Gofundme/Motohome
StoryEditor

Motorku prestaval na obytný karavan. Teraz s ňou chce precestovať časť Ameriky

21.06.2018, 15:00
Znie to bláznivo, vyzerá to bláznivo, ale existuje to. Jeremy Carman rád cestuje s motorkou a nechce v prírode spať v stane.

Jeremy Carman študuje na juhokalifornskej univerzite architektúru. Miluje motorky a architektúru, a tak sa vo svojej školskej práci rozhodol obe činnosti spojiť. Vymyslel si obytný motocykel príznačne nazvaný Motohome, píše iDnes.cz.

Netreba si to pliesť s podobne znejúcim motorhomy, čo sú veľké americké obytné automobily. Tie podľa autora neposkytujú toľko voľnosti pri cestovaní ako motocykel. Naopak motocykel odvezie, ale neubytuje.

Carman sa teda pustil do stavby prvého Motohomu už vlani na jeseň a teraz má prototyp hotový. Hoci výsledkom je univerzálna motorka pre všetky povrchy, povedzme cestné enduro či podobný stroj, tak základom stavby je cestná Honda CB.

Samozrejme napríklad predná vidlica je z crossovej Hondy CR500 a „mix“ pokračuje aj vzadu, kde je zadné koleso zavesené veľmi ďaleko na kyvnej vidlici vlastnej výroby. Rázvor musel autor značne natiahnuť, aby sa mu za sedlo zmestila obytná nadstavba.

    Nadstavba nie je žiadna kráska, je to študentská stavba zodpovedajúca študentskému rozpočtu. Nemá oslniť, ale ukázať, či je konštrukcia funkčná a praktická. Nosič nadstavby však plní navyše funkciu úložného priestoru pre rôzne vybavenia na kempovanie.

​Samotná obytná nadstavba je veľmi ľahká, prázdna má hmotnosť len 17 kilogramov. S vybavením samozrejme vzrastie, ale to už záleží na množstve vecí, ktoré so sebou jazdec vezme.

Autor k prestavbe pristúpil zo svojho architektonického pohľadu, takže sa snažil o maximálnu účelnosť.

Stan vyžaduje postavenie a neochráni tak ako pevná schránka. Príves by bol nepraktický a často nepoužiteľný pri jazde v teréne.

Také sú aspoň predpoklady autora, či sa jeho konštrukcia osvedčí v praxi, ukáže veľký test. K tomu dôjde ešte tento rok, kedy sa Jeremy Carman vydá na cestu do Južnej Ameriky. Carman sa rozhodol pre túto cestu zohnať peniaze na portáli komunitného financovania Gofundme. Požadoval 5 000 dolárov (asi 4300 eur), od februára mu ľudia prispeli zhruba polovicou.

Autor chce dôjsť až na najjužnejší cíp juhoamerického kontinentu, chce prekonať Andy a pôjde nielen po ceste, ale chce skúsiť aj nespevnené cesty. Celkom by mal prejsť 32-tisíc kilometrov. Z cesty natočí dokument a zo zaujímavých miest bude vysielať živé prenosy.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 18:15