TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Nemocnice aj ambulancie potvrdili krízový stav. Minister dnes ohlásil riešenie

09.03.2022, 14:00
Autor:
red, tasrred, tasr
Slovenská lekárska komora apeluje na predsedu vlády, aby s ministrom financií zabezpečil uvoľnenie finančných zdrojov na dofinancovanie sektora.

„Slovenská lekárska komora s obavami sleduje vývoj v slovenskom zdravotníctve a problémy s nedostatkom zdrojov v sektore,“ uviedla v stredu 9. marca komora vo svojom vyhlásení.

Na svoju pôdu preto pozvala na rokovanie zástupcov najväčších zdravotníckych organizácií – znemocničného aj ambulantného sektora, aby jej priblížili reálny stav.

Vo večerných hodinách sa v utorok (8. marca) zišli zástupcovia Slovenskej lekárskej komory, Asociácie nemocníc Slovenska, Asociácie štátnych nemocníc, Asociácie súkromných lekárov, Zväzu ambulantných poskytovateľov a Zdravity.

„Hlavnou témou stretnutia boli o pár dní sa končiace platné zmluvy a doteraz neúspešné rokovania so zdravotnými poisťovňami, predovšetkým so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, a.s., ktorých príčinou je akútny nedostatok zdrojov,“ pokračovala komora v stanovisku.

Všetci zúčastnení potvrdili krízový stav vo financovaní zdravotníctva.

Slovenská lekárska komora apeluje na predsedu vlády, aby prevzal zodpovednosť a zabezpečil spolu s ministrom financií dodržanie deklarovaného sľubu na uvoľnenie finančných zdrojov na dofinancovanie sektora.

„Komora je pripravená podať pomocnú ruku všetkým zúčastneným stranám a aktívne sa zúčastniť potrebných rokovaní,“ uzavreli zástupcovia Slovenskej lekárskej komory.

Otvorený list

Asociácia súkromných lekárov už napísala otvorený list premiérovi Eduardovi Hegerovi. Upozorňuje v ňom nielen na nedostatok peňazí, ale aj na pokles počtu lekárov a sestier, či vysoký vek polovice ambulantných lekárov.

 
„My lekári v ambulantnom sektore už nevládzeme sanovať problémy na náš úkor. Na úkor našich pracovných podmienok, na úkor miezd našich sestier a iných zamestnancov. Už dnes v mzdovej oblasti najmä štátnym nemocniciam nemôžeme konkurovať.  

Nemáme zdroje na náborové príspevky a zvyšovanie miezd, platíme odvody a nie sme oddlžovaní. Skokom nám rastú aj ostatné náklady – na energie, služby, či spotrebný materiál,“ uviedla asociácia.

Asociácia súkromných lekárov skonštatovala, že i keď ministerstvo financií oznámilo zvýšenie výdavkov, na zdravotnú starostlivosť ich bolo vyčlenených málo.

„Naše ambulancie nemôžu počítať ani s prostriedkami vyčlenenými na dofinancovanie štátnych zdravotníckych zariadení. Do toho vstupuje dramatické zníženie príspevku štátu za svojich poistencov,“ doplnila.

Aspoň 45 eur

Na nízku platbu štátu za svojich poistencov upozorňuje aj Slovenská lekárska komora. Žiada preto jej navýšenie platieb zo súčasných 33 na minimálne 45 eur.

Zároveň požaduje, aby sa dotácie na energie vzťahovali na všetkých odberateľov, ak je koncovým spotrebiteľom poskytovateľ zdravotnej starostlivosti.

Na potrebu dofinancovania zdravotníctva v tomto roku už upozorňovali aj odborári či nemocnice.

 Dofinancovanie zdravotníctva by sa mohlo vyriešiť do konca mesiaca. Po rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO), ktorý potvrdil, že o téme sa diskutuje.

Avizoval, že sa tým majú 21. marca zaoberať aj zdravotnícky, ako aj finančný výbor parlamentu. „Predpokladám, že dovtedy budú čísla verifikované a jasné. Myslím si, že do konca mesiaca by malo dôjsť k definitívnemu riešeniu, aspoň teda na nejaké obdobie,“ spresnil.

Na potrebu dofinancovania zdravotníctva v tomto roku upozorňovali nemocnice, ambulancie aj odborári

01 - Modified: 2022-02-18 16:45:48 - Feat.: 0 - Title: Pre Asociáciu nemocníc Slovenska je návrh Všeobecnej zdravotnej poisťovne likvidačný. Ohrozuje i zdravotnú starostlivosť 02 - Modified: 2022-03-02 10:11:29 - Feat.: 0 - Title: Ani druhý návrh najväčšej poisťovne nie je pre ambulancie prijateľný. Čas na dohodu sa kráti 03 - Modified: 2022-03-07 15:05:33 - Feat.: 0 - Title: Asociácia nemocníc Slovenska: Nemocnice nedostali financie na príplatok za pacientov s covidom
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. máj 2024 08:54