StoryEditor

Hackeri vyradili nabíjacie stanice elektromobilov v Rusku. Na displeji urážajú Putina

04.03.2022, 10:05
Hackeri vo vlne protestných útokov na Rusko zasiahli aj nabíjacie stanice elektromobilov. Na displeji svietia proukrajinské a protiputinovské heslá.

Stále pretrvávajúci vojnový konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou sa dotkol mnohých, pričom odpoveď Európy je absolútne jasná. Stopku dostali ruskí športovci, najrôznejšie podujatia, predaje mnohých produktov, od Ruska sa odstrihli aj mnohé značky a taktiež automobilky. Sankcie sú jednoducho nekompromisné a majú zasiahnuť tvrdo proti agresorovi.

Ruku k dielu na podporu našich ukrajinských susedov a uškodenie Rusku pridávajú aj známi hackeri z tímu Anonymous. Tí už niekoľko dní tvrdo postupujú proti tamojšej propagande, zvrhli niekoľko ruských webov i TV staníc, získali tajné dáta a hlásené sú i početné výpadky stránok pod správou vlády. Kremľu ešte minulý týždeň odkázali, že spravia všetko pre to, aby narušili chod krajiny kybernetickými útokmi.

Najnovšie sa aktivita nateraz neznámych hackerov pretavila aj do ďalšej sféry, ktorá sa priamo dotýka i samotnej ruskej verejnosti. Napadnuté boli totiž nabíjacie stanice elektromobilov, do ktorých sa hackeri nabúrali, znefunkčnili ich využívanie a na displej uviedli proukrajinské a protiputinovské heslá.

Na odstavených nabíjacích staniciach sa zobrazuje hláška ako "Putin chujlo!" teda "Putin je č**ák" alebo "Sláva Ukrajine, sláva hrdinom!“. Ako informuje portál Electrek, skupina hackerov vyradila nabíjačky nachádzajúce sa priamo v okolí Moskvy na diaľnici M-11. Zatiaľ sa informácie, že by malo ísť o dielo tímu Anonymous nepotvrdila, mohlo ísť aj o iných hackerov.

Na fóre Reddit sa objavilo i video, zobrazujúce napadnutú nabíjačku pre elektromobily:

Nabíjacie stanice, ktoré sú aktuálne pod útokom, patria domáce elektrárenskej spoločnosti Rosseti. Firma sa k udalosti vyjadrila, že nabíjačky už boli odpojené od siete a čoskoro by mali opäť správne fungovať.

Na druhú stranu, spoločnosti ako Tesla, Greenway či Ejoin sa pripojili k podpore Ukrajiny a užívateľom elektromobilov poskytujú svoje služby úplne zadarmo. U Tesly dokonca platí, že nabíjať je možné akékoľvek elektrické modely aj iných značiek.

Ísť má o nabíjacie stanice Tesla v Košiciach, poľskom Trzebownisku a maďarské nabíjačky v Miškovci či Debrecíne. Spoločnosť už predtým podporila obyvateľov Ukrajiny expresným spustením siete satelitného internetu Starlink.

Treba taktiež dodať, že okrem samotných občanov Ukrajiny sa môžu na staniciach Tesly, Greenway či Ejoin nabíjať bez poplatku aj tí vodiči, ktorí utečencom z Ukrajiny pomáhajú s prepravou - podmienkou je registrácia v systéme konkrétnej spoločnosti. 

01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 10:08