StoryEditor

Detská kardiologička: Po úspešnej ablácii sa úplne zmení život dieťaťa aj celej rodiny

17.06.2022, 18:00

Najväčším úspechom v liečbe arytmií u detí sú katétrové ablácie, hovorí MUDr. Viera Illíková, PhD., primárka Oddelenia arytmií a kardiostimulácie Detského kardiocentra.

V rozhovore sa dozviete:

  • Aký je výskyt arytmií u detí
  • Ako sa postupuje, keď sa zistí arytmia u plodu
  • Predčasné údery sú u polovice dospievajúcich detí. Aká je liečba
  • Kam sa za posledné roky posunula liečba u detí s arytmiami
  • V čom je rozdiel pri ablácii u detského a dospelého pacienta
  • Patria ablácie k najväčším úspechom v liečbe arytmií?

Aká je incidencia arytmií v detskom veku?

Incidencia arytmií v detskom veku nie je presne evidovaná. Vďaka zlepšenej diagnostike sa zdá, že detských pacientov v posledných rokoch pribúda. Menšie deti obvykle nevedia presne pomenovať svoje ťažkosti a keďže arytmie majú často záchvatovitý charakter, boli tieto nezriedka považované za neurologický alebo dokonca psychiatrický problém.

Alebo sa proste ignorovali. Som presvedčená, že mnohí novorodenci sa k nám ani nedostali, alebo prenatálne mohli zomrieť z neznámej príčiny.

Došlo k zlepšeniu diagnostiky aj v prenatálnom období?

Záchyt ešte nie je taký, ako by sme si predstavovali, ako je to napr. v ČR. U nás je nižší, ale v porovnaní s minulosťou významne stúpol. Prenatálnu diagnostiku začal v detskom kardiocentre realizovať ešte MUDr. Holáň a po ňom sa jej venuje viacero nasledovníkov. Vytvoril sa tím prenatálnej diagnostiky, takže už je to integrálnou súčasťou našej práce.

Aj diagnostika zo strany gynekológov sa postupne zlepšuje, takže na prenatálnu diagnostiku do DKC sa dnes dostane viac mamičiek s podozrením na srdcovú chybu či arytmiu. Stále je ale ešte pred nami kus práce v zlepšení vzdelávania gynekológov v kardiodiagnostike.

Ako vyzerá manažment po diagnostikovaní arytmie plodu ?

V prenatálnej kardiodiagnostike sú dve hlavné oblasti, jedna je oblasť štrukturálnych ochorení, čo sú vrodené chyby srdca a druhá je oblasť arytmií.

Základom prenatálneho tímu sú lekári, ktorí sa venujú echokardiografickej diagnostike, doc. Olejník, MUDr. Kaldarárová, primár Titel a postupne viacerí. Akonáhle ide o arytmiu, sme konzultovaní my, arytmológovia, a následne to riešime spoločne s lekármi tímu prenatálnej echokardiografie.

O akom počte prípadov ročne hovoríme?

Štrukturálnych ochorení srdca je v prenatálnom sledovaní v DKC v priemere cca 100 detí ročne. Pokiaľ ide o arytmi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-07-05 15:48:05 - Feat.: - Title: Nová liečebná metóda prichádza aj na Slovensko. Pacientom prinesie kratšie a bezpečnejšie operácie 02 - Modified: 2022-06-24 17:07:52 - Feat.: - Title: Detská kardiologička: Sieť rajónnych pediatrických kardiológov sa postupne rozpadá
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 08:39