StoryEditor

Veľký prehľad o výpovediach lekárov. Minister zdravotníctva verí, že situáciu upokojí aj nový zákon

03.10.2022, 18:40

Koncom minulého týždňa už boli známe približné počty lekárov, ktorí sa rozhodli podať výpovede. V pondelok (3. októbra) sa stretol minister zdravotníctva s riaditeľmi nemocníc.

Podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského podalo k piatku (30. septembra) výpovede 2050 lekárov, avšak pribúdali ďalšie.

Ide o lekárov z približne 27 nemocníc Slovenska (fakultných aj univerzitných nemocníc, pripojili sa aj krajské a súkromné). Mali ich podať lekári z kľúčových oddelení, ako sú traumatológia, interné, kardiológia, anestéziológia, intenzívna medicína, pediatria, gynekológia či novorodenecké oddelenie.

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že je rozčarované z prístupu predsedu Lekárskeho odborového združenia (LOZ), ktorý sprostredkúva lekárom neúplné alebo žiadne informácie. Rezort zároveň deklaroval, že sú otvorení novej požiadavke odborárov o podpísaní memoranda k plánu riešení situácie v zdravotníctve.

Lekárom beží dvojmesačná výpovedná lehota. Nemocnice veria, že spoločne s ministerstvom zdravotníctva situáciu zastabilizujú.

Zástupcovia vedenia ministerstva zdravotníctva sa v pondelok 3. októbra podvečer stretli s riaditeľmi nemocníc.

Ako povedal na tlačovej konferencii šéf rezortu Vladimír Lengvarský, situáciu treba upokojiť. Naďalej budú jednať so zástupcami LOZ. „Budem sa snažiť zlepšiť komunikáciu medzi ministerstvom, vedením nemocníc i jednotlivými zamestnancami tak, aby vedenie nemocníc mali návod ako postupovať.

Voči zamestnancom, ktorí podali výpovede nebudú vykonávané žiadne sankcie. Za dôležité považujeme aj zasadnutie parlamentu," zdôraznil.

V utorok (4. októbra) by sa mal dostať na program zákon, ktorý rieši koeficienty platov zdravotníckych pracovníkov. „Verím, že zákon bude prijatý, čo najskôr, aby aj to prispelo k upokojeniu situácie," zhnrul Vlaimír Lengvarský.

Spolu s riaditeľmi nemocníc veria, že v nasledujúcich dvoch mesiacoch sa konštruktívne a pragmaticky vyrokujú všetky požiadavky odborárov.

Situácia v nemocniciach

Výpovede lekári podávali aj v detských nemocniciach, v košickej viacerí kľúčoví.

Hromadné výpovede lekárov sa v Detskej fakultnej nemocnici Košice týkajú hlavne špecialistov, ktorí sú kľúčoví pre udržanie chodu nemocnice a kvalitu zdravotnej starostlivosti.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 80% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-09-29 14:55:12 - Feat.: 0 - Title: Výpovede v nemocniciach: Podľa Lengvarského sú lekári uvádzaní do omylu 02 - Modified: 2022-08-24 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odborárka a koaličná poslankyňa Monika Kavecká o platoch: Sestrám by som dopriala viac 03 - Modified: 2022-07-01 17:37:42 - Feat.: 0 - Title: Šéfka odborov v bratislavskej záchranke: V zdravotníctve nie je jedno, kým sa nahradí odchádzajúci zamestnanec
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 08:11