Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb
StoryEditor

Mladý medik skolaboval na florbale. Zachránila ho náročná operácia srdca

19.04.2022, 14:55
Autor:
redred
Išlo o štvorhodinový zákrok, pri ktorom mu nahradili aortálnu chlopňu. Podľa lekárov zresuscitovať pacienta s aortálnou stenózou pri arytmii je doslova zázrak.

Študent Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach sa nedávno druhý raz narodil.

Medik Samuel (22) skolaboval koncom marca počas florbalového zápasu. Ako informovala hovorkyňa Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb Renáta Cenková, nedávno podstúpil v ústave úspešný operačný zákrok, už je v domácej liečbe a má sa dobre.  

„Zresuscitovať pacienta s aortálnou stenózou pri malígnej poruche srdcového rytmu (arytmii) je doslova zázrak,“ povedal prednosta Kliniky srdcovej chirurgie východoslovenského ústavu, doc. MUDr. Adrián Kolesár, PhD., MPH. 

Mladíka operoval špičkový tím skúsených kardiochirurgov. 

Išlo o štvorhodinový zákrok, náhradu aortálnej chlopne, nevyhnutný a jediný kurabilný zákrok pri tejto diagnóze. Bude síce musieť podstupovať medikamentóznu liečbu na "riedenie krvi", avšak pokiaľ bude v tomto disciplinovaný, mal by byť v poriadku,“ dodal prednosta. 

Útek hrobárovi z lopaty

Podľa hovorkyne Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb Samuel naozaj utiekol hrobárovi z lopaty. „Mal obrovské šťastie, že pri ňom boli medici a  že florbal hrali na mieste vzdialenom iba asi tri minúty od ústavu,“ ozrejmila.

Samuel si, podľa jeho slov, na ten moment nepamätal a ani na ten večer, keď išiel do haly. „Pamätám si ako som odchádzal z izby, ale potom mám už úplnú tmu,“ prezradil.

V pondelok 28. marca skolaboval náhle počas florbalového zápasu. Našťastie tam bol so svojimi spolužiakmi medikmi, ktorí vedeli, ako mu pomôcť.

Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb

„Nepanikárili, rozdelili si úlohy a pri poskytovaní základnej kardiopulmonálnej resuscitácie a riešení celej situácie odviedli dobrú prácu,“ priblížila Renáta Cenková.

Aktuálne ho nič nebolí, cíti sa dobre a myslí pozitívne. „Mal som obrovské šťastie v nešťastí. Bolo pri mne asi pätnásť medikov, bol som blízko Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb , kde je skvelý tím špecialistov,“ uzavrel Samuel.

 

 

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
29. apríl 2024 05:13