StoryEditor

Čínske elektromobily BYD zaútočia na Európu. Prekvapujú svojimi výkonmi​

19.05.2020, 11:32
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Príchod čínskych elektrických áut do Európy je, zdá sa, neodvratný. Teraz o svojich zámeroch informovala značka BYD.

Stále viac ázijských výrobcov oznamuje svoj zámer predávať na Starom kontinente, pričom neraz prekvapujú nielen technickou, ale aj dizajnovou úrovňou svojich áut i celkovou vyspelosťou modelov.

Najnovšie svoje plány predávať v Európe oznámila ďalšia fabrika. Čínska spoločnosť BYD má veľké ambície, svojimi osobnými elektrickými autami si chce totiž odkrojiť čo najväčšiu časť európskeho trhového koláča elektromobilov.

​Chystá sa do Európy poslať hneď dva svoje modely - športovo-úžitkové vozidlo a sedan. Čínske elektromobily značky BYD chcú pritom postupne ovládnuť celý európsky kontinent.

Nejde však o žiadne podpriemerné a nevýrazné autá, Európanov by naopak mohli tieto čínske novinky zaujať nielen cenou, ale aj dizajnom a využívanými technickými parametrami.

Sedemmiestne SUV i sedan

Hlavnou postavou útoku na európske trhy bude druhá generácia veľkého elektrického SUV menom BYD Tang EV600. Za sterilne znejúcim označením hľadajte až sedemmiestny elektromobil s rázvorom dosahujúcim hodnotu 2 819 milimetrov, o ktorom zatiaľ vieme relatívne málo.

Dôležité technické parametre si totiž necháva výrobca pre seba, už teraz však potvrdil informáciu, že aj európska verzia by mala dostať batérie s kapacitou necelých 83 kWh, čo by malo vozidlu zabezpečiť maximálnu rýchlosť 180 kilometrov za hodinu a normovaný dojazd podľa cyklu NEDC 520 kilometrov.

O pohon oboch náprav sa postarajú dva elektromotory so spoločným výstupným výkonom až 355 kW (438 koní) a krútiacim momentom 660 Nm. K dispozícii však má byť aj skromnejšia verzia s pohonom iba jednej nápravy.

BYD

​Batérie sú zaujímavé svojou technológiou Blade Battery zaberajúcou menej priestoru pri vyššej kapacite. Maximálna možná rýchlosť ich nabíjania pri jednosmernom prúde má byť 254 kilometrov za hodinu (nabíjacím výkonom 60 kW).

Druhým hráčom je športovo ladený sedan s označením BYD Han EV s udávaným dojazdom dokonca až 605 kilometrov podľa rovnakého cyklu NEDC.

Taktiež ako pri novinke zo segmentu SUV, aj sedan prekvapuje úrovňou svojej kabíny a bohatou výbavou asistenčnej elektroniky. Čo je zaujímavé, rovnako motorizovaný sedan má zvládnuť disciplínu zrýchlenia z nuly na stovku dokonca len za 3,9 sekundy.

Invázia cez Nórsko

Na európske trhy chce čínska automobilka BYD preniknúť cez nórsky trh, kde začne s predajom údajne ešte tento rok a odštartuje tak svoju ofenzívu. Poslať  chce do Nórska obidva spomínané modely, pričom fabrika momentálne pracuje na ich európskej homologizácii.

BYD

​​Ceny aj výbavy chce výrobca prispôsobiť konkurencii, ambíciou Číňanov je samozrejme nastaviť všetko tak, aby ich autá vychádzali pre zákazníkov ako výhodnejšia voľba. Ceny sedanu by sa mali pohybovať niekde okolo úrovne 50 000 eur, o cene SUV sa zatiaľ mlčí.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 03 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
14. apríl 2024 22:12