StoryEditor

Český vedec vymyslel zaujímavú metódu merania alkoholu. Je presnejšia než tá súčasná

10.01.2020, 10:14
Autor:
ČTKČTK
Nová metóda je podľa výskumníkov presnejšie ako dychová skúška a tiež je neinvazívna, uviedol server Phys.org.

Český biochemik Ján Halámek a jeho tím výskumníkov, pôsobiaci na univerzite v Albany na východe Spojených štátov, vymysleli novú metódu merania alkoholu v organizme, a to za pomoci analýzy potu.

Ak sa nová metóda ujme, v budúcnosti by sa podľa amerických populárno-náučných časopisov, ktoré Halámkov nápad upútal, vodiči pri kontrole dopravnou hliadkou miesto fúkania podrobovali obdobe tehotenského testu. Halámkovo laboratórium totiž vyvíja testovací prúžok odhaľujúci, koľko alkoholu dotyčnému koluje v krvi na základe úrovne alkoholu v pote.

Pozrite si tiež najčastejšie zlozvyky, ktorými si ničíte auto. Možno o tom ani neviete a robíte ich aj vy.

​Potné žľazy, ako vysvetľuje Halámek, sa nachádzajú v tesnom susedstve krvného obehu, a tak sa alkohol z krvi dostáva aj do potu. Keď sa testovací prúžok umiestni na pokožku vodiča podozrivého z požitia alkoholu, zmení farbu. A čím viac alkoholu dotyčný vypil, tým je prúžok tmavší.

Nápad preveril laboratórny test s 26 dobrovoľníkmi, ktorí v záujme vedy museli vypiť niekoľko "panákov" vodky na dosiahnutie 0,8 promile alkoholu v krvi. V ďalších hodinách nasledovala viac ako stovka meraní porovnávajúcich presnosť testovacích prúžkov a prístrojov meracích úroveň alkoholu v dychu.

Výsledné zistenie zverejnil časopis Analytical Chemistry. "Existuje priamy vzťah medzi alkoholom v krvi a potom," uviedol Halámek. "Náš výskum ukázal, že pri popíjaní alkoholických nápojov úroveň alkoholu v krvi stúpa v rovnakej miere ako úroveň alkoholu v pote. Toto zistenie by mohlo významne napomôcť snahe zabrániť šoférovaniu pod vplyvom alkoholu," zdôraznil.

Prenosné prístroje na testovanie alkoholu podľa dychu majú početné vady. Výsledok môže skresliť acetón v dychu diabetikov, nijako nesúvisiaci s prípadným popíjaním, aj požitie ústnej vody či osviežovača dychu, alebo dokonca nadýchaní sa výparov v kabíne auta po použití ostrekovača čelného skla.

​Použitie prístroja vyžaduje aj spoluprácu kontrolovaného. Testovacie prúžky naproti tomu ani nepotrebujú, aby si kontrolovaný jedinec práve uvedomoval, že je vyšetrovaný.

"Dychová skúška pri určení miery alkoholu v krvi závisí na nešpecifikovaných elektrochemických reakciách. Tento systém má chyby a často je na súde nepoužiteľný," uviedol Halámek. Testovacie prúžky by podľa neho strážcom zákona poskytli väčšiu všestrannosť, presnosť i preukázateľnosť.

Halámkovo laboratórium momentálne spolupracuje s expertmi na výpočtovú techniku ​​pri vývoji aplikácie pre smartfóny, ktorá má vyhodnocovať výsledky z testovacích prúžkov bez prípadných nezrovnalostí.

Pot síce zapácha, ale z biometrického hľadiska je to podľa Halámka fascinujúca tekutina. Nielenže môže pomôcť dostať z ciest pripitých vodičov, ale vedec prišiel aj s ďalšími chytrými nápadmi na využitie potu - napríklad na odomykanie telefónov a ďalších zariadení. Na univerzite v Albany pôsobí od roku 2013.

01 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 04 - Modified: 2024-04-17 20:22:13 - Feat.: - Title: Akcie v USA kvôli neistote okolo úrokov a výsledkom klesli, dolár oslabil 05 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 05:00