StoryEditor

Dodávka budúcnosti či uletené terénne SUV? Porsche odhalilo tajné koncepty

25.11.2020, 23:00
Návrh dizajnu áut je kľúčovou časťou celkového vývoja a prebieha dávno predtým, ako sa finálny produkt predstaví svetu.

Dizajnéri akoby cestovali v čase, aby v budúcnosti priniesli dokonale tvarované vozidlo navrhované pokojne i roky dozadu. Veď čo si všimnete na vozidle ako prvé? O to dôležitejšia musí byť táto časť, ak ide o vozidlá špičkovej automobilky Porsche uctievajúcej si mnohé tradičné prvky.

Ročne tento nemecký výrobca vyprodukuje 10 až 15 najrôznejších konceptov, hoci jeho ponuka sa o modely až tak výrazne a často neobohacuje. Kde teda nastala chyba? Nikde. Je potrebné si uvedomiť, že nie všetky koncepty sa reálne na konci procesu dostanú do bežnej výroby.

​Áno, niektoré štúdie značka predstaví verejnosti s avizovaním príchodu i jej sériovej verzie, avšak okrem nich sa tvoria aj mnohé ďalšie. Často poriadne šialené, inšpirované minulosťou, navrhnuté pre ďalekú budúcnosť alebo rozvíjajúce už existujúcu myšlienku..

Dizajnové oddelenie Porsche, pozostávajúce zo 120 expertov (špecializujúci sa na interiér, exteriér, materiály, farby a podobne), vytvára naozaj zaujímavé diela. Niektoré to dotiahnu až k výrobe konceptu v pomere 1:1, iné sa musia uskromniť so svojou zmenšenou verziou 1:3 a nájdu sa aj také, ktoré zostali navždy iba 3D modelmi či skicami.

Že nie každý projekt je zavŕšený schádzaním z výrobných pásov potvrdzuje i samotný séfdizajnér Porsche Michael Mauer. Ten sa totiž nedávno prihovoril médiám v rámci zaujímavej kampane Porsche Unseen, kde svetu vo videoprezentácii prvýkrát predstavil niekoľko utajovaných konceptov, ktoré nikdy nemali vyjsť na svetlo sveta.

Celkom až 15 unikátnych kúskov, o ktorých doteraz vedeli iba tí najpovolanejší. Čo teda spoločnosť ukrývala vo svojom pomyselnom trezore dizajnérskeho štúdia vo Weissachu? Tu je výber toho najlepšieho.

Rodinná dodávka pre šiestich

Mauer nastúpil ako hlavný dizajnér v roku 2004 - a vo Weissachu spolu s jeho tímom navrhol napríklad modely Porsche Panamera a Macan, rozvíjal Cayenne, stanovil športový míľnik s modelom 918 Spyder a dvakrát nadizajnoval model 911 v generácii 991 a 992. No že je niekedy potrebné poriadne popustiť uzdu kreativite dokazuje najmä koncept Vision Renndienst​ v pomere 1:1.

V roku 2018 navrhli dizajnéri automobilky tento futuristický minivan s atraktívnymi proporciami, ktorý kombinuje praktickosť, športovosť i pohodlné cestovanie čisto na elektrický pohon. Zároveň mal za úlohu zistiť, kam až môže siahať dizajnový jazyk Porsche. Ide totiž o úplne iný segment vozidiel, než na aké sme u výrobcu zvyknutí. Jedinečnosťou je okrem celkového zamerania aj pozmenené logo, ktoré sa inak pre jeho historický odkaz nikdy nemení.

Porsche

​Okrem toho si práve svetlá osadené na tomto koncepte neskôr prebral do svojej sériovej verzie nový Taycan, vysokovýkonný plne elektrický model automobilky.​ Vision Renndienst sa chce odlíšiť najmä mohutne rozšírenými podbehmi kolies a asymetrickým dizajnom okien.

Vodič sedí na centrálnom sedadle, čo má za výsledok športový zážitok z jazdy, cestujúci vzadu majú jasný výhľad dopredu a v režime autonómneho riadenia zaberá takto riešené sedenie menej miesta ako bežný rad sedadiel. Elektrický pohon je umiestnený v podvozku, takže šetrí miesto a pasažieri si tak môžu vychutnať neočakávane veľkorysý priestor v kabíne.

Ako tvrdí značka, koncept Vision „Renndienst“ je stále iba nápadom, ale takéto experimentálne vízie majú pre Porsche zásadný význam. Pomáhajú totiž skúmať nové možnosti a spochybňovať zaužívané spôsoby myslenia a konvencie. Iba tak je možné posúvať sa vpred a zaujať. Ráno pracujete na detailoch derivátu pre Porsche Macan a popoludní potom venujete čas vývoju vízie pre rok 2050. Bežná vec.

Športiaky snov spojené s minulosťou

Medzi najšpičkovejšie štúdie, ktoré boli z výkresov prenesené do fázy hlinených 3D modelov patrí nepochybne Porsche 919 Street, ktoré bolo vyvinuté na základe existujúcej technológie a sľubuje, že amatérskym vodičom bude k dispozícii vzrušujúci zážitok z jazdy so závodným autom LMP1. Jeho odkaz je totiž jasne daný modelu Porsche 919 Hybrid, ktoré sa pýši víťazstvom 24-hodinového závodu Le Mans trikrát za sebou (2015 - 2017).

Koncept využíva karbónový monokok a výkonný hybridný pohon produkujúci až 900 koní, ktorý je však do reálnej produkcie pre zákazníkov príliš zložitý.​ Aj preto zostáva krásna myšlienka poskytnutia víťaza Le Mans bežným vodičom (hoci bez homologizácie na klasické cesty) iba snom.

Porsche

​​S históriou spoločnosti Porsche je úzko spätý aj herec a pretekár James Dean s jeho ikonickým strieborným Porsche 550 Spyder nazývaným aj "Little Bastard" ("Malý Bastard").

Práve model 550-1500 RS Spyder poslúžil ako zdroj inšpirácie pre objemy, rozmery a formálne dizajnové prvky jedného z najnovších konceptov spoločnosti s menom Porsche Vision Spyder​. Kompaktné športové vozidlo so sparťanským kokpitom, plochými mriežkami chladiča nad motorom umiestneným uprostred a červenými závodnými pruhmi malo za cieľ rozvíjať dizajnovú identitu Porsche pre 21. storočie.​

Verzie, ktoré si zamilujete

Ako sme spomínali, niektoré koncepty Porsche vychádzajú už z existujúcich modelov a rozširujú pôvodnú myšlienku o najrôznejšie šialenosti. Nazývajú sa "Spin-Offs" a príkladom môže ísť Porsche 911 Vision Safari​, ktoré zvýšenou svetlou výškou, ochranou karosérie a výstužou či charakteristickým polepom Martini odkazuje na historické Porsche 911 SC Safari.

Porsche

​Práve takto terénne upravený ikonický športiak dokázal ešte v 70. rokoch predviesť vynikajúce schopnosti na päťtisíc kilometrov dlhej trase vedúcej cez kenskú divočinu legendárnej East African Safari Rally. Pojazdný prototyp Porsche 911 Vision Safari z roku 2012 vzdáva hold modelu 911.​

Nechýba zdvihnuté odpruženie, vystužené kryty kolies, mohutné nárazníky a sparťanský kokpit so závodnými sedadlami a ochrannou klietkou či dokonca špeciálnou poličkou namontovanou nad ventilátorom za sedadlami - na ochladenie prilby medzi obzvlášť horúcimi etapami.​ Prototyp dokonca prešiel testami na offroad testovacej dráhe určenej prevažne pre skúšky modelov ako Cayenne či Macan.​

A keď už sme pri modeloch SUV tejto nemeckej športovej automobilky, do kategórie "Spin-Offs" zapadá i ďalší koncept, Macan Vision Safari z roku 2013. Pod jeho elegantnými líniami sa skrýva poriadny offroad obsahujúci aktívny pohon všetkých kolies, športovú dvojspojkovú prevodovku a adaptívny podvozok, ktorý je možné pomocou tlačidla nastaviť na jazdu v teréne.

Porsche

​Dizajnérsky tím vo Weissachu, inšpirovaný skvelými terénnymi ikonami značky - Porsche 911 Safari a 959 Paris-Dakar - nasadil na koncept aj robustné pneumatiky a tak je športovo ladený trojdverový automobil so zvýšenou svetlou výškou a množstvom robustných doplnkov ideálom na dosahovanie maxím v terénnych podmienkach.

Advertisement

(Natívna informácia)

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Najrýchlejšie nabíjajúce sa vozidlo a k tomu výkon 938 koní? Nové Porsche Taycan presvedčí aj odporcov elektromobility 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 05 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 04:15