MAFRA
StoryEditor

HHC je hrozbou hlavne preto, že o ňom skoro nič nevieme

11.02.2024, 16:12
Autor:
redred

Už desiatky mladých ľudí skončili v nemocnici po tom, čo užili dávku legálnej látky HHC.

Chýbajú nám informácie. Máme nedostatok dát. Tak znejú odpovede na základné otázky okolo látky HHC (hexahydrokanabinol). Vlani na jar sa na ne pokúsili odpovedať európski vedci, ale výsledky 108-stránkovej správy skôr ukazujú, aké nedostatočné sú znalosti o problematickej substancii, ktorú používa stále viac mladých ľudí. A práve zásadný nedostatok informácií je najväčší problém, upozorňujú autori tejto štúdie.

Kde sa vzalo HHC

HHC, ktoré je polosyntetickým kanabinoidom, sa začalo masovo využívať len nedávno, a práve to je príčinou väčšiny kontroverzií, ktoré sú s ním spojené. Pretože túto látku ľudia užívajú iba niekoľko rokov, nebol dostatok času, aby prebehli nejaké výskumy na ľuďoch a tak sú vedci, lekári i politici, ktorí sa pokúšajú povedať, či HHC regulovať, odkázaní na domnienky a náznaky.

Prvé zmienky o tejto substancii sa v odbornej literatúre objavujú v roku 1940. Ale odvtedy vlastne nikoho veľmi nezaujímala. Až donedávna, keď sa objavila v USA v potravinových doplnkoch. Podľa Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a závislosti sa v Európe prvýkrát vyskytla asi v máji 2022, od tej doby sa potom rozšírila po celom kontinente. Európske úrady ju zaradili do kategórie látok, ktorým sa hovorí NPS – nové psychoaktívne substancie.

Čo je HHC zač

HHC je skratkou pre hexahydrocanabinol, čo tiež označuje jej zloženie. Chemicky je podobná látke THC, čo je hlavná psychoaktívna časť marihuany – teda tá zložka, ktorá je zodpovedná za halucinogénne účinky tejto drogy. Ale HHC je súčasne legálna, štáty ju zatiaľ nestihli zakázať, takže sa predáva ako „náhrada za marihuanu“.

image

Lekári riešia otravy detí po požití HHC

Výrobcovia tvrdia, že konzumácia HHC prináša samé pozitívne efekty: relaxáciu, pocit eufórie alebo úľavu od bolesti. Dostať ju v najrôznejších formách; vďaka tomu, že sa vyrába synteticky, sa môže predávať ako náplne do elektronických cigariet, oleja, ale aj ako najrôznejšie sladkosti. Práve tie budia v súčasnej dobe najväčšie spoločenské pohoršenie a kontroverzie, pretože sa dajú zohnať v mnohých obchodoch, deti a mladí ľudia sa k nim môžu dostať bez akéhokoľvek obmedzenia alebo kontroly.

Čisto z hľadiska vedy nie je možné povedať, či je HHC hrozbou. Neexistujú totiž zatiaľ vedecké práce, ktoré by skúmali vplyv tejto zlúčeniny na ľudský organizmus, a to jednoducho preto, že ešte nestihli vzniknúť. Ale aj bez nich sa dá nebezpečnosť odhadovať aj z praxe, ktorá ukazuje, že sa naozaj môžu vyskytovať prípady, keď mladý človek po HHC skolabuje, a dokonca sa môže ocitnúť v ohrození života.

Najčastejšie je to zrejme spojené s predávkovaním, keď si neskúsený používateľ vezme príliš vysokú dávku.

Je to vôbec droga?

Keď sa české úrady zamýšľali nad tým, ako túto látku potenciálne regulovať, ukázalo sa, že potravinárska inšpekcia zatiaľ nemá nástroj, aby na­príklad zamedzila predaju sušienok s obsahom HHC, pretože táto látka nie je nikde definovaná ako zakázaná alebo nebezpečná.

Proti substancii sa na­priek tomu chystá štát zakročiť prípravou vyhlášky pre prípadné stiahnutie potravín s HHC z trhu.

S kriminalizáciou HHC je aj ďalší problém v tom, že zatiaľ neexistujú spoľahlivé testy na túto substanciu, odhaliť ju preto býva zložitejšie ako napríklad alkohol, na ktorý stačia jednoduché dychové testy. Či sa HHC dá odhaliť pomocou testov na THC, nie je úplne jasné, zdroje sa v tom líšia a môže to byť zrejme veľmi individuálne.

(ct24)

01 - Modified: 2024-03-15 11:38:59 - Feat.: - Title: Ministerstvo zaradilo látku HHC do zoznamu omamných látok 02 - Modified: 2023-11-20 11:36:08 - Feat.: - Title: Lekári riešia otravy detí po požití HHC
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
29. apríl 2024 16:37