StoryEditor

Generálny riaditeľ siete lekární Dr.Max na Slovensku: Počet farmaceutov sa každý rok znižuje

03.06.2022, 19:00

Možnosti uplatnenia zahraničných odborníkov v odbore farmácia je téma, ktorá nás veľmi zaujíma. Od počiatku konfliktu v susednej Ukrajine, keď aj na Slovensko začali prichádzať utečenci, sme evidovali viacero záujemcov o prácu v lekárni, hovorí Ing. Jan Žák.

Podľa generálneho riaditeľa siete lekární Dr.Max na Slovensku Ing. Jana Žáka v súčasnosti profesia farmaceuta už dávno nie je iba o výdaji liekov, ale ponúkajú sa široké možnosti, ktoré dobre pripravení a edukovaní farmaceuti môžu celej spoločnosti priniesť.

Od nového roka nastali legislatívne zmeny, ktoré sa dotkli aj fungovania lekární. Napríklad legislatívna úprava účinná od nového roka zaviedla nulový limit spoluúčasti pre dôchodcov. Nie všetky lieky sú však bez doplatku a rovnako nie sú bez doplatku pre všetkých dôchodcov. U pacientov sa posudzuje aj výška ich príjmov. Aké skúsenosti majú lekárnici v praxi v súvislosti s legislatívnymi zmenami?

Najzásadnejšou zmenou v legislatíve účinnej od 1. 1. 2022 boli z nášho pohľadu nulové doplatky na lieky pre seniorov, zdravotne postihnutých a deti do 6 rokov. Prvý praktický kontakt so zmenou bol tak pre pacientov, ako aj lekárnikov mierne komplikovaný a neprehľadný.

Chvíľu trvalo, kým si obe skupiny na realitu a zmeny zvykli. Predovšetkým preto, že napríklad pri samotných senioroch boli rôzne pravidlá, komu nulový doplatok prináleží a komu už nie. Na účinnosť novely zákona, ktorá nariaďuje nulový doplatok pre vybrané skupiny obyvateľstva, sme sa však pripravovali vopred a zareagovali ešte lepšími podmienkami pre dôchodcov.

Výsledok je, že sme pripravili a ponúkame výrazne širšiu ponuku liekov na predpis bez doplatkov, než stanovuje legislatívne minimum. Od začiatku roka 2022 sme do zliav z doplatkov výrazne investovali, keďže sme chceli zareagovať na zmenu legislatívy a ešte viac podporiť dôchodcov.

Z dlhodobého hľadiska však myslíme nielen na seniorov. Naša ambícia je rozširovať ponuku kvalitného a v...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
17. apríl 2024 14:12