StoryEditor

Dostupný základ zo Španielska? Malé elektromobily Škody, Cupry a Volkswagenu prvýkrát oficiálne

07.05.2022, 00:01
O novinkách sa nateraz nič bližšie nevie. Predpokladá sa, že model Cupry by mohol dostať názov Acandra, Škoda meno Elroq a VW bude vychádzať z konceptu ID.LIFE.

Koncern Volkswagen uverejnil prvú skicu svojich menších elektrických modelov značiek Volkswagen, Škoda a Cupra, ktoré sa budú vyrábať v španielskej továrni Seatu od roku 2025. „Tieto základné elektrické vozidlá uľahčujú prístup k elektrickej mobilite a posúvajú budúcnosť mobility pre budúce generácie,“ dodal Volkswagen.

Automobilka zároveň oznámila, že zvyšuje investíciu do elektromobilov v Španielsku na 10 miliárd eur. Vývoj malých elektromobilov na zmenšenom a zjednodušenom variante elektrickej platformy MEB koncernu VW dostal na starosti Seat. Podobu malého mestského elektromobilu v podaní Cupry naznačil vlani predstavený koncept UrbanRebel.

​Ekvivalentom v podaní VW bola štúdia ID.LIFE, avšak teraz sa povráva, že ho vedenie automobilky nariadilo prepracovať po vlažnom prijatí publika. Pôvodné hranatejšie tvary podľa novo uverejnenej skice nahradí oblejšia silueta v duchu ostatných elektrických Volkswagenov dneška.

Skicu malého elektromobilu dodalo aj dizajnérske oddelenie mladoboleslavskej značky Škoda, ktorá patrí pod krídla koncernového Volkswagenu. O novinke sa však nateraz nič bližšieho nevie, skôr sa špekulovalo, že by mohol chystaný základná e-model dostať meno Elroq.

„Do roku 2030 predstaví Škoda Auto minimálne tri ďalšie elektrické modely zaradené v portfóliu pod úspešným SUV Enyaq iV. Môžeme potvrdiť, že jeden z týchto troch modelov bude vyrábaný v Španielsku. V tomto konkrétnom prípade využijeme vývojové a výrobné synergie v rámci koncernu Volkswagen. Prosíme o pochopenie, ale v tejto chvíli je príliš skoro na zverejnenie ďalších informácií,“ cituje pre iDNES.cz oficiálne stanovisko značky hovorca českého zastúpenia Škody Pavel Jína.

Malý elektromobil v podaní značky Škoda VW Group

​Pri Seate by mohlo mať elektrické dvojča malej škodovky meno Acandra. Podľa informácií iDNES.cz má výrobca ešte tento rok predstaviť malý elektromobil na báze elektrickej platformy MEB aj Ford, ktorý sa na kooperácii vo vývoji áut dohodol s nemeckým Volkswagenom ešte v roku 2018.

Nemci investujú spolu so svojimi partnermi do výroby elektromobilov a batérií v Španielsku 10 miliárd eur. To je o tri miliardy eur viac, než sa automobilka zaviazala skôr. Oznámil to predseda predstavenstva Volkswagenu Herbert Diess, ktorého už začiatkom leta vystrieda Klaus Zellmer z Porsche.

Volkswagen tiež predstavil dohodu o partnerstve s najväčšou španielskou energetickou spoločnosťou Iberdrola. Tá zriadi solárny park, ktorý bude dodávať časť energie továrni na výrobu batérií, ktorú Volkswagen postaví v obci Sagunto neďaleko Valencie. Iberdrola do projektu vloží 500 miliónov eur, uviedol riaditeľ spoločnosti Ignacio Sánchez Galán.

Volkswagen v marci informoval, že investuje do závodu na batérie a do výroby elektromobilov v dvoch továrňach v Španielsku sedem miliárd eur. Diess teraz túto sumu zvýšil na spomínaných 10 miliárd, pretože sa objavili noví partneri. Diess taktiež dodal, že plánom je vytvoriť v Španielsku kompletný ekosystém dodávateľov, od ťažby lítia až po montáž batérií.

Malý elektromobil v podaní značky Volkswagen Volkswagen

​Nemecká automobilka plánuje začať s výstavbou továrne na batérie s kapacitou 40 gigawatthodín (GWh) v prvom štvrťroku budúceho roka. Sériovú výrobu kľúčových častí elektromobilov chce začať do roku 2026. Do roku 2030 by mal závod na batérie mať viac ako tritisíc zamestnancov.

Španielsko je druhým najväčším výrobcom automobilov v Európe po Nemecku. Minulý mesiac krajina začala výberové konanie na pôžičky a dotácie v celkovej výške zhruba tri miliardy eur na podporu výroby elektromobilov. Ponuku predložili aj Volkswagen a jeho španielska divízia Seat.

O príjemcoch peňazí z programu nazvaného Perte má byť rozhodnuté tento rok, napísala agentúra Reuters. Volkswagen, ktorého súčasťou je aj Škoda Auto, chce v Európe do konca desaťročia postaviť celkom šesť tovární na výrobu batérií. Výstavbu závodu zvažuje aj v Českej republike.

01 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 02 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 04 - Modified: 2024-04-17 08:53:21 - Feat.: - Title: Nabíjanie elektromobilov a fotovoltika 05 - Modified: 2024-04-15 14:18:28 - Feat.: - Title: Nové nabíjačky elektromobilov v Únii berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 01:52