StoryEditor

Daň za koronavírus bude veľká, tvrdí expertka. Sú fajčiari naozaj menej ohrození covidom?

14.11.2020, 23:00
Je rešpektovanou expertkou na liečbu pľúcnych chorôb. V pražskej Thomayerovej nemocnici, kde vedie pľúcnu kliniku, má teraz so svojím tímom práce až nad hlavu.

Je súčasné obdobie pre vás profesijne najhektickejším, alebo sú pľúcni lekári na boj s epidémiami tak nejako už zvyknutí?
Rozsahom svojich činností mám hektický život celý čas, ale teraz sa to ešte urýchlilo. Každý deň venujem chorobe COVID-19 veľmi podstatnú časť času a množstvo ďalších vecí muselo ísť, bohužiaľ, bokom. Spočiatku, na jar pri prvom náraste počtu chorých – nechcem hovoriť počas prvej vlny, pretože koronavírus sa odvtedy nikam nevytratil – sa všetko orientovalo na intenzívnu starostlivosť. A s nami, pľúcnymi lekármi, sa napodiv sprvu v starostlivosti o pacientov príliš nepočítalo, aj keď COVID-19 je vlastne ťažká forma zápalu pľúc. Takže najskôr som bojovala o to, aby nám vôbec dovolili robiť testy. Ale postupne sa ukázalo, že pľúcni lekári majú v boji s touto chorobou veľmi dôležitú úlohu. Teraz sa naša klinika stará o chorých s COVID-19 v plnom rozsahu a v spolupráci s ďalšími oddeleniami zabezpečuje starostlivosť na akútnych lôžkach, lôžkach JIS aj na lôžkach následnej starostlivosti. Veľmi nám v tom pomáhajú lekári a sestry aj z ostatných kliník a oddelení, ako sú geriatria (špecializuje sa na choroby vo vyššom veku, pozn. red.), hrudná chirurgia, interné, ale napríklad aj všeobecná chirurgia a reumatológia.

V akom štádiu ochorenia sa u vás pacienti s COVID-19 najčastejšie objavujú?
Záleží na tom, aké búrlivé majú príznaky. Niektorí síce majú diagnostikovaný COVID-19, ale sú doma s relatívne miernymi príznakmi. Tie sa však môžu po niekoľkých dňoch zhoršiť a potom k nám môžu prísť po týždni až desiatich dňoch. To väčšinou svedčí o tom, že priebeh ochorenia bude miernejší. Ak niekto dorazí do troch až piatich dní od pozitívneho testu alebo ešte testovaný ani nebol a už má tri až päť dní príznaky COVID-19, ide zvyčajne o závažný priebeh. Títo pacienti by už mali mať včasne nasadenú antivírusovú liečbu.

Teda tou hranicou pre nasadenie liekov pri vážnejších príznakoch je päť dní? Medzi najčastejšie prejavy choroby patria horúčka, suchý kašeľ, únava, strata čuchu alebo chuti, medzi tie závažnejšie potom dýchacie ťažkosti alebo dýchavičnosť, bolesť alebo tlak na hrudi, či dokonca strata reči alebo schopnosti pohybu...
My sme si hranicu piatich dní stanovili iba prechodne, vo chvíli, keď to vyzeralo, že zásoby amerického lieku remdesivir budú výrazne stenčené. Ale hneď, ako dorazili nové zásoby, limit sme okamžite uvoľnili a liek sme začali opäť dávať aj chorým, ktorí majú príznaky už dlhší čas. Obvykle teda do 7 dní. Je to však veľmi individuálna záležitosť. U každého pacienta rozhodujeme zvlášť, podľa priebehu jeho ochorenia.

Mení sa pohľad na COVID-19?
Samozrejme, pretože o koronavíruse vieme čoraz viac. A tým, že máme viac skúseností a lepšie organizujeme starostlivos...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 02 - Modified: 2024-03-09 15:46:23 - Feat.: - Title: Covid a chrípka sú nebezpečné. Starším ľuďom sa rozhodia všetky chronické choroby, hovorí pre HN infektológ 03 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo 04 - Modified: 2024-03-05 10:04:34 - Feat.: - Title: Biely dom zrušil pravidlo testovania na covid pre ľudí okolo Bidena 05 - Modified: 2024-03-04 15:50:41 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva spúšťa očkovanie novou vakcínou proti ochoreniu covid-19
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 12:48