ikonickými vysoko-objemovými a mimoriadne charizmatickými čisto spaľovacími atmosférickými motormi pod kapotou. 

Dôkazom je spomínané Lamborghini Revuelto, veď srdcom modelu je stále atmosférický benzínový dvanásťvalec s objemom 6,5 litra, asistuje mu osemstupňová dvojspojková prevodovka s elektromotorom a výrobca k tomu pridáva ešte ďalšiu dvojicu elektromotorov na prednej náprave s výkonom 150 koní. 

image

Beštia novej éry: Lamborghini predstavilo svoj prvý plug-in hybrid, má vyše tisíc koní

Vo výsledku tak na zákazníka čaká za volantom Revuelta šialených systémových 1 015 koní, pričom vysoko-otáčkový spaľovací motor točí maximálne až 9 500 ot./min., jeho výkon je na úrovni 813 koní a krútiaci moment dosahuje 725 Nm pri 6750 ot./min. Hoci je evolúciou motora použitého u modelu Avantador, v aktuálnej podobe má byť vôbec najvýkonnejším civilným motorom V12 značky v histórii.

01 - Modified: 2023-07-06 12:23:14 - Feat.: 1 - Title: Mercedes predstavil horúcu novinku. Nahradí hneď dve triedy áut, dostať má aj diesel 02 - Modified: 2023-07-06 09:24:13 - Feat.: 1 - Title: Auto pre Frankensteina? Model Deformis je digitálna zmes desiatich najškaredších vozidiel 03 - Modified: 2023-07-04 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ovládate význam dopravných značiek na ceste? Pohorieť v kvíze môže i skúsený vodič 04 - Modified: 2023-07-04 11:30:00 - Feat.: 1 - Title: Britská anketa poriadne prekvapí: Toto sú najspoľahlivejšie, najzábavnejšie či najlepšie rodinné autá 05 - Modified: 2023-07-03 13:03:15 - Feat.: 1 - Title: Cestujete na dovolenku autom? Tieto tipy vás môžu účinne ochrániť pred mikrospánkom
01 - Modified: 2024-04-25 12:25:06 - Feat.: - Title: Nemecká opozícia navrhne v Bundestagu zrušenie zákazu spaľovacích motorov 02 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 03 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 04 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut 05 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 02:43