StoryEditor

Vodič v Octavii chcel „vyškoliť“ druhého šoféra. Skončí za to na polícii

25.09.2017, 13:32
Autor:
dpidpi
Ukážka, ako to nerobiť. Blokovať oba pruhy v kolóne nie je dobrý nápad.

„Kvôli tomuto šoférovi sú ráno kolóny“ - presne takto pomenovala slovenská polícia na svojom Facebooku vodiča bielej Octavie, ktorý zámerne blokoval auto v rannej dopravnej špičke. Video polícii zaslal samotný vodič, ktorého nechcela Octavia pustiť v ľavom pruhu ďalej.

Blokoval úplne zbytočne

Samozrejme, že na blokovanie nemá vodič Octavie žiadne právo, navyše obmedzuje plynulosť dopravy. Úsek, ktorý zobrazuje video, je často preťažený. Doprava je tam vyriešená tak, že pri odbočovaní z Einsteinovej na most Apollo je dvojica pruhov len na krátkom, približne 200 metrovom úseku.

Je to však aj z dôvodu skrátenia kolóny, ktorá sa na daných miestach vytvára a blokuje cesty. A tak zrejme vodič bielej Octavie blokoval za sebou idúce auto z dôvodu „nepredbiehania sa“.

Polícia SR

Dopravná značka C30, ktorá ukazuje striedavé radenie.

Vodič Octavie riskuje pokutu

Čo je však úplne v rozpore s pravidlami cestnej premávky, okrem toho je v danom úseku striedané radenie usmernené (prikázané) aj dopravnou značkou C30.

(Vodič vozidla idúceho vo voľnom alebo v priebežnom jazdnom pruhu je povinný umožniť vodičovi prvého vozidla nachádzajúceho sa v jazdnom pruhu, v ktorom je prekážka, ak ten dáva znamenie o zmene smeru jazdy, preradenie do voľného alebo priebežného jazdného pruhu. Vodič pri zaraďovaní do voľného alebo priebežného jazdného pruhu pritom nesmie ohroziť vodiča jazdiaceho vo voľnom, alebo priebežnom jazdnom pruhu.)

Čiže v danom úseku môžete absolútne bez problémov jazdiť aj v ľavom pruhu. Ak vás niekto nechce v danom úseku pustiť do pravého pruhu - reálne vám nedáva prednosť v jazde.

Celkovo využívanie dvoch jazdných pruhov v podobných situáciách je na Slovensku veľký problém. Vodiči často stoja len v jednom pruhu a zbytočne predlžujú kolónu. Jediným miestom, kde „zipsovanie“ funguje, je Bratislava, no aj to nie vždy. Okrem toho ak chcete „zips“ využiť, často vás zámerne iné vozidlá nechcú pustiť zaradiť.

Vodiča Octavie čaká predvolanie a najpravdepodobnejšie aj pokuta do 150 eur. Porušil viacero dopravných predpisov, a v najhoršom možnom prípade môže prísť v správnom konaní aj o vodičský preukaz. 

menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 18:51