StoryEditor

Mamička z dvojičiek tiež porodila dvojičky. Viacplodové tehotenstvo prináša vyššie riziko, upozorňuje gynekológ

10.06.2022, 07:00
Autor:
redred

Pravdepodobnosť viacplodového tehotenstva je približne 1:80. Šanca na počatie dvojičiek sa zvyšuje za predpokladu, že sa v rodine dvojičky v minulosti už vyskytli, hovorí gynekológ.

Miriama Vincová vždy túžila po dvojičkách. Sama je z dvojčiat a svoj sen o dvoch uzlíčkoch v perinke si splnila pred pár dňami v Nemocnici AGEL Košice-Šaca, kde koncom mája priviedla na svet vytúžených synčekov.

Romanko s mierami 3030 g, 47 cm a Damiánko s váhou 2970 g a výškou 49 cm sú siedmymi dvojičkami narodenými v šačianskej pôrodnici od začiatku tohto roka. Informovala hovorkyňa Agel SK Martina Pavliková.

„Som z dvojčiat a predstava mať dvojčatá sa mi vždy páčila. Čiastočne aj z dôvodu, ako sa hovorí, zabiť jednou ranou dve muchy,“ povedala s úsmevom čerstvá mamička Miriama Vincová z Poproča.

image

Agel SK

Nastavenie

 

Chlapcov doma už čaká 1,5-ročná sestrička Elisabeth.

Miriama Vincová s manželom sa netaja nadšením. „Samozrejme, isté obavy v súvislosti s tým, ako to s tromi deťmi zvládnem, tu sú. Zažila som situácie, kedy mi rástli rohy aj pri jednom dieťati,“ priznala trojnásobná mamička a dodala, že dôležité je nastavenie.

„My sme nastavení, že to zvládneme a hotovo. Zvládli to moji rodičia a množstvo iných. Je dôležité si to hlavne užiť, nie stresovať sa. Veľakrát si rodičia to najkrajšie obdobie nestihnú užiť. Deti vyrastú rýchlo,“  dodala.

Po pôrode musel byť jeden z chlapčekov pár dní v inkubátore. „Romanko trochu ťažšie dýchal a bol umiestnený na vyhrievanom lôžku. Obaja veľa spia a málo papajú. Domov nás preto pustia, až keď sa trochu rozjedia a priberú na váhe,“ prezradila mamička dvojčiat.

Sama je z dvojčiat. Pri otázke, či medzi nimi funguje to špecifické spojenie typické pre dvojčatá, potvrdzuje, že určité prepojenie vníma.

„Prežívame veci spoločne, bežne myslíme na to isté a stalo sa nám aj, že nás v rovnakom čase bolelo to isté. Sme si naozaj veľmi blízki. Mať dvojča je jednoducho úžasné a verím, že aj naši dvaja drobci si budú rozumieť tak, ako ja so svojim bratom,“ priblížila pani Vincová.

Vyššie riziko

Ako upozornil lekár z Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Juraj Gimera, ktorý priviedol na svet aj dvojičky pani Vincovej, pravdepodobnosť viacplodového tehotenstva je približne 1:80.

Šanca na počatie dvojičiek sa zvyšuje za predpokladu, že sa v rodine dvojičky v minulosti už vyskytli. V takom prípade sú vyhliadky 4 až 10-krát vyššie.

Viacplodové tehotenstvo so sebou, podľa neho, automaticky prináša vyššie riziko.

„Najvýznamnejším je riziko predčasného pôrodu, s ktorým sa stretávame v 30 až 50 percentách prípadov. Medzi závažnejšie komplikácie I. trimestra patrí napríklad syndróm miznúceho dvojčaťa, kedy dôjde k odumretiu jedného z plodov.

Neskôr to môže byť takzvaný twin to twin transfúzny syndróm, pri ktorom je jeden plod vyživovaný na úkor druhého. Typický je pre monochoriálne (jednovaječné) dvojčatá,“ zhrnul.

Doplnil, že tehotenstvo pani Vincovej bolo ukončené plánovaným cisárskym rezom, vzhľadom na priečnu polohu druhého plodu.

„Operačný výkon a následná pooperačná starostlivosť prebiehali bez komplikácií,“ uzavrel pôrodník.

 

 

01 - Modified: 2022-08-18 07:19:47 - Feat.: - Title: Unikátny pôrod: V kežmarskej nemocnici sa starší braček narodil prirodzene, mladší sekciou
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 13:47