Prakticky všetky spoločnosti na Slovensku pociťujú nedostatok pracovných síl.
No pri tomto type biznisu sa to prejavuje najvýraznejšie.
Hotely a reštaurácie, tak ako aj iné sektory neustále apelujú na zníženie odvodov, ktoré by stlačili celkovú cenu práce nadol, vďaka čomu by boli na trhu konkurencieschopnejšie. Podľa údajov zo stredných škôl, oblasť gastra a hotelierstva študuje o 45 percent menej študentov ako pred desiatimi rokmi, no zároveň len jedna tretina zostáva pracovať v oblasti.
A z konečného čísla absolventov iba polovica zostáva na Slovensku. Nedostatok ľudí výrazne zvyšuje cenu práce v službách aj samotné služby.
„Platy rastú už tretí rok extrémne. Oveľa viac nad infláciou. Čakáme, kedy sa tá krivka zalomí, ale zatiaľ sa to nedeje,“ upozorňuje šéf najväčšej slovenskej gastroskupiny Medusa Group Peter Štecko.
01 - Modified: 2024-06-04 14:34:41 - Feat.: - Title: Na východe si firmy stále môžu vyberať, v Bratislave sa ľudia minuli. Ani podporné opatrenia štátu nezaberajú
02 - Modified: 2024-06-04 12:04:44 - Feat.: - Title: Láka ťa dovolenka plná jedla? Známy portál priniesol rebríček desiatich miest s TOP gastrom
03 - Modified: 2024-06-04 08:33:27 - Feat.: - Title: Nezamestnanosť u nás láme rekordy. Väčšina zostávajúca na úradoch je podľa zamestnávateľov ťažko využiteľná
04 - Modified: 2024-05-23 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceme ponúknuť medzinárodným aj domácim návštevníkom hotelov transparentnosť a kvalitu, tvrdí pre HN odborník
05 - Modified: 2024-05-22 07:29:24 - Feat.: - Title: V Mexiku udelili michelinskú hviezdu malému stánku s tacos. Zaradil sa tak medzi tie najlepšie gastro prevádzky na svete