StoryEditor

Veľký prehľad o tuberkulóze. Čo má spoločné s covidom? Aká je situácia u nás?

03.05.2022, 18:20

Ako sme vás informovali, súčasná epidemiologická situácia na Ukrajine je z dôvodu dlhotrvajúceho vojnového konfliktu neprehľadná, dostupné údaje o výskyte infekčných chorôb nemožno spoľahlivo overiť a sú zaťažené veľkou podhlásenosťou.

Nepriaznivá epidemiologická situácia je najmä v prípade tuberkulózy a osýpok.  

V Českej republike zaznamenali vyšší počet vzoriek s baktériami tuberkulózy ako minulý rok, dôvody sú zatiaľ nejasné. Odborníci si myslia, že to môže súvisieť aj s tým, že v predchádzajúcom období bol počet vyšetrovaných vzoriek kvôli Covid-19 nižší.

Vedci ešte vlani prišli so zaujímavým zistením, že tuberkulóza a covid sú si v niečom podobné. 

Nový výskum lekárov z Baltimoru teraz naznačuje, že vakcína proti tuberkulóze môže pomôcť chrániť aj pred Covid-19. 

Aká je situácia s tuberkulózou u nás a vo svete? Máme dostatok liekov a testov na ňu? Aká je spojitosť medzi tuberkulózou a Covid-19? 

Nové zistenia 

Na začiatku pandémie začali štúdie naznačovať, že tí, ktorí ako deti dostali tzv. BCG vakcínu (vakcína Bacillus Calmette–Guérin), mali nižšiu mieru infekcie SARS-CoV-2.

V auguste minulého roka sme vás informovali, je možné, že vakcína proti tuberkulóze známa ako BCG (Bacillus Calmette-Guérin) a covid spolu súvisia. Štúdia BRACE, ktorú začal austrálsky Murdochov detský výskumný ústav v Melbourne, skúma, či by vakcína BCG nemohla chrániť aj pred covidom.

Najnovší výskum lekárov z Univerzity Johnsa Hopkinsa v Baltimore, publikovaný ako preprint na bioRxiv.org, na škrečkoch teraz ukázal, že zvieratá zaočkované vakcínou proti tuberkulóze mali menej covidových zápalov pľúc a nižšie hladiny koronavírusu v pľúcach.

Našli totiž dôležité rozdiely v pľúcnych bunkách medzi zvieratami infikovanými SARS-CoV-2, ktoré dostali alebo nedostali tzv. BCG vakcínu.  

Podľa vedcov kombinácia vakcín proti tuberkulóze s vakcínami proti Covid-19 „môže ponúknuť synergickú ochranu“.

Teraz prebiehajú klinické skúšky testujúce BCG vakcíny na ochranu pred covidom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ako povedal pre Reuters spoluautor štúdie Dr. William Bishai, po infekcii koronavírusom sa u zvierat „liečených“  BCG dostali protilátky do pľúcnych buniek oveľa rýchlejšie, rovnako tak sa rozbehli aj mechanizmy na opravu pľúc a zápal poškodzujúci tkanivo sa zmiernil. 

Začiatkom marca vedci v Indii informovali o účinkoch BCG u príjemcov vakcíny proti Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca. Išlo však iba o malú štúdiu, v rámci ktorej 21 záujemcov dostalo vakcínu proti tuberkulóze.  

Ukázalo sa, že vykazovali výrazne „odolnejšie“ útoky protilátok a T-buniek proti koronavírusu ako 13 ľudí, ktorí vakcínu proti tuberkulóze nedostali. Vedci o tom informovali na Research Square.

Aktuálna problematika tuberkulózy

Na Slovensku plošné povinné očkovanie proti tuberkulóze u detí sa už nerealizuje od roku 2012. BCG vakcinácia sa odporúča iba pre dojčatá a deti.

Ako povedal pre Zdravotnícke noviny doc. MUDr. Ivan Solovič, CSc., konzultant WHO pre TBC, vedúci kolaboratívneho centra WHO, prezident Slovenskej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti SLS, primár I. oddelenia pneumoftizeológie Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch, u dospelých sa očkovanie odporúča iba vo výnimočných prípadoch, ak sú vystavení profesionálnemu riziku tuberkulózy....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-03-24 15:44:19 - Feat.: 0 - Title: Pediater: Infekciám sa vo vojnách darí, vážna situácia sa týka najmä tuberkulózy a osýpok. Koná aj Slovensko 02 - Modified: 2022-04-26 14:32:48 - Feat.: 0 - Title: Vzoriek s baktériami tuberkulózy je v Česku viac ako vlani, dôvody sú zatiaľ nejasné 03 - Modified: 2021-08-12 07:57:02 - Feat.: 0 - Title: Štúdium tuberkulózy môže pomôcť v boji s covidom
01 - Modified: 2024-04-16 07:08:05 - Feat.: - Title: Rozhovor: Liečba pacientov s tuberkulózou je dlhodobá 02 - Modified: 2024-03-27 08:24:12 - Feat.: - Title: Tuberkulóza nie je choroba minulosti, stále pribúdajú chorí aj mŕtvi, dôležitá je včasná diagnostika a liečba 03 - Modified: 2023-08-27 09:30:40 - Feat.: - Title: Jeden pacient s otvorenou formou tuberkulózy dokáže nakaziť desať až pätnásť ďalších ľudí 04 - Modified: 2023-08-23 05:02:45 - Feat.: - Title: Pandémia nás vrátila o desať rokov dozadu v boji proti tuberkulóze 05 - Modified: 2023-03-26 05:00:00 - Feat.: - Title: Skúsený pneumológ: Bol by som rád, keby tuberkulóza patrila do minulosti, ale nie je to tak
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
14. máj 2024 05:17