TASR, koláž HN
StoryEditor

Malá revolúcia pre vodičov? Do dvoch rokov má pribudnúť úplne nová diaľničná známka

07.03.2022, 13:02
Európsky parlament schválil zavedenie diaľničnej známky, ktorej platnosť by bola iba jeden deň. Výrazne tak zlacnie osobné cestovanie naprieč európskymi krajinami.

Cesta na dovolenku, letisko susednej krajiny alebo len cestovanie naprieč krajinou. Ak dnes vodiči chcú siahnuť po diaľničnej známke a otvoriť si tak bránu k rýchlejším cestným presunom, musia siahnuť len po jednej z trojice alebo štvorice dostupných známok v krajinách EÚ. Minimom je pritom v zásade sedem a viac dňová známka.

U nás ide o diaľničnú známku s ročnou platnosťou, ktorá je platná od 1. januára príslušného kalendárneho roka, alebo odo dňa jej úhrady v príslušnom kalendárnom roku, do 31. januára nasledujúceho kalendárneho roka; diaľničnú známku s 365-dňovou platnosťou; diaľničnú známku s 30-dňovou alebo 10-dňovou platnosťou. Podobne sú na tom aj iné krajiny v EÚ, avšak mnohé z nich disponujú namiesto 10-dňovej iba sedemdňovou známkou.

Ak ste teda plánovali 10-dňovú dovolenku v Chorvátsku a chceli využiť na presun trasu cez Rakúsko a Slovinsku, boli ste nútení kupovať v Slovinsku po dve sedemdňové známky za dokopy 30 eur. Tomu by mohol byť už čoskoro koniec a cesta za oddychom sa vám výrazne zlacní. 

Vodiči sa dočkali malej revolúcie na poli dopravy naprieč európskymi krajinami. Európsky parlament totiž nedávno schválil a prijal rozhodnutie o povinnom zavedení jednodňových diaľničných známok na celom území EÚ.

Znamená to, že z rozšírenej ponuky sa môžu tešiť aj Slováci. Na zavedenie do praxe pritom majú jednotlivé členské krajiny vyhradený obmedzený čas a to  dva roky po zverejnení noviniek v Úradnom vestníku EÚ.

Miesto dvojice diaľničných známok by ste potom na ceste do chorvátskych destinácii skrz Slovinsko nemuseli platiť desiatky eur, ale iba zlomok z tejto sumy. Zatiaľ však nie je známe, koľko by nové diaľničné "jednodňovky" mali stáť. 

Okrem toho od roku 2026 budú musieť krajiny EÚ stanoviť rôzne sadzby cestných poplatkov na základe emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy a od environmentálnych vlastností pre dodávky a mikrobusy.

V súvislosti s tým sa pre tieto druhy výrazne znížia aj poplatky za vozidlá s nulovými alebo nízkymi emisiami. Európsky parlament sa domnieva, že to lepšie odráža zásadu „znečisťovateľ platí“.

​Okrem cestovania naprieč krajinami, kedy ich diaľnice využívate len krátku dobu, by ale mohli nové jednodňové diaľničné známky potešiť aj Slovákov doma. Z celkového počtu 3 466 327 predaných kusov diaľničných známok v minulom roku pripadá na 10-dňovky 1,7 milióna, čo je teda takmer polovica, informovala Národná diaľničná spoločnosť koncom roka 2021. 

Dá sa tak predpokladať, že časť z týchto kupujúcich potrebovala diaľničnú známku len na veľmi krátke časové obdobie a "jednodňovky" by im mohli v budúcnosti financie ešte viac ušetriť. Na podrobnosti si však budeme musieť nejakú chvíľu počkať, dva roky na zavedenie v členských krajinách EÚ sú ale už fixne stanovené. 

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 15:41