StoryEditor

​Polícia sa zameria na objektívnu zodpovednosť. "Cvaknú" vás a pokutu pošlú poštou

04.10.2019, 14:33
Ak porušíte dopravné predpisy, pokuta bude adresovaná majiteľovi konkrétneho vozidla, nie samotnému vodičovi, ktorý priestupok na ceste spáchal.

Polícia si od začiatku októbra posvieti na vodičov nerešpektujúcich dopravné predpisy. Ako už vopred avizovala, v záujme ochrany života a zdravia účastníkov cestnej premávky, v kontrolách nepoľaví. Práve naopak, polícia začne vo väčšej miere využívať v praxi inštitút objektívnej zodpovednosti.

"Dávame vám na vedomie, že od 1. októbra 2019, budeme vo zvýšenej miere využívať inštitút objektívnej zodpovednosti. To znamená, že v prípade nedodržania dopravných predpisov, vám môže prísť pokuta priamo domov poštou bez toho, aby vás na ceste zastavili policajti," informuje Polícia Slovenskej republiky na svojej facebookovej stránke

Pozrite si aj prípady, kedy môžete prísť o vodičský preukaz:

​Reálne teda počas jazdy ani nemusíte vedieť, že vás pri nedodržiavaní dopravných predpisov polícia "prichytila". Bude vás o tom informovať až pokuta, ktorá vám príde prostredníctvom pošty. Tá bude teda podľa objektívnej zodpovednosti adresovaná majiteľovi konkrétneho vozidla, nie samotnému vodičovi, ktorý priestupok na ceste spáchal.

Taktiež polícia dopĺňa, že už je tu jeseň, a to okrem krásnych farebných listov na stromoch znamená, že aj svoje schopnosti pri vedení vozidla treba prispôsobiť počasiu. Vodičov totiž začnú trápiť ranné hmly, čo okrem zlej viditeľnosti prináša aj zvýšené riziko šmyku na cestách, ukončujú sa poľnohospodárske práce, čo zas môže sprevádzať častejší výskyt veľkých pracovných strojov v premávke.

Jesenné počasie prináša taktiež hrozbu v podobe popadaných listov zo stromov. Málokto totiž vie, že pri navlhnutí (napríklad po daždi) sa správa takýto podklad pokrytý listami takmer ako ľad počas zimy. Hrozí teda vysoké riziko šmyku - je preto potrebné prispôsobiť správanie i rýchlosť jazdy týmto okolnostiam.

​Polícia odporúča skontrolovať si osvetlenie vozidla a dať si odstrániť prípadné nedostatky. Nadránom a podvečer je aktívna aj lesná zver, preto na tento fakt myslite keď budete prechádzať cez prostredie, v ktorom sa pohybujú. "Aj tak milé zviera ako je srnka, či zajac, dokážu spôsobiť vážne poškodenie vozidla, nehovoriac, že zrážka s nimi môže skončiť tragicky," upozorňuje Polícia SR.

Zvieratám sa nesnažte vyhnúť, najmä ak idete vo veľkej rýchlosti. Následky šmyku a následného nárazu napríklad do stromu pri ceste sú totiž oveľa väčšie ako pri zrážke so zvieraťom. Ak zrážke so zverou nie je možné zabrániť, snažte sa zraziť ju úplne prednou časťou vozidla - tu sú totiž deformačné zóny a teda i ochrana posádky najúčinnejšie.

Ak sa aj nič vážne nestane, zrazenú zver nikdy neberte so sebou do vozidla, ale zavolajte políciu, poľovné združenie, štátnu ochranu prírody alebo správcu cestnej komunikácie.

01 - Modified: 2024-04-24 12:00:00 - Feat.: - Title: Známy festival musí zaplatiť pokutu vo výške 28 tisíc dolárov. Všetko kvôli Lane del Rey 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 04 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 05 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 15:00