To by mohlo byť najjednoduchšie z vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste žili dlhšie, hlavne preto, lebo vám to pomáha chrániť pred chorobami. "Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb odporúča pravidelné umývanie rúk, najmä pred a po určitých činnostiach, ako jeden z najlepších spôsobov, ako odstrániť baktérie, vyhnúť sa ochoreniu a zabrániť šíreniu choroboplodných zárodkov," hovorí Pau. "Umývanie rúk mydlom môže znížiť riziko vzniku hnačkových ochorení až o 47 percent, intervencie na podporu umývania rúk by mohli ušetriť milión životov."pxhere.com
StoryEditor

S chorobou špinavých rúk končia pacienti na nemocničných lôžkach

06.05.2022, 16:00
Autor:
redred
Hepatitída A sa označuje sa aj choroba špinavých rúk. V najťažších prípadoch môže toto ochorenie pripútať pacienta na nemocničné lôžko.

Hygiena rúk patrí k najefektívnejším opatreniam v prevencii infekčných ochorení.

Podstatnú úlohu zohráva nielen pri šírení respiračných ochorení, ale aj hepatitídy A. Informovala hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Alžbeta Sivá.

„Hepatitída A sa označuje sa aj choroba špinavých rúk. V najťažších prípadoch môže toto ochorenie pripútať pacienta na nemocničné lôžko o čom svedčia aj posledné štatistické údaje Národného centra zdravotníckych informácií,“ dodala. 

S hepatitídou typu A bolo naposledy, podľa nej, hlásených v slovenských nemocniciach 8 pacientov. 

„Tráviace ťažkosti, nevoľnosť alebo nešpecifické príznaky podobné chrípke sprevádzajú nástup žltačky typu A, ktorá útočí na pečeň. Príznaky sa rôznia a ich intenzita do značnej miery závisí od veku infikovaného,“ spresnila Alžbeta Sivá.

Ako vysvetlila, kým deti prekonávajú ochorenie jednoduchšie, u seniorov sa očakáva komplikovanejší priebeh.

V pokročilom štádiu ochorenia už možno na pacientoch pozorovať typické žlté sfarbenie očných bielkov, kože a tmavý moč, čo svedčí o tom, že vírus napadol bunky pečene.

„U časti chorých sa však tieto príznaky nemusia prejaviť, ochorenie tak na seba neupozorní a šíri sa ďalej,“ pokračovala.

Nákaza sa prenáša najčastejšie orálno-fekálnou cestou. Z kontaminovanej stolice sa pri nedodržiavaní zásad osobnej hygieny dostane na ruky, odtiaľ na ruky inej osoby a odtiaľ do úst. To je dôvod prečo sa žltačke typu A tiež hovorí choroba špinavých rúk.

„Ochorenia sa však môže prenášať aj kontaminovanou vodou, ale aj zle umytým ovocím a zeleninou. Proti ochoreniu existuje očkovanie. Odporúča sa zvážiť pred cestou do krajín tropického a subtropického pásma alebo do oblastí s veľmi nízkym hygienickým štandardom,“ zhrnula Alžbeta Sivá.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 03:12