StoryEditor

Európu čakajú prekvapenia

09.05.2005, 00:00

Nový model Aveo z dielne automobilky Chevrolet mal svetovú premiéru na výstave Autoshow Shanghai, ktorá bola v hlavnom čínskom priemyselnom centre Šanghaj. Vozidlo vyvinula kórejská automobilka GM Daewoo Auto & Technology (GM DAT) v spolupráci s Šanghajským vývojovým strediskom Pan Asia Technical Automotive Center (PATAC).
Aveo patrí do skupiny sedanov kompaktnej triedy a možno povedať, že koncern General Motors sa aj cez tento model vydáva na rovnakú cestu ako Renault so svojim Loganom. Aveo je určený na trhy viac ako 120 krajín celého sveta, v Európe ho možno očakávať začiatkom budúceho roka. Modely určené špeciálne na čínsky trh sa budú montovať v spoločnosti GM v Šanghaji predávať sa budú pod značkou Daewoo.
Kým teraz je pre Európanov symbolom lacného auta práve Dacia Logan, už za pár mesiacov môže byť všetko inak. Okrem Avea sa na starý kontinent chystá napríklad Happy Emissary, malé čínske autíčko s trochu archaickými tvarmi, ktorého tvorcovia a predajcovia však avizujú neuveriteľnú cenu 4-tisíc eur. Karoséria tohto štvormiestneho auta pripomína Daewoo Tico a je dlhá 3,3 metra. V základnej výbave sľubuje výrobca -- čínsky štátny podnik Quijing -- airbag vodiča, ABS, elektrické sťahovanie okien, autorádio s CD. Len za klimatizáciu si bude treba priplatiť.
(steh -- hn čr, TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. jún 2024 22:25