Lada Jozefa Pojera z Česka, ktorý s rodinou utekal pred vojnou na Ukrajine.SNÍMKA: Michal Růžička, Mafra
StoryEditor

Ukrajina zmení značenie svojich áut. Z tabuliek EČV odstráni písmená Z a V

11.05.2022, 15:40
Autor:
ČTKČTK
  • Písmená Z a V by malo na tabuľkách ukrajinských EČV nahradiť písmeno Y.
  • Na Ukrajine, ale aj v niektorých ďalších krajinách, je používanie písmen Z a V zakázané.
  • Opatrenie je v platnosti od pondelka 9. mája.

Vojnový konflikt na Ukrajine stále neutícha a sankcie voči Rusku naberajú na obrátkach. Na naše územie sa pritom dostalo už obrovské množstvo zahraničných vozidiel s ukrajinskými EČV, ktoré mali na začiatku konfliktu dokonca mnohé úľavy. Tejto téme sme sa venovali v samostatnom článku, kde sme riešili aj postup čo robiť, ak sa účastníkom nehody stane ukrajinské vozidlo a čo v prípade, ak nemá uzatvorené poistenie.

Samotná Ukrajina však tento týždeň vyhásila, že z registračných značiek vozidiel odstráni latinkou písané písmená Z a V. Podľa tamojšieho ministerstva vnútra symbolizujú vojnu totalitného Ruska proti Ukrajine, informoval server RBK-Ukrajina.

"Prijali sme rozhodnutia, ktoré majú zamedziť šíreniu symbolov používaných armádnymi a inými vojenskými formáciami neonacistického totalitného Ruska vo vojne proti Ukrajine," uviedol na facebooku námestník ministra vnútra Bohdan Drapjatyj.

Majitelia vozidiel so zakázanými symbolmi si podľa námestníka budú môcť značky vymeniť. Treba však dodať, že opatrenie sa týka iba áut na elektrický pohon. Registračné značky zvyšných áut totiž používajú iba písmená spoločné pre ukrajinskú abecedu a latinku, teda A, B, C, E, H, I, K, M, O, P, T a X.

Spomínané písmená Z a V teda nahradí na elektromobiloch latinské písmeno Y , ktoré sa v azbuke číta ako U. Opatrenie začalo platiť už v pondelok 9. mája.

Ruské úrady pritom písmeno Z, ktoré v tejto podobe ruská abeceda nepozná, vysvetľujú ako zástupný symbol znamenajúci "za víťazstvo" a "za mier". Znak sa miestami zamieňa s latinským písmenom V, ktoré je tradičným symbolom pre víťazstvo.

V Rusku je v rámci podpory invázie, ktorú Moskva označuje za špeciálnu vojenskú operáciu, zobrazovanie týchto symbolov všadeprítomné. Na Ukrajine, ale aj v niektorých ďalších krajinách, je ich používanie zakázané.

01 - Modified: 2024-03-19 10:00:00 - Feat.: - Title: KVÍZ: Nezabudli ste ešte na skratky okresov na tabuľkách s EČV? Otestujte svoju pamäť 02 - Modified: 2023-12-21 13:05:00 - Feat.: - Title: Tieto novinky čakajú slovenských vodičov v roku 2024. Väčšina zmien ich však nepoteší 03 - Modified: 2023-10-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Mesačný poplatok za EČV? Nová digitálna verzia je drahšia, no výhodami chce poraziť klasiku vo svete 04 - Modified: 2023-07-27 08:12:51 - Feat.: - Title: TT, SC či PD: pamätáte si skratky okresov na EČV? Mnohí ich už úplne vypustili z hlavy (kvíz) 05 - Modified: 2023-05-12 09:08:57 - Feat.: - Title: Chcete pôvodné tabuľky s EČV? Mali by ste sa poponáhľať, čoskoro definitívne skončia
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
13. apríl 2024 19:45