StoryEditor

Paralelne bude existovať viac alternatívnych pohonov. O najvhodnejšom rozhodnú zákazníci

24.10.2019, 15:20
Autor:
ČTKČTK
Jednou z možných alternatív je vodík. Veľmi sľubným a perspektívnym palivom budúcnosti je aj kvôli tomu, že dokáže nahradiť konvenčné palivá plnohodnotne.

V automobilovom priemysle bude vedľa seba existovať v najbližších 10 až 30 rokoch viac alternatívnych pohonov automobilov a až samotní zákazníci rozhodnú, aké pre nich budú tie najvhodnejšie.

Na brnianskej konferencii o budúcnosti automobilového priemyslu to v stredu povedali Michal Velička z Toyota Central Europe - Czech a Branislav Hadar z KIA Motors Slovakia. Myslia si tiež, že klasické elektrické auto s batériami a externým dobíjaním môže byť len prechodná fáza k elektromobilite budúcnosti.

Toyota pripravuje novú, podstatne dizajnovo atraktívnejšiu generáciu modelu Mirai na vodíkové články:

"Technológií je dnes oveľa viac," poznamenal Velička. Ide o hybridy, ktoré kombinujú klasický spaľovací motor a batérie, plug-in hybridy, ktoré možno dobíjať z externého zdroja, ale dnes má Toyota aj modely, ktoré si vyrábajú elektrinu samé, napríklad z vodíkových článkov.

"Záleží na tom, čo bude zákazník potrebovať. Či bude jazdiť po meste alebo dlhé trasy, či bude jazdiť sám alebo voziť rodinu a náklad. Za päť rokov tiež uvedieme na trh auto, ktoré bude mať päť typov pohonu a zákazník si sám vyberie vyhovujúcu technológiu," povedal Velička.

Rýchly vývoj alternatívnych pohonov nastal v minulých rokoch kvôli tomu, že v Európskej únii bude možné predávať autá, ktoré budú vypúšťať od budúceho roka najviac 95 gramov oxidu uhličitého na kilometer. Ďalšie zníženie emisií bude platiť od roku 2025 a za ďalších päť rokov sa emisný limit ešte sprísni.

Za každé auto a tiež gram nad limit bude konkrétna automobilka platiť pokutu vo výške 95 eur a to je skutočne veľa. Podľa Veličku to zároveň môže znamenať odchod niektorých automobiliek z európskeho trhu alebo taktiež zdražovanie modelov áut.

​Napríklad KIA chystá do roku 2025 uviesť na trh 44 nových modelov, z toho 23 bude čisto elektrických a ďalšie s inými alternatívnymi pohonmi. Toyota chystá budúci rok pri olympiáde v Tokiu masívne nasadiť autobusy s vodíkovými článkami, pričom už v Paríži jazdia jej taxíky na vodík. Napríklad v Londýne tieto autá využívajú aj policajti. "Emisie sú nulové, z potrubia vyteká iba destilovaná voda," povedal Velička.

Podľa neho je vodík veľmi sľubným a perspektívnym palivom budúcnosti aj preto, že dokáže nahradiť konvenčné palivá plnohodnotne. Model automobilky na vodík má dojazd 500 kilometrov, tankovanie trvá tri až päť minút a na sto kilometrov je potrebný jeden kilogram vodíka. Problémom, ktorý brzdí presadenie vodíkových áut aj na Slovensku, je chýbajúca infraštruktúra čerpacích staníc vodíka a tiež jeho distribúcia.

Hadar očakáva, že práve až s platnosťou nových emisných limitov v budúcom roku ešte len výrazne vzrastie výroba a predaj áut s alternatívnymi pohonmi. "Tento rok sa všetci ešte zameriavajú na to, že nemusia platiť žiadne emisné poplatky," uviedol Hadar.

01 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 06:26