StoryEditor

Škoda uviedla na trh základnú verziu Enyaqu. Poznáme cenu i "ľudovú" podobu

08.03.2021, 13:07
Štartovacie prevedenie elektrického SUV z Česka sa už dá objednať, prvé kusy budú slovenským zákazníkom dodané v treťom kvartáli 2021.

Mladoboleslavská automobilka Škoda minulý rok aj napriek nepriaznivej situácii spojenej s pandémiou koronavírusu predstavila svetu dlho očakávaný model Enyaq iV.

Ide v podstate o vôbec prvý čisto elektrický model výrobcu, ktorý bol už od počiatku navrhnutý a vyvíjaný ako elektromobil. Rovnako sa stal Enyaq tiež prvým elektrickým športovo-úžitkovým vozidlom Škody.

Počas premiéry, na ktorej sme sa zúčastnili i my, sme mohli vidieť už tradične slušne výbavou nabité kúsky. Atraktívny dizajn dopĺňala príplatková možnosť osadenia prednej podsvietenej masky chladiča, interiér bol vo vyššom vyhotovení a rovnako tak i pod kapotou sa nachádzali vyššie motorizácie.

Ako to už býva zvykom, po uvedení na trh prichádzajú do ponuky najskôr výkonnejšie prevedenia a verzia s vyššou kapacitou batérie. Konkrétne boli k dispozícii zákazníkom varianty Enyaq iV 60 a iV 80, pričom o zásobu energie sa starali batérie 58,0 kWh a 77,0 kWh.

Ak ste však z tých, ktorí čakali na základné prevedenie s označením iV 50, máme pre vás dobrú správu - Škoda uviedla na slovenský trh aktuálne už i túto možnosť.

Škoda

Škoda Enyaq iV 50 predstavuje úplný základ ponuky tohto modelového radu a s kapacitou batérie 51,0 kWh bude ponúkať maximálny výkon 109 kW (148 koní) smerujúcich výhradne na predné kolesá. Dojazd na jedno nabitie akumulátora je stanovené podľa výrobcu na 362 kilometrov (norma WLTP).

Plne elektrický model sa v štandarde ponúka v prevedení STUDIO a zákazníci dostanú interiér s látkovým poťahom sedadiel, dvojramenný multifunkčný kožený volant, 18-palcové oceľové disky s krytmi Andromeda, technologickú výbavu v podobe ochrany chodcov s núdzovým brzdením, asistent udržiavania v jazdných pruhoch, rozpoznávanie dopravných značiek či digitálnu asistentku Lauru.

​Už od základu ponúkne Enyaq aj LED hlavné svetlomety spolu s LED zadnými svetlami, tempomat, 10-palcový infotainment systém s dotykovým displejom, dvojicou USB-C konektorov a 5,3-palcový virtuálnym kokpitom osadený pred vodičom.

O komfort na palube sa postará automatická dvojzónová klimatizácia, nechýba podpora funkcie Smartlink, Bluetooth, štvorica reproduktorov či bezkľúčové štartovanie.

​Ako informuje samotná automobilka, v základnej výbave možno využívať aj podporu spojenia s aplikáciou ŠKODA CONNECT s ponukou vzdialených služieb. Zákazník si vie následne diaľkovo cez smartfón nastaviť klimatizáciu, ovládať nabíjanie, vyhľadanie vozidla či diaľkové zamykanie.

Škoda

Novinku je už možné objednať a to od 34 590 eur s DPH. Značka zároveň prostredníctvom svojich partnerov ponúka možnosť zakúpiť si domáci wallbox pre jednotlivcov i skupiny, ktorý urýchli nabíjanie a zvýši komfort používania modelu. Začína pritom na cene 556 eur s DPH (pre jednotlivca), pokročilejšia verzia smart pre viac používateľov je v ponuke od 795 eur s DPH.

Škoda tiež pracuje na univerzálnej karte a aplikácii Powerpass (Android, iOS), ktorá bude dostupná v čase, kedy dorazia prvé modely ENYAQ iV na Slovensko. Táto univerzálna roamingová služba bude slúžiť zákazníkovi na sprístupnenie väčšiny nabíjacích staníc doma, ako aj takmer 150-tisíc nabíjacích staníc po celej Európe.

01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 20:18