Lada
StoryEditor

Renault na ruskom trhu pozastavil svoju činnosť. Nad Ladou zatiaľ visí otáznik

24.03.2022, 15:10
Autor:
TASRTASRrperpe
AvtoVAZ chce do budúcna prekopať svoju ponuku a zaradiť do nej nové verzie niektorých modelov, ktoré by využívali menší počet súčiastok zo zahraničia.

Francúzska automobilka Renault po opakovaných výzvach Kyjeva na bojkot značiek, ktoré napriek ruskej invázii na Ukrajinu v Rusku ďalej operujú, pozastavilo svoju činnosť na ruskom trhu.

Aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu na videu vo francúzskom parlamente povedal, že "francúzske spoločnosti musia opustiť ruský trh a prestať tak sponzorovať ruskú vojnovú mašinériu".

Skupina Nissan-Renault má v najväčšej tamojšej automobilke AvtoVAZ väčšinový 69-percentný podiel, pričom ruský výrobca zabezpečuje i produkciu vozidiel značky Lada.

Pre nedostatok komponentov zo zahraničia pre sankcie Západu proti Rusku za inváziu na Ukrajinu však bol AvtoVAZ nútení zastaviť výrobu svojich modelov v dvoch továrňach Togliatti a Iževsk. Zatvorené majú byť až do konca apríla, pričom pracovníkov poslal zamestnávateľ na celozávodnú dovolenku.

Vzhľadom na vyhlásenia Renaultu o prerušení pôsobenia na ruskom trhu prisľúbilo miestne ministerstvo obchodu a priemyslu pomoc producentovi ikonickej Lady s tým, že je v "neustálom kontakte" s AvtoVAZ a skupinou Nissan-Renault. Zároveň vraj "prijíma všetky potrebné opatrenia na čo najskorší návrat k stabilnej prevádzke všetkých výrobných liniek".

​​Ruské ministerstvo obchodu a priemyslu uviedlo, že predtým, ako sa 24. apríla skončí dovolenka zamestnancov, "vynaložia oddelenia obstarávania a logistiky AvtoVAZ maximálne úsilie na vyriešenie problémov s vytvorením zásob potrebných komponentov". A dodalo, že AvtoVAZ dostal od štátu podporu v podobe odkladu recyklačnej dane na autá.

​Podľa najnovších informácií agentúry Reuters bude AvtoVAZ fungovať sám bez autodielov zahraničnej výroby. Automobilka to uviedla vo štvrtok, keď ruské úrady zvažovali, čo robiť s moskovským závodom francúzskej automobilky po jej odchode z krajiny.

V pláne je uvedenie nových verzií niektorých modelov z portfólia značky Lada, disponujúcich menším množstvom použitých súčiastok z dovozu zo zahraničia.

„Aktívne pracujeme na náhrade niektorých dôležitých dovážaných súčiastok,“ uviedla firma. „Pripravujeme aj špeciálne verzie niektorých modelov Lada so zníženým množstvom dovážaných súčiastok. Pre spotrebiteľov budú dostupné v najbližších mesiacoch,“ dodala.

Akcie Renaultu klesli v skorých popoludňajších obchodoch o dve percentá po tom, čo sa stal poslednou medzinárodnou spoločnosťou, ktorá sa dištancovala od ruských partnerov v súvislosti s vojenskou inváziou na Ukrajinu. 

01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 09:40