Jednou z najočakávanejších noviniek tohto roka bola aj úplne nová Škoda Scala, nástupca známeho Rapidu, s ktorým však nemá takmer nič spoločné. Skôr bude totiž novinka ohrozovať Volkswagen Golf, ktorého svojou veľkosťou však mierne prerastá. Ponúkne tak skutočne veľkorysý vnútorný priestor, ktorý má byť najväčší v triede. Zo známeho štylistického jazyka Simply Clever sa má stať práve na čele s modelom Scala nový smer Simply Surprising. Predstavovať má emocionálnejší a dynamickejší štýl, ktorý umocňuje napríklad nízka kolmá maska, ostro rezané svetlá, prvky kryštálu či nápis Škoda v zadnej časti nahrádzajúci klasické logo. Nechýbajú voliteľné bi-LED svetlomety, adaptívne tlmiče, dynamické zadné smerové svetlá či predĺžené zadné okno známe z modelu Rapid Spaceback. Veľmi pekný vzhľad dotvárajú následne 16 až 18-palcové disky kolies. V úplne novom interiéri zaujme najmä 9,2-palcový displej infotainmentu – vôbec najväčší v triede. K dispozícii je aj 10,25-palcový digitálny prístrojový štít pred vodičom, mäkčené materiály a prepracovaná palubná doska s panelom klimatizácie. Zmenou prešiel aj stredový tunel a nechýbajú ani známe Simply Clever riešenia v podobe napríklad škrabky na ľad vo veku palivovej nádrže, háčikov v rekordnom 476-litrovom kufri či dáždnikov v predných dverách. Miesto si tu našli najmodernejšie bezpečnostné a asistenčné systémy, ako aj odomykanie vozidla pomocou smartfónu. Pod kapotou sa na úvod usadia tri benzínové a jeden dieselový agregát. Benzínové zastúpenie je v podobe trojvalcov 1,0 TSI s výkonom 70 a 85 kW, či vrcholného 1,5-litrového TSI štvorvalca s výkonom 110 kW. Naftový zástupca 1,6 TDI ponúka výkonom 85 kW. Spojenie môže byť so šesťstupňovým manuálom (5st.manuál pre najslabšiu verziu) alebo sedemstupňovým automatom DSG. Neskôr pribudne aj verzia spaľujúca stlačený zemný plyn.Škoda Auto
StoryEditor

"Revolučná" Škoda prichádza aj k nám. Poznáme jej slovenské ceny

15.04.2019, 13:55
Škoda Scala, nástupca modelu Rapid a Rapid Spaceback, už prichádza aj na slovenský trh. Jej cena je pritom skutočne atraktívna.

Mladoboleslavský výrobca Škoda Auto vpúšťa na slovenský trh horúcu novinku menom Scala. Ide v podstate o nástupcu modelu Škoda Rapid a Rapid Spaceback, ktorý však nesie úplne nový dizajnový jazyk a tiež prepracovaný koncept interiéru. Označenie pochádza z latinčiny a v preklade znamená schody alebo rebrík, takže sa k novinke skvele hodí.

Model vychádza z konceptu VisionRS, no vypadli agresívne doplnky či veľké kolesá. I napriek tomu si Scala zachovala dynamické proporcie a upútať dokáže už na prvý pohľad. Potvrdzujeme to aj z vlastnej skúsenosti, nakoľko sme už mali možnosť s "revolučnou" škodovkou jazdiť na prvých dynamických jazdách v Chorvátsku. Prvé dojmy vám prinesieme už v najbližších dňoch.

Benzín, ale aj diesel

Revolučnou sa môže Scala označovať najmä kvôli príchodu mnohých nových dizajnových riešení (nápis Škoda na piatych dverách, digitálny prístrojový štít, nové riešenie interiéru, ...), ale tiež vďaka modulárnej platforme MQB A0 koncernu Volkswagen, na ktorej vozidlo stojí. Prináša tak skutočne úctyhodný vnútorný priestor, dobré jazdné vlastnosti a slušnú ponuku motorov.

Pod kapotou Scaly môžete nájsť už tradičný litrový trojvalec TSI s výkonom 70 kW (95 koní) alebo 85 kW (115 koní), prípadne benzínový štvorvalec 1,5 TSI s výkonom 110 kW (150 koní). Všetky tri varianty majú pritom už aj filtre pevných častíc.

Fanúšikovia vznetových motorov si môžu zvoliť následne 1,6-litrový preplňovaný motor TDI s výkonom 85 kW (115 koní). Motorizácie od výkonu 85 kW (vrátane) môžu byť mimochodom kombinované so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou alebo i sedemstupňovou automatickou prevodovkou DSG.

Lepšia výbava, dobrá cena

Škoda Scala môže spôsobiť na slovenskom trhu rozruch nielen jazdnými vlastnosťami a dizajnom, ale taktiež cenou a výbavou. Základné prevedenie s litrovým trojvalcom TSI 70 kW s výbavou ACTIVE začína na sume 13 490 eur. Štandardná výbava však zahŕňa množstvoasistentov, ako napríklad Front Assist (vrátane núdzového brzdenia), asistent udržiavania jazdného pruhu, svetelný senzor či službu Emergency Call a CareConnect na jeden rok.

Vo výbave Active nájdete napríklad aj manuálnu klimatizáciu s peľovým filtrom, centrálne zamykanie s diaľkovým ovládaním, rádio SWING so 6,5-palcovým farebným dotykovým displejom, elektricky ovládané okná vpredu, vonkajšie spätné zrkadlá a kľučky dverí lakované vo farbe vozidla, bezkľúčové štartovanie, asistent rozjazdu do kopca, LED hlavné svetlomety, prípadne praktické uchytenie ISOFIX na sedadle spolujazdca.

Škoda

​Stredná voľba je potom výbava Ambition, ktorá pridáva do výbavy rozhranie Bluetooth, lakťovú opierku, 2x USB vpredu a 2x USB vzadu, dvojzónovú automatickú klimatizáciu so senzorom vlhkosti a kombi filtrom, multifunkčný kožený volant, parkovacie senzory vzadu, tempomat, vyhrievanie predných sedadiel, SmartLink, ďalšie štyri reproduktory, dáždnik vrámci Simply Clever riešení a mnoho ďalšieho. Takéto vyhotovenie začína od sumy 14 990 eur.

Najvyšší výbavový stupeň s označením Style, ktorý je štartuje na sume 18 030 eur, ponúkne navyše aj svetelný a dažďový senzor, alarm, systém bezkľúčového odomykania a zamykania, vyhrievaný kožený multifunkčný volant, ambientné osvetlenie interiéru, Full LED svetlomety vpredu a vzadu, zadné štýlové dynamické smerové svetlá, rádio Bolero s osempalcovým dotykovým displejom, parkovacie senzory vpredu a vzadu či odkladací box na mobilný telefón s bezdrôtovým nabíjaním.

Spomenúť treba, že známe riešenie predĺženého zadného okna (z modelu Rapid Spaceback) je k dispozícii za príplatok. Štýlovosť modelu môže zvýšiť aj príplatková panoramatická strecha.

Niekoľko akčných možností

Scala sa chváli aj mnohými "luxusnými" prvkami výbavy, napríklad rozšíreným sledovaním mŕtveho uhla (70 metrov), vysokorýchlostným pripojením LTE, novou generáciou online služieb Škoda Connect a tiež konfigurovateľným digitálnym prístrojovým štítom Škoda Virtual Kokpit s veľmi dobrým grafickým spracovaním. Množstvo doplnkov je možné nájsť v hneď niekoľkých akčných paketoch, ktoré značka pri modeli Škoda Scala ponúka.

Za zmienku stojí paket Sport Ambition, ktorý prináša do výbavy Ambition športové sedačky, športový kožený multifunkčný volant, ozdobné kryty pedálov, čierny strop, obľúbené predĺžené sklo piatych dverí, spojler, full LED zadné svetlá s dynamickým smerovým svetlom, čierne 17-palcové disky Propus Aero, tónované sklá od B-stĺpika a adaptívny podvozok.

Škoda

Paket Sport Style ponúka športové sedadlá a športový kožený multifunkčný volant na ovládanie rádia a telefónu (pre DSG prevod s podvolantovým radením), adaptívny podvozok (LOW podvozok s voliteľnou tuhosťou tlmičov s možnosťou dvoch režimov Normal a Sport).

K tomu sú k dispozícii ozdobné kryty pedálov z ušľachtilej ocele, čierny strop a ambientné osvetlenie interiéru. Športovejší vzhľad exteriéru umocní predĺžené sklo piatych dverí a spojler, ktoré dopĺňajú čierne 18-palcové disky z ľahkej zliatiny Vega Aero.

V ponuke sú však i ďalšie balíky a spustený je taktiež online konfigurátor vozidla, kde si viete navoliť vzhľad a prvky výbavy podľa vlastných predstáv. 

01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy 03 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 04 - Modified: 2024-04-11 14:56:08 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Slovensko si musí s Ukrajinou vymieňať dáta k organizovanému zločinu 05 - Modified: 2024-04-11 13:47:14 - Feat.: - Title: Slovensko a Ukrajina podpíšu dohodu k práci rodinných príslušníkov diplomatov
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
14. apríl 2024 22:06