Miroslav Beblavý a Katarína MacháčkováYouTube
StoryEditor

Beblavého jasný odkaz: Je to záhada. Nerozumiem, ako mohol Procházka zničiť svoje meno

14.03.2016, 11:53
Autor:
TASRTASR

Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík odídu zo Siete, ak strana podpíše koaličnú dohodu so Smerom-SD. Oznámili to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

"Prebiehajúce koaličné rozhovory o vzniku vlády vedenej Smerom-SD sú podľa nás zo strany najvyšších predstaviteľov Siete nielen porušením jasných predvolebných záväzkov a prísľubov, ktoré sme spolu všetci dali, ale sú aj veľmi zlou správou pre Slovensko," vyhlásil Beblavý.

Poukázal, že po štyroch rokoch stabilnej vlády Smeru-SD bez koaličných partnerov došlo k radikalizácii pomerov na Slovensku a nezlepší sa to podľa neho, ak vláda Smeru-SD bude pokračovať hoci aj s pravicovými partnermi. "Nikto, kto to so Slovenskom myslí dobre, si nemôže myslieť, že štyri roky takejto vlády pomôžu Slovensku, oslabia radikalizmus, že nás dostanú na dobrú cestu. A to platí aj v prípade, že v takej vláde budú tretie a štvrté husle hrať malé pravicové strany," poznamenal.

Macháčková pripomenula, že do #Siete vstupovala s tým, že strana vymení Smer-SD. Petrík svoje rozhodnutie zdôvodnila podobne ako Beblavý postupmi strany Sieť v rokovaniach so Smerom-SD. Odmieta sa zúčastňovať na vláde vedenej sociálnymi demokratmi. "Zúčastňovať sa na takejto vláde je v rozpore s mojím hodnotovým nastavením a tiež so záväzkami, s ktorými som do politiky vstupovala," uviedla vo svojej reakcii.

Trojica verí, že pravicová vláda ešte nie je úplne stratená. „Ešte vidíme nádej, že by pravicová vláda za istých okolností bola. Ak by nevznikla, aj úradnícka vláda je východisko na nejaké prechodné obdobie," povedala Macháčková. "Táto bitka ešte nie je prehratá," doplnil Beblavý, podľa ktorého je potrebný verejný tlak. Vyzval členov #Siete, aby sa nebáli povedať svoj názor. Nazdáva sa, že ak Sieť vstúpi do vlády so Smerom-SD, môžu odísť aj ďalší členovia.

Ak by vznikla vláda vedená Smerom-SD a Sieť by bola jej súčasťou, Macháčková bude v parlamente pôsobiť ako nezaradená poslankyňa. Beblavý zatiaľ svoje ďalšie pôsobenie nerieši. Petrík sa podľa neho nevzdá poslaneckého mandátu. Bez trojice poslancov nevznikne klub Siete. Na vznik poslaneckého klubu je podľa rokovacieho poriadku treba najmenej osem poslancov.

01 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 02 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 03 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 04 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 05 - Modified: 2024-04-24 09:21:21 - Feat.: - Title: Vláda odmietla návrhy kandidátov na sudcov Všeobecného súdu a súdu pre ľudské práva
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
24. apríl 2024 20:35