StoryEditor

Tesla reaguje na časté krádeže svojich modelov. Po novom sa k nim zlodeji ani nepriblížia

15.02.2019, 13:15
Boj proti zlodejom áut sa rozhodla americká Tesla riešiť hneď niekoľkými spôsobmi.

Elektromobilita je dnes spolu so stále prísnejšími emisnými normami témou číslo jedna na poli automobilového priemyslu. Množstvo značiek tak prichádza na trh s elektrifikovanými modelmi a to najmä z dôvodu, aby dokázali splniť prísne kritériá na vypúštané flotilové emisie.

Priekopníkom a lídrom v elektromobiloch je však nepochybne americká Tesla, ktorá si zakladá práve na automobiloch poháňaných čisto elektrickou energiou. Cenovo ide o nie pre každého dostupné autá, avšak aj napriek tomu ich po cestách (aj na Slovensku) jazdí stále viac.

​​​S tým však súmerne stúpajú tiež pokusy o ich krádež, najmä po niekoľkých škandáloch, kedy sa na verejnosť dostali prípady veľmi ľahko ukradnutých Modelov 3 značky Tesla.

Vo všeobecnosti sa však moderné automobily kradnú ľahšie, najmä ak majú vymoženosť s názvom Keyless systém a teda otváranie či štartovanie bez použitia klasického kľúča. No Tesla sa začala voči stále stúpajúcemu počtu krádeží jej áut brániť a zákazníkom prináša niekoľko možností "dodatočnej" ochrany ich vozidiel.ň

Informuje ich o tom dokonca priamo v mailovej komunikácii, pričom vybrať si je možné z viacerých zabezpečení:

Pin to Drive - Pred naštartovaním je potrebné zadať štvormiestny pin (podobne ako je tomu pri smartfónoch), inak sa vozidlo neaktivuje.

Manual Entry - Toto opatrenie rieši mnohé prípady krádeže, nakoľko zakazuje Passive Entry a teda vstup do automobilu pomocou mobilnej aplikácie vo vašom smartfóne. Komfort možno kvôli tomu utrpí, no vy aspoň neprídete o niekoľko desiatok tisíc eur drahé auto.

Security Alarm - Ide o klasický alarm, avšak na rozšírenej úrovni. Aktivuje sa vždy, keď sa človek pokúsi otvoriť dvere či kufor bez platného kľúča alebo mimo rozsahu jeho signálu.

​Na druhú stranu, v tomto prípade je to skôr o zabezpečení vozidla pred krádežou, nie pred vykradnutím, čo sa v poslednej dobe stáva častejšie. Zlodej tak na aute neodíde, ale zoberie si všetko cenné čo ste si vo vozidle zabudli či nechali zámerne.

Šéf spoločnosti a vizionár Elon Musk však prisľúbil, že čoskoro príde aj ďalší zabezpečovací systém a to takzvaný Sentry Mode. Pôjde o monitorovanie okolia Modelu 3, pričom ak systém zaznamená podozrivý pokus o vniknutie, spustí nahrávanie na kamery a tiež alarm.

Podobne funguje aj Enchanced Anti-Theft Systém, ktorý si môžu majitelia Modelu S a X nainštalovať do interiéru - skenuje kabínu a v prípade pohybu spustí alarm.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 19:21