StoryEditor

Kúpa auta nie je len radosťou, čaká vás aj veľa opletačiek

19.05.2015, 00:00
Prihlásenie auta? Nové alebo jazdené, čaká vás návšteva dopravného inšpektorátu. A to aj pri registrácii cez internet.

Pri kúpe auta, či už nového alebo jazdeného, nestačí len prísť na políciu po nové značky. Pripraviť si musíte viacero dokladov a tiež niekoľko desiatok eur. Novinkou je, že sa môžete objednať aj cez internet a tým ušetriť čas na dopravnom inšpektoráte.

Snímka: HN/Peter Mayer

Odhlásenie vozidla do iného okresu
Pristavenie vozidla na kontrolu nie je potrebné. Správny poplatok sa platí až pri prihlasovaní vozidla z iného okresu, odhlásenie vozidla je teda bez poplatku. V tomto prípade ostávajú na vozidle pripevnené tabuľky s evidenčným číslom. 

Doklady, ktoré potrebujete:
– vyplnená žiadosť s údajmi nového držiteľa
– osvedčenie o evidencii, časť II alebo technický preukaz vozidla
– platný doklad totožnosti
– ak je držiteľom vozidla podnikateľ, originál výpisu z obchodného registra alebo živnostenský list
– v prípade, že o zmenu žiada držiteľ vozidla, ktorý nie je vlastníkom, je potrebný úradne overený súhlas vlastníka vozidla alebo úradné rozhodnutie
– potvrdenie o poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla (PZP)

Prihlásenie vozidla z iného okresu
Nový držiteľ vozidla je povinný si do 30 dní od dňa vykonania prevodu držby (odhlásenia od pôvodného držiteľa) prihlásiť vozidlo a umožniť porovnanie údajov uvádzaných v dokladoch vozidla s údajmi priamo na vozidle.

Na dopravnom inšpektoráte predložte:
– vyplnenú žiadosť o zapísanie vozidla do evidencie
– osvedčenie o evidencii, časť II alebo pôvodne vydané osvedčenie o evidencii alebo technický preukaz vozidla so zápisom odhlásenia a osvedčenie o evidencii vozidla
– čipovú kartu osvedčenie o evidencii, časť I, ak bolo vydané
– pôvodné tabuľky s evidenčným číslom
– potvrdenie o poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla
– platný doklad totožnosti
– ak je držiteľom vozidla podnikateľ, originál výpisu z obchodného registra alebo živnostenský list
– ak vozidlo nebolo prihlásené ani do 30 dní, aj odborný posudok o kontrole originality vozidla nie starší ako 15 dní, s výsledkom „spôsobilé“ 
– správny poplatok v hodnote 66 eur, ak sa mení majiteľ (33 eur za prihlásenie a dvakrát 16,50 eura za štandardnú plechovú TEČ) 

Snímky: Flickr.com

Zmena držiteľa – prepis auta v okrese
Pri prepise vozidla v okrese musia byť prítomní obaja, teda pôvodný aj nový držiteľ, aj s dokladmi totožnosti a pristaviť vozidlo na kontrolu. 
V prípade, ak pôvodný držiteľ už vykonal odhlášku na nového držiteľa, ten je povinný si do 30 dní od nej prihlásiť vozidlo a umožniť porovnanie údajov uvádzaných v dokladoch vozidla s údajmi priamo na vozidle.

Na dopravnom inšpektoráte predložte:
– pôvodný držiteľ: žiadosť o prevod držby na inú osobu
– nový držiteľ: žiadosť o zápis vozidla na svoju osobu 
– platný doklad totožnosti
– ak je držiteľom vozidla podnikateľ, originál výpisu z obchodného registra alebo živnostenský list
– osvedčenie o evidencii, časť II, alebo pôvodne vydané osvedčenie o evidencii alebo technický preukaz vozidla a osvedčenie o evidencii vozidla 
– čipovú kartu osvedčenie o evidencii, časť I, ak bolo vydané 
– nový držiteľ predloží doklad o predbežnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla (PZP)
– zápis ďalšieho držiteľa motorového vozidla alebo prípojného vozidla do evidencie, aj s vykonaním úprav v dokladoch, vrátane vydania týchto dokladov, stojí 33 eur; poplatok zahŕňa aj vydanie nových dokladov, papierové osvedčenie o evidencii, časť II a čipovú kartu osvedčenia o evidencii, časť I

Prihlásenie nového vozidla
Vlastník vozidla, ktoré doteraz nebolo prihlásené do evidencie vozidiel, je povinný osobne toto vozidlo prihlásiť do 15 dní po jeho nadobudnutí. Pri prihlasovaní uvediete, kto má byť zapísaný v osvedčení o evidencii, časť I a časť II, ako jeho držiteľ.

Pri prihlásení nového vozidla je potrebné predložiť:
– vyplnenú žiadosť o zapísanie vozidla do evidencie
– osvedčenie o evidencii, časť II
– doklad o nadobudnutí vozidla 
– potvrdenie o poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla
– platný doklad totožnosti
– ak je držiteľom vozidla podnikateľ, originál výpisu z obchodného registra alebo živnostenský list, nutná je prítomnosť osoby, ktorá je oprávnená zastupovať organizáciu (živnostník, konateľ spoločnosti, osoba úradne splnomocnená)
– overené splnomocnenie lízingovej spoločnosti, ak ide o lízing
– ak sa prihlasuje vozidlo, ktoré má udelené typové schválenie ES, je potrebné predložiť tzv. COC doklad (certifikát o konformite)

Ďalej zaplatíte správny poplatok podľa výkonu motora:
výkon motora nepresahuje 80 kW – 33 eur
nad 80 kW do 86 kW – 167 eur
nad 86 kW do 92 kW – 217 eur
nad 92 kW do 98 kW – 267 eur
nad 98 kW do 104 kW – 327 eur
nad 104 kW do 110 kW – 397 eur
nad 110 kW do 121 kW – 477 eur
nad 121 kW do 132 kW – 657 eur
nad 132 kW do 143 kW – 787 eur
nad 143 kW do 154 kW – 957 eur
nad 154 kW do 165 kW – 1 157 eur
nad 165 kW do 176 kW – 1 397 eur
nad 176 kW do 202 kW – 1 697 eur
nad 202 kW do 228 kW – 2 047 eur
nad 228 kW do 254 kW – 2 467  €
nad 254 kW – 2 997 eur

 

Auto prihlásite aj z obývačky
Základnou podmienkou online zápisu vozidla do evidencie je, že máte čipový občiansky preukaz (eID). Ten si dosiaľ vybavilo približne 740-tisíc ľudí, avšak iba 37-tisíc z nich požiadalo aj o zaručený elektronický podpis (ZEP), ktorý je na prihlásenie potrebný.
Auto môžete prihlásiť na ústrednom portáli verejnej správy alebo portáli elektronických služieb Ministerstva vnútra SR. Na úvod musíte zasunúť eID do čítačky a zadať prístupový kód, takzvaný BOK.  
Do žiadosti netreba opisovať detailné údaje o farbe auta, hmotnosti či počte sedadiel. Stačí zadať VIN auta – ostatné údaje sa natiahnu z databázy, do ktorej ich posielajú predajcovia. 
Žiadosť na konci podpíšete ZEP-om. 
Následne musíte otvoriť elektronickú schránku na ústrednom portáli verejnej správy (portal.gov.sk), kam vám príde potvrdenie o zaslaní žiadosti a tiež údaje na zaplatenie správneho poplatku: bankový účet, variabilný symbol a suma. 
Fyzickej návšteve polície sa však nevyhnete. Pri návšteve predložíte doklad o kúpe auta, potvrdenie o PZP, doklad totožnosti, certifikát o konformite COC (majiteľ nového auta ho dostane od predajcu). Prísť môžete aj bez auta, inšpektorát ho vidieť nepotrebuje.
Problémom, ktorý stále nie je odstránený, je nutnosť navštíviť dopravný inšpektorát v mieste trvalého bydliska. Ak ho máte v Bratislave, ale reálne žijete v Košiciach, tak budete musieť docestovať na západ. Aby ste však nestrávili veľa času na úrade, môžete sa cez webový portál, aj bez eID, objednať na konkrétny termín.

01 - Modified: 2007-06-05 03:10:00 - Feat.: 0 - Title: Novým trénerom Juventusu Claudio Ranieri - súhrn
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy 05 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 07:05