Archív HN
StoryEditor

Polícia zaviedla prísne opatrenia kvôli koronavírusu. Vodičov nezastaví, pokute sa však nevyhnú

11.03.2020, 13:20
Prísne opatrenia proti šíreniu nebezpečného vírusu sa vo výraznej miere dotknú aj vodičov. Nielen zdržaním na hraniciach, ale aj spôsobom pokutovania.

Slovensko dlho odolávalo, avšak nakoniec sa pozitívne prípady nákazy novým koronavírusom preukázali aj na našom území. Zaviedli sa prísne opatrenia zahŕňajúc napríklad zatvorené školy, zákaz organizovania hromadných akcií, zákaz návštev v nemocniciach a mnoho ďalších, ktoré majú zamedziť šíreniu nebezpečného vírusu.

Opatrenia však zaviedla i samotná polícia, ktorá môže byť pri vykonávaní svojej práce (napríklad kontrolovaní a pokutovaní vodičov), rýchlym prenášačom vírusu. Na svojej oficiálnej facebookovej stránke Polícia Slovenskej republiky uviedla, že jej "záleží na bezpečnosti občanov a čo možnej maximálnej eliminácie prenosu a šírenia koronavírusu medzi ľuďmi, či už osobným kontaktom, prostredníctvom peňazí, platobných kariet, dokladov a podobne".

Preto už od víkendu platí, že príslušníci polície budú zisťovať a prejednávať priestupky formou objektívnej zodpovednosti, pričom fyzická kontrola dokladov totožnosti vo výkone služby bude vykonávaná iba v nevyhnutných a odôvodnených prípadoch. 

Pri spáchaní priestupku (prevažne rýchlosť, ale aj iné priestupky) teda vodiči nebudú ihneď zastavovaní, ale bude sa vo výrazne väčšej miere postupovať formou objektívnej zodpovednosti a pokuta či ďalšie oznámenia budú doručované prostredníctvom pošty domov majiteľovi vozidla, nie samotnému vodičovi. 

Očakávať sa teda môže tiež väčší nápor na objasňovanie takýchto pochybení vodičov, takže sa predpokladá i predĺženie doby, kým vám samotná pokuta alebo iné oznámenie príde do rúk.

Samozrejme, každý vodič by sa mal vyvarovať porušovaniu dopravných predpisov a mal by dbať na dodržiavanie maximálnych stanovených rýchlostí. Aj napriek pôsobiacemu koronavírusu si vás teda mastná pokuta za priestupok nepochybne nájde, nie však ihneď po spáchaní deliktu. 

Okrem toho, vodiči a obyvatelia Slovenska sa musia pripraviť aj na ďalšie obmedzenia, hraničné kontroly so susednými štítmi, ktoré môžu spôsobiť dopravné zápchy a teda menšie či väčšie zdržanie pri cestovaní.

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-24 12:00:00 - Feat.: - Title: Známy festival musí zaplatiť pokutu vo výške 28 tisíc dolárov. Všetko kvôli Lane del Rey 04 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 05 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 19:53