StoryEditor

Počet automatických externých defibrilátorov narástol na dve tisícky

22.05.2022, 17:00
Autor:
(mt)(mt)

Záchranka nemôže byť v každej obci, verejný defibrilátor áno, tvrdí záchranár František Majerský.

Okres Poprad má v každej dedine verejný defibrilátor. Dojazd sanitky do vzdialenejších obcí môže trvať aj desiatky minút. Občianske združenie Záchrana preto buduje sieť verejne dostupných automatických externých defibrilátorov, ktoré pomáhajú zachraňovať ľudské životy.

V piatok pribudol ďalší, v jednej z najodľahlejších obcí popradského okresu v Tatranskej Javorine. Umiestnili ho na budovu obecného úradu.

„V okrese Poprad je 45 verejných defibrilátorov. Je to najviac AED na Slovensku v okrese. Záchranka nemôže byť v každej obci, verejný defibrilátor áno,“ vysvetlil predseda občianskeho združenia Záchrana František Majerský.

Priemerný dojazd záchranky do Tatranskej Javoriny v blízkosti poľských hraníc je 34 minút. 

„Obec zvažovala nákup AED, ale nemali sme na to finančné prostriedky. Veríme, že keď je už u nás, pomôže zachrániť ľudské životy, ako aj v iných obciach,“ uviedla starostka Alena Pitoňáková.

Zachránené životy

Jeden defibrilátor je už umiestnený v prezidentskom zámočku v blízkosti, ten však slúži jeho návštevníkom.

Na Slovensku je 350 verejných defibrilátorov, z toho 230 umiestnilo združenie Záchrana. Trvalo to päť rokov. Sieť sa podarilo vybudovať najmä zo sponzorských peňazí, niektoré samosprávy zahrnuli nákup defibrilátorov do svojich rozpočtov.

„Naším cieľom je umiestniť AED v každej obci nad 500 obyvateľov, ale toto už naozaj potrebujeme riešiť so štátom. S prístrojmi, ktoré sme odovzdali, sa už podarilo zachrániť 12 ľudských životov. Keby prístrojov bolo viac, mohli by sme zachrániť viac ľudí,“ doplnil Majerský.

Defibrilátor pomáha poskytnúť bezodkladnú prvú pomoc pri zástave srdca ešte pred príchodom záchranárov. „Preškolili sme ľudí, spravili ukážky prvej pomoci, aby sa nebáli poskytnúť prvú pomoc,“ dodal Majerský.

Register

V registri Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby je 2 000 automatických externých defibrilátorov. Toto číslo zahŕňa aj spomínané verejne dostupné prístroje.  Zoznam a mapa všetkých defibrilátorov na území Slovenska je zverejnený na webstránke www.155.sk.

V registri prístrojov, ktoré môžu zachrániť život pred príchodom záchranárov, sú  adresy registrovaných prístrojov,  pri niektorých aj kontaky na tzv. first reponderov. „Sú to preškolení záchrancovia v oblasti prvej pomoci – štátni aj dobrovoľní hasiči a mestskí policajti. Vieme ich aktivovať, aby AED použili, ak v ich blízkosti skolabuje človek a my vieme, že aj tá najbližšia sanitka je priďaleko,“ informuje operačné stredisko

Prístroj dokáže použiť laik, vydáva povely v slovenskom jazyku. Je umiestnený v skrinkách na stene a označených bielym srdcom s bleskom na zelenom podklade.

Použitie

Prístroj treba použiť, ak človek skolabuje, nereaguje a nedýcha. „Vtedy okamžite voláme na 155 a ak je nablízku AED, operátor nás vyzve, aby sme ho použili. A ak pri nás AED nie je, oživujeme, robíme kardiopulmonálnu resuscitáciu – laicky povedané, stláčame hrudník. A ak nevieme ako na to, operátor nám pomáha a hovorí, čo treba robiť," radí operačné stredisko.

Podľa záchranárov by bolo ideálne, ak by boli verejné automatické externé defibrilátory prístupné v každej obci, meste či mestskej časti. 

01 - Modified: 2024-02-26 12:08:40 - Feat.: - Title: Rozhovor: Nájdite si najbližší defibrilátor. Vracia do života, čoskoro musí byť v každej väčšej obci 02 - Modified: 2023-03-23 16:56:41 - Feat.: - Title: Krízový manažér na ministerstve zdravotníctva má na zmeny len pol roka, upozorňujú záchranári 03 - Modified: 2022-07-06 11:30:00 - Feat.: - Title: Fakultná nemocnica Trenčín kúpila z eurofondov šesť nových defibrilátorov 04 - Modified: 2021-12-15 09:02:00 - Feat.: - Title: Záchranky budú dnes jazdiť po Slovensku s čiernymi stužkami 05 - Modified: 2021-12-14 12:56:33 - Feat.: - Title: Komentár: Záchranári sú zjavne v tejto krajine neviditeľní. Aspoň pre politikov
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. máj 2024 13:17