StoryEditor

Aplikácia, ktorá včas zachytí Alzheimerovu chorobu? Vedci už na jednej pracujú

19.07.2021, 01:00
V súčasnosti chýbajú lacné, dostupné a spoľahlivé testy na diagnostiku Alzheimerovej choroby v počiatočnom štádiu. Pomôcť by mohla aplikácia, ktorá by zachytila toto ochorenie vďaka rozprávaniu do telefónu.

Ľudia s Alzheimerovou chorobou majú tendenciu hovoriť pomalšie a s dlhšími pauzami. Podľa MedicalNewsToday (MNT), vedci v najnovšej štúdii vyvinuli modely (pomocou strojového učenia), ktoré vďaka akustickým vlastnostiam konverzácie človeka zisťujú, či môže mať Alzheimerovu chorobu, a to už v počiatočnom štádiu. Riziká demencie identifikované hlasovými vlastnosťami prostredníctvom telefonických rozhovorov chcú takto v predklinickom štádiu zachytiť japonskí vedci.

Ak sa ďalšie testy ukážu ako úspešné, modely by mohli pomôcť identifikovať skoré štádiá pomocou aplikácie pre smartphone alebo online. Včasná diagnóza je dôležitá, poskytuje lekárom možnosť začať s intervenciami čo najskôr.

Pauzy, výška tónu a intenzita hlasu

Ako informoval MNT, jedným z možných diagnostických indikátorov môže byť, že v každodennom rozhovore majú ľudia s týmto ochorením tendenciu hovoriť pomalšie a pozastaviť sa pri hľadaní správnych slov. Ich reči tak môže chýbať plynulosť v porovnaní s inými.

Vedci z McCann Healthcare Worldwide, Tokijskej lekárskej a zubnej univerzity, Keio University a Kjótskej univerzity v Japonsku zistili, že vďaka plne automatizovanému modelu dokážu predpovedať u koho sa pravdepodobne vyvinie Alzheimerova choroba. Využívajú pri tom akustické vlastnosti reči, ako sú pauzy, výška tónu a intenzita hlasu.  

Pomocou strojového učenia vytvorili modely, o ktorých sa domnievaj...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 08:12