StoryEditor

Lesná stráž vás vidí. Kompetencie majú pomerne silné, môžu použiť aj donucovacie prostriedky

19.04.2022, 00:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
Aké prehrešky sú najčastejšie? Čo môže vinníkov dostať až za mreže? Prečo je voľne pustený pes v lese nebezpečný? Čo sa smie v novej rezervácii Vydrica? Vrátila sa k nám vydra?

Čo to znamená byť lesným strážcom?

Rovnako ako máme poľovnú a rybársku stráž alebo stráž prírody, tak zákon o lesoch definuje niekoho, kto má strážiť les pred negatívnymi činnosťami. Najčastejšie ide o nelegálne výruby dreva, vytváranie čiernych skládok v lese, vjazdy motorových vozidiel na lesné pozemky, nedovolené teréne úpravy, ako sú umelo vytvárané cesty, chodníky, a aj púšťanie psov navoľno, ktoré sú častým problémom na lesných pozemkoch.

Archív HN

Vaším teritóriom sú Malé Karpaty. Kde vás ľudia môžu stretnúť?

Malé Karpaty majú viacero správcov lesa, pri Bratislave sú to Mestské lesy, Devínsku Kobylu spravujú Štátne lesy a sú tu aj rôzne urbáre a obecné lesy. Ja pôsobím na území Mestských lesov v Bratislave. Je to územie približne od Kačína cez Železnú studničku až po Biely kríž, rozprestierajúce sa na rozlohe približne 3 200 hektárov. Patria sem jedny z najnavštevovanejších turistických miest, ktoré máme na Slovensku: Partizánska lúka, Kamzík, horáreň Krasňany, kde sa celodenne koncentruje obrovské množstvo ľudí, a tým je tu tlak ľudí na les oveľa väčší než hlbšie v jeho území.

Vyzeráte napohľad úplne bežne, pokým si človek nevšimne nášivku s nápisom lesná stráž a štátny znak. Je to zámer vyzerať nenápadne?

Uniforma má veľký zmysel, pretože ľudia pred ňou majú podvedome rešpekt. Ľudia ešte nepoznajú lesnú stráž, jej pomerne rozsiahle právomoci, a majú tendencie výzvy nerešpektovať. Stáva sa, že keď som vo voľnom čase v lese v civile a slušne vyzvem niekoho, aby neporušoval zákon, neberie to vážne. Bohužiaľ, vnímam, že v poslednom období narástla aj agresivita ľudí, nadávajú nám podobne ako policajtom, sú drzí, vyhrážajú sa a párkrát to nebolo ďaleko o bitky.

A vtedy uniforma pomáha, pretože ak ľuďom poviete, že ste verejný činiteľ, ukážete im odznak a preukaz, vtedy pochopia, že robia niečo zlé a sú ochotní poslúchnuť. Nesnažíme sa niekde zakrádať a niekoho odchytiť. Najlepšie je, ak je nás vidieť, aby sa ľudia naučili, že sa tu pohybujeme, že sa tu neoplatí robiť nejakú nevhodnú činnosť. Často nás môžete vidieť aj s mestskou políciou, ktorá má svoju zásahovú a kynologickú jednotku – chodievajú so služobnými psami. Riešia nielen frekventovanú Železnú studničku a vjazdy motorových vozidiel.

Majú ešte kone?

Nie, tie sa už zrušili, lebo to nebolo úplne efektívne. Akčný rádius koní je menší, ich presun pomalší a okrem toho, museli byť každé dve-tri hodiny naspäť v stajni. Niektoré boli už aj staré, takže ich efektivita nebola úplne dokonalá. Viem, že ľudia ich mali radi, aj moje deti sa vždy potešili, keď videli koníky. Efektivita však musí byť na prvom mieste.

Vaša uniforma je teda čierna vesta s nášivkou a so štátnym znakom. Čo vlastne môže mať lesný strážca na sebe?

Je to rôzne. Dôležitý je nápis lesná stráž, viditeľný odznak, odlíšenie, že nie sme policajti alebo iná bezpečnostná zložka štátu. Štátny znak sa odvoláva na to, že sme zriadení zákonom. Nie je presne definované, ako má uniforma lesného strážcu vyzerať.

Máte aj služobné auto s emblémom?

Mám, ale snažím sa ním čo najmenej chodiť do lesa, pretože Mestské lesy Bratislava sa počas posledných rokov veľmi snažia eliminovať akékoľvek vjazdy motorových vozidiel vrátane vlastných. Pre ľudí na ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-12-17 06:40:58 - Feat.: 0 - Title: Po smrti otca prevzal Skalnatú chatu, po 50 rokoch jej vdýchol život: Tu vidieť na ľuďoch to pozitívne
01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
23. apríl 2024 13:07