StoryEditor

Japonci chystajú úplne nový model. Zaregistrovali si meno, aké nemá žiadny iný predchodca

29.08.2020, 00:00
Autor:
rperpe
Všetko nasvedčuje tomu, že aj v európskej ponuke Lexusu sa už onedlho objaví úplná novinka, pričom by malo ísť práve o druhé elektrické vozidlo značky.

K prvému elektromobilu Lexus UX300 (titulná snímka) by mal s najväčšou pravdepodobnosťou už v blízkej budúcnosti pribudnúť model s tajomným názvom RZ 450e. Prémiová japonská značka si totiž nedávno zaregistrovala toto označenie v Európe, Spojených štátoch a taktiež v Austrálii.

Japonci o novom označení neposkytujú zatiaľ žiadne detailnejšie informácie, no doterajšia stratégia značky Lexus s označovaním modelov dovoľuje vyvodiť isté závery. Lexus totiž používa písmeno R už v modeloch RX a RC. V prípade prvého to znamená slovo Radiant, čiže žiarivý, a týka sa inovatívnej povahy modelu.

Treba pripomenúť, že auto bolo prvým luxusným športovo-úžitkovým vozidlom v modernom slova zmysle. Písmeno X si zasa značka rezervuje pre všetky svoje modely segmentu SUV a tiež crossovery. RC je potom skratkou slov Radical Coupé, čo znamená jednoducho radikálne kupé. O to väčšou, že Lexus doteraz v názve žiadneho modelu nepoužil písmeno Z.

To znamená, že možno očakávať úplne nový model a americké médiá naznačujú, že auto bude s najväčšou pravdepodobnosťou SUV. Takýto záver nie je príliš prekvapujúci, keďže táto kategória vozidiel je v aktuálnej dobe stále populárnejšia.

Reč čísel a písmen

Ľahšie na rozšifrovanie sa zdá byť označenie 450e. Spoločnosť Lexus od samého začiatku označuje hnacie jednotky vo svojich autách pomocou čísel. Pôvodne čísla udávali objem motora – vyjadrený v litroch a vynásobený stovkou. To isté platí aj pre modely s atmosférickým nasávaním. Symbol LC 500 označuje auto s motorom s objemom päť litrov.

Lexus

​Veci sa trocha komplikujú v prípade, že motor dostane dodatočné turbodúchadlo, alebo spolupracuje s elektrickým pohonom. V takom prípade čísla označujú kapacitu, akú by mal motor s prirodzeným nasávaním s porovnateľným výkonom. Preto je Lexus NX s preplňovaným dvojlitrovým motorom s výkonom 238 koní označený 300. Model RX 450h má zasa hybridný pohon s výkonom 313 koní s 3.5-litrovým šesťvalcom.

Pozornosť treba venovať aj dodatočnému označovaniu písmenami. Symbol „h“ v prípade japonskej značky označuje hybridné prevedenie a písmeno „e“ je rezervované pre výhradne elektrické pohony. Výborným príkladom je tak model UX 300e, čiže prvé auto značky Lexus, ktoré je poháňané výlučne elektrinou.

Tento elektrický crossover má výkon 204 koní a podľa uvedených príkladov si môžeme byť istí, že Lexus RZ 450e bude autom nabíjateľným zo zásuvky s výkonom najmenej 300 koní a plne elektrickým pohonom.

Novinky Lexus a Toyota do roku 2025

Ďalší elektrický Lexus na obzore nie je žiadnym prekvapením. Prémiová japonská značka, ako aj s ňou spojená Toyota, už predtým oznámili zvýšenie investícií do elektrifikovaných pohonov. To znamená nielen ďalšie hybridné automobily, ale aj investície do vodíkových palivových článkov a áut nabíjaných výlučne zo zásuvky.

Do roku 2025 sa očakáva, že v ponuke spoločnosti Toyota a Lexus bude spolu až 10 modelov, ktoré budú poháňať výlučne elektromotory. Predstavitelia značky Lexus predpokladajú, že do tejto doby budú všetky modely v ponuke automobilky dostupné s hnacou jednotkou, ktorá bude sčasti alebo úplne využívať elektrickú energiu.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 05 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 04:21